Index Vakbarát Hírportál

Paulo Sousa: Nem mindig a jobb jut tovább

2011. július 21., csütörtök 10:22

Hiába lőtt hármat a Videoton a Sturm Graz elleni BL-selejtező visszavágóján, gyenge védekezése miatt mégis kiesett. Paulo Sousa, a fehérváriak edzője nem magyarázkodott, játékosaival elégedett volt.

"Nem kell a kiesés okát magyarázni, mindenki láthatta, nem akarok erről beszélni" - mondta a tréner, de a meccset meghatározó pillanatokat az m1 riporterének külön kérdésére sem magyarázta el. Valószínűleg arra gondolt, amikor az első félidőben a labda - véletlenül - az egyik osztrák kezére pattant a tizenhatoson belül, és a bíró nem adott büntetőt, majd a partjelző megállította a Sturm akcióját lesen, de a bíró nem, így futballistái egy pillanatra lassítottak a második kapott gól előtt. (Nem volt sem tizenegyes, sem les, a játékvezető mindkétszer jól döntött.)

Kovács Ferenc mesteredző, aki a Videotonnal az UEFA-kupa döntőjébe jutott 1985-ben, a szünetben ezt így értékelte: "Megálltak, ahelyett, hogy sípszóig játszanának. Az első dolog, amit megtanítanak a gyerekeknek". Az egykori klasszis tréner indulatosan beszélt, nem értette, válogatott védők - Lipták és Horváth -, hogyan követhetnek el gyermeteg hibákat.

Sousa inkább csapata jó támadójátékával foglalkozott. "Bátran és győzelemre játszottunk, ez a legfontosabb. Minden játékosomra nagyon büszke vagyok. Úgy érzem, a pályán sikerült kiharcolnunk ellenfelünk tiszteletét. Számomra a legfontosabb cél egy olyan csapat kialakítása, amelyik csak a győzelemben tud gondolkodni. Ma egy ilyen Videotont láthattak a szurkolók a pályán. Az első mérkőzésen csak a mutatott játékkal lehettem elégedett, ma azonban az eredménnyel is elégedett vagyok, mégha óriási csalódás is az egész csapatnak a kiesés. Öt hete dolgozom együtt a játékosokkal, és a most megkezdett úton kell tovább haladnunk. Gratulálok a Sturm Graznak, és kívánom nekik, hogy minél tovább jussanak a Bajnokok Ligájában. A futball ilyen, nem mindig a jobb csapat jut tovább" - nyilatkozta Sousa.

Szabics Imre, az osztrákok csatára szerint semmi nem számít, csak hogy ők mentek tovább. "Jól játszott a Videoton, a továbbjutás az első meccsen dőlt el. Csak az számít, hogy mi kerültünk a következő körbe, másnap már senkit nem fog érdekelni, hogy játszottunk" - mondta a válogatott csatára. A légiós reméli, nem súlyos a húzódása, amiért a szünetben le kellett cserélni, és a folytatásban a grúz Zestafoni ellen már játszhat.

"Ha egy csapat otthon 2-0-ra nyer és idegenben rúg két gólt, akkor egy edzőnek hátra kellene dőlnie, azonban ez most nem így volt. Az edzéseken begyakorolt védekező szituációkból semmit nem láttam vissza. Az első félidőben jobb volt a Videoton, de a második játékrészre elfáradt, és stabilizáltuk a helyzetünket" - mondta Franco Foda, a Sturm Graz vezetőedzője.

Rovatok