Index Vakbarát Hírportál

Nem tudunk egy jót röhögni önmagunkon

2011. augusztus 18., csütörtök 17:53

25 év után, jövő szombaton Telkiben játszik egymással újra a magyar és a szovjet válogatott. A mexikói világbajnokságon (Magyarország azóta sem jutott ki) a KEK-győztes Dinamo Kijevre épülő szovjet csapat 6-0-ra verte a magyart, négy perc után már 2-0-ra vezettek.

„Ritkán vannak együtt a volt szovjetek, nagyon örültek, hogy összejöhetnek, vacsoráznak egyet a meccs után, megbeszélhetik a múltat. Daszajev, Zavarov, Besszonov, Belanov és Rácz biztosan jön, Blohin az utolsó pillanatig kivár, és az utolsó pillanatig küzdünk érte. Ő újra kapitány lett, Ukrajnával pedig már kedden barátságos meccset játszik, így kérdéses, belefér-e neki a szombati gálameccs. A szövetség érthető okokból szeretné visszatartani."

"A szovjet kispadra Sándor István ül, aki Lobanovszkijtól tanulta a szakmát, a magyarra reményeink szerint Mezey György. Konkrét igent nem mondott, de azt igen: mindent megtesz azért, hogy ott legyen” – mondta a meccsről Szabó László főszervező, az MTVA kommunikációs igazgatója.

Szerinte az egész ország görcsös, pedig ez a meccs azóta már átértékelődött. „Az önirónia hiányzik belőlünk, ezt tapasztalom az élet minden területén. Hiányzik az, hogy tudjunk egy jót röhögni magunkon. Igen, jól elvertek bennünket. De legalább akkor még ott voltunk, létezett a magyar futball, voltak kimagasló játékosaink. Szeretném, ha feloldódna már ez a mexikói érzés, és mást hoznánk ki belőle”.

Szerette volna, ha a meccs kezdőrúgását a 86-os vb legnagyobb sztárja, Diego Maradona végzi el. „Német ügynökével hosszan tárgyaltunk, mert mindannyian tudjuk, bármekkora világsztár is, a haknit nem veti meg. Szakmai találkozóra, közönségtalálkozóra is vittük volna. Talán komolyan vett bennünket, talán nem, a lényeg: nem jön, addig sem jutottunk el, mennyi pénzt kér, mert ugyan mindig hallottuk, hogy beírta a naptárába Budapestet, de az igazi elszántság hiányzott belőle. Azt éreztük, több eseményre volt ezen a hétvégén hivatalos, és ezek közül válogatott." Szabó úgy gondolja, Maradona fellépése 10-20 ezer euróba került volna.

Annyi tartalom biztosan lesz ebben az első futballfesztiválban, mint a rétesfesztiválban vagy a cseresznyefesztiválban. „A foci minden ága ott lesz a csocsótól a robotfocin át a jorkyig, mindent ki lehet próbálni. Szeretném, ha ezen a szombaton minden a foci körül forogna."

A kétszer félórás meccs huszonhetedikén délután öttől kezdődik, előtte a 96-os olimpiai csapat lép pályára. A mieinktől Détári, Kiprich, Kardos, Dajka, Kovács Kálmán és Esterházy is ígérte magát, Nagy Antal térde már nem bírja. A jegybevétel a telki óvodáé lesz - 500 forint egy belépő -, az esemény költségvetése 25 millió forint körüli.

Rovatok