Index Vakbarát Hírportál

Klinsmann az új amerikai futballkapitány

2011. július 29., péntek 18:53 | aznap frissítve

Jürgen Klinsmannt nevezték ki az amerikai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává. A helyi szövetség pénteken, egy nappal azután közölte a német szakember megbízatásának tényét, hogy menesztette az eddigi szakvezetőt, a posztot 2006 óta betöltő Bob Bradleyt.

A szombaton 47. születésnapját ünneplő, hosszú ideje Kaliforniában élő, játékosként világ- és Európa-bajnok Klinsmann korábban hazája, Németország nemzeti együttesének kispadján is ült, a 2006-os, hazai rendezésű vb-n bronzéremig vezette az együttest.

Az Inter, a Tottenham, a Bayern és Sampdoria egykori kiváló csatára, aki 108-szor szerepet a német válogatottban, 2004 és 2006 között a német válogatottat vezette, az öt évvel ezelőtti vb-n harmadik lett csapatával. Hiába marasztalták, visszatért az Egyesült Államokba, ahol 2003 óta élt amerikai feleségévek és dolgozott, a most leváltott Bob Bradley munkáját segítette.

2008-ban a Bayern München kispadján Ottmar Hitzfeldet váltotta, ez volt az első és eddig egyetlen pozíciója klubcsapat élén. A BL-ben csak a Barcelonától kapott ki, a bajnokságban három ponttal maradt le az első helyről, ennek ellenére kirúgták.

2010 november óta a Toronto FC, MLS-csapat munkáját segítette. Egykori főnöke helyét vette át az amerikai kispadon.

Bob Bradley hihetetlen népszerű az Egyesült Államokban, 2006 óta irányította a válogatottat, két világbajnokságon aratott csapatával maradandót. Irányításával a válogatott az ötödik is volt a világranglistán, azonban a legfrissebb adatok szerint már csak a 30. helyen áll.

Rovatok