Index Vakbarát Hírportál

2-0-ra kikapott, messzi a BL-től a Videoton

2011. július 13., szerda 22:59

Biztosan verte 2-0-ra a Sturm Graz a Videotont BL-selejtezőn szerda este Klagenfurtban.

A meccset nem saját stadionjában játszotta az osztrák bajnok, mert otthonában amerikai focimeccset rendeztek, így vendégségben maximum félig telt meg az aréna.

Az első félidő teljesen kiegyenlített volt, Polonkai vezetést szerezhetett volna, de balról meglőtt labdáját simán védte az osztrákok kapusa. Utána remekül kijátszott, sarkazós kényszerítőzés végén Polonkai csak megfaragni tudta a labdát nagy helyzetben.

Az ellenfél legjobbja kimagaslóan Szabics Imre volt, aki előbb oldalhálót lőtt, majd remekül fejelt kapura, de a kapus a helyén volt, simán védett.

Nem volt rossz a meccs, mindkét csapat hajtott, sokat futott, csak a gól hiányzott.

A szünet után Szabics egy jobb oldalon felfutó akció végén ziccerbe került, és ha nem kell a labdaátvétel miatt visszalépnie egyet, szinte biztosan nem durrant egy méterrel fölé 12 méterről.

A másik oldalon Gosztonyi próbálkozott remekül, befűzte a védőt jobbról, majd ballal csavart húsz centivel a jobb felső sarok mellé.

Szabics negyedik lehetőségét már nem hagyta ki, bár ez volt az addigi legnehezebb szituációja: balról jövő beadást vett mellre, azonnal befordult, és az érkező védőt a jobb vállával esernyőzte be. Egy pattanás után becsúszva még próbálták szerelni, de sikertelenül, így a légiós megtolta, majd hat méterről jobbal a hosszú sarokba helyezte a labdát. Szenzációs gól volt a labdaátvétel és a ziccerbe fordulás miatt.

Néhány perc múlva a Videotonnak egyenlítenie kellett volna, jobbról jövő beadást fejelt meg erősen és pontosan a csere Sándor György, de a kapus nagy bravúrral odaért, és védett. Ez volt a meccs utolsó helyzete a hosszabbításig.

A 92. percben aztán még egyszer feljött a Sturm, az alapvonalról érkezett pontos lapos labda az ötös sarkára: a szintén csere Kienast tökéletesen érkezett, és jobb külsővel kötényben a hálóba pörgetett.

Paulo Sousa szerint is sokkal nehezebb így

"Vereség esetén az eredménnyel semmiképpen sem lehetek elégedett, a Sturm Graz fölénk nőtt és jobb volt. De elégedett vagyok a játékosaim mentalitásával, ahogy küzdöttek és győzelemre játszottak. A kétgólos hátrány azt jelenti, hogy rosszabbak lettek az esélyeink, pedig eddig sem mi voltunk a favoritok" - mondta Paulo Sousa, a Videoton FC vezetőedzője.

"Ez egy jó eredmény számunkra, az első gól megnyugtatta a csapatot. De nem dőlhetünk hátra, ugyanúgy teljes koncentrációval kell játszanunk Székesfehérváron, mert a párharc még nem dőlt el" - nyilatkozta Franco Foda, a Sturm Graz vezetőedzője.

A 0-2 nem megfordíthatatlan eredmény a fehérvári visszavágóra, de a Sturm elég jónak tűnik ahhoz, hogy képes legyen behúzni a továbbjutást egy iksszel vagy egy idegenben lőtt gólos vereséggel. A Videotonnak nagyon nagyon össze kell kapnia magát, ha a következő BL-selejtezőkörbe szeretne jutni. Szerdán nem játszott rosszul, de ennél sokkal több kellene egy hét múlva.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, első mérkőzések:

Sturm Graz (osztrák)-Videoton FC 2-0 (0-0)
Klagenfurt, Hypo-Arena, 11.512 néző, v.: Stuart Attwell (angol)

gólszerzők: Szabics (68.), Kienast (92.)

sárga lap: Pürcher (27.), Muratovic (42.), Feldhofer (57.), Hölzl (85.), illetve Horváth (37.), Lipták (45.), Brachi (84.)

Sturm Graz:
Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher - Koch (Foda, 82.), Weber, Bukva (Wolf, 36.), Hölzl - Muratovic (Kienast, 62.), Szabics

Videoton FC:
Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Hector - Mitrovic - Gosztonyi (Walter, 73.), Polonkai (Nagy, 82.), Elek, Vasiljevic (Sándor, 63.) - Alves

Dinamo Zagreb (horvát)-Neftcsi (azeri) 3-0 (1-0)
Skenderbeu (albán)-APOEL (ciprusi) 0-2 (0-0)
Skonto Riga (lett)-Wisla Krakow (lengyel) 0-1 (0-1)
Linfield (északír)-BATE Boriszov (fehérorosz) 1-1 (1-1)
Partizan Beograd (szerb)-Skendija (macedón) 4-0 (0-0)

Rosenborg (norvég)-Breidablik (izlandi) 5-0 (1-0)
Zestafoni (grúz)-Dacia Chisinau (moldovai) 3-0 (3-0)
Maccabi Haifa (izraeli)-Borac Banja Luka (bosnyák) 5-1 (1-1)
Malmö (svéd)-Torshavn (feröer-szigetek) 2-0 (0-0)
Bangor City (walesi)-HJK Helsinki (finn) 0-3 (0-1)

kedden játszották:
Shamrock Rovers (ír)-Flora (észt) 1-0 (1-0)
Valletta (máltai)-Ekranas (litván) 2-3 (1-3)
Mogren (montenegrói)-Liteksz Lovecs (bolgár) 1-2 (1-0)
Maribor (szlovén)-Dudelange (luxemburgi) 2-0 (2-0)
Slovan Bratislava (szlovák)-Tobol (kazah) 2-0 (1-0)
Pjunik (örmény)-Viktoria Plzen (cseh) 0-4 (0-3)

A visszavágókat a jövő héten rendezik.

A 3. kör párosítását pénteken sorsolják Nyonban.

Rovatok