Index Vakbarát Hírportál

Sousa: Látom az elszántságot

2011. július 20., szerda 13:24

Kétgólos hátrányból várja a Sturm Graz elleni BL-selejtező visszavágóját a Videoton. Ha továbbjut, már csak egy körön kell túljutnia a BL-csoportkörhöz, de az Európa Liga már biztos.

Története első győzelmére készül a Videoton a Bajnokok Ligájában, kétgólos hátrányban fogadja a Szabics Imrével felálló osztrák Sturm Grazot a BL selejtezőjének 2. fordulójában. A múlt heti, klagenfurti meccsen játékban egyenrangú ellenfél volt a magyar bajnok, de 2-0-ra kikapott.

Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője szerint az első meccs eredménye miatt romlott csapata továbbjutási esélye, de nem tartja lehetetlennek a Sturm kiejtését. A bravúr akkor sikerülhet, ha a Videoton szerez vezetést a Sóstói Stadionban. "Az elmúlt napokban minden futballista arcán láttam azt az elszántságot, ami a továbbjutáshoz kell. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a csapat nagyon fiatal, a játékosoknak rengeteg dologban kell még fejlődniük. Tudom, hogyan lehet hátrányból kiharcolni a továbbjutást, és minden erőmmel azon leszek, hogy ezt a fehérvári játékosoknak átadjam".

"Az előnyünk birtokában kedvező helyzetben vagyunk, de a biztos továbbjutáshoz még egy gólt kellene szereznünk" - mondta Franco Foda, a Graz vezetőedzője.

Szabicsék elégedetten értékelték a múlt szerdai első meccset, de a - magyar válogatottba júniusban öt év után visszatért - csatár is hangsúlyozta, a Videotonban erős ellenfelet ismertek meg, így nem vehetik félvállról a második meccset.

A Sturm hétvégén a Ried vendégeként 1-1-es döntetlennel kezdte a bajnokságot, míg a Videoton elhalasztotta 1. fordulós mérkőzését.

A székesfehérváriak kétszer találkoztak osztrák csapattal, 1976-ban a Wacker Innsbruckot kiejtették az UEFA-kupában, 1981-ben viszont kiestek a Rapid Wiennel szemben. A Sturm mérlege hibátlan magyar csapatok ellen: 1975-ben a KEK-ben a Haladást, 1998-ban a BL-selejtezőben az Újpestet, 2008-ban az Intertotó-kupában a Budapest Honvédot búcsúztatta, ráadásul a legutóbbi 13, nemzetközi párharcából továbbjutott, ha hazai pályán nyerni tudott.

A grazi drukkereknek nincsenek jó emlékeik

A Graz három éve a Honvéddal játszott az Intertotó-kupában, a budapesti meccs előtt a két szurkolótábor a Vörösmarty téren verekedett össze. Állítólag a magyar drukkerek kezdték a balhét, a nagyobb bajt a rendőrök akadályozták meg, sorfalat álltak a két tábor közé, három grazi szurkolót állítottak elő. Az osztrákok a meccsen székeket téptek fel, ketten súlyosan megsérültek. Az osztrák lapok fel voltak háborodva, a magyar biztonságiaknál kést láttak, szerintük a rendőrök is verték a szurkolókat.

A továbbjutónak a következő kör biztosan nem jelent búcsút a nemzetközi kupáktól, ugyanis a BL-selejtező 3. fordulójában kieső csapatok átkerülnek az Európa Liga-selejtező utolsó, 4. fordulójába. Az, aki most kiesik, befejezte szereplését Európában.

A mérkőzés 20:30-kor kezdődik Székesfehérváron.

Várható kezdőcsapatok

Videoton FC:
Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Sanchez - Mitrovic - Gosztonyi, Polonkai, Elek, Vasiljevic - Alves

Sturm Graz:
Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher - Wolf, Weber, Koch, Hölzl - Szabics, Kienast

Rovatok