Index Vakbarát Hírportál

Akik megérték a pénzüket

2011. szeptember 23., péntek 18:59

Még csak néhány forduló zajlott le négy európai labdarúgó topligában, de már most körvonalazódik, kik azok a játékosok, akik egyből megragadták az esélyt, hamar beilleszkedtek új csapatukba és néhány forduló után meghatározó játékosok lettek vagy csak nagyon jól kezdtek.

Angliában jelenleg a két manchesteri klub vezeti a tabellát. Sokan féltették a Manchester Unitedet, hogy Edwin van der Sar visszavonulása után az elsőszámú kapusnak szerződtetett David De Gea hogyan illeszkedik be: úgy tűnik, nem ok nélkül, bár a MU eddig csak négy gólt kapott a PL-ben, több a spanyol potyája vagy hibája volt. Védett viszont büntetőt De Gea az Arsenal ellen és nagy ziccert a Chelsea-meccsen.

Nagyszerűen illeszkedett viszont be a védelembe a Blackburntól érkezett Phil Jones, valamint a bal szélső Ashley Young, Ryan Giggset valószínűleg végleg leváltotta.

A ManCityben Sergio Agüero hamar bizonyította, hogy megérte kiadni érte a 40 millió eurót, öt bajnokin már nyolc gólt szerzett. Geal Clichy eddig négy, Samir Nasri két meccsen volt kezdő.

A Chelsea-ben Raúl Meireles nem tudott biztos helyet szerezni magának, Romelu Lukaku alig játszott, Juan Mata viszont négy meccsén már két gólt lőtt, rögtön első beállásakor betalált.

A Liverpool 52,5 millió eurót, az Arsenal 78,8-at költött nyáron új játékosokra, de egyik csapat sem lehet eddig büszke a teljesítményére. Előbbi ötven százalékos mérleggel csak a nyolcadik, utóbbi pedig még soha nem kezdte ilyen rosszul Premier League-szezont, éppen csak bennmaradó helyen áll.

Nagyszerűen igazolt a Bayern München, Jupp Heynckes edző jó érzékkel nyúlt az új játékosokhoz, mutatja ezt a bajorok idei kiváló rajtja. A Mönchengladbachtól szenvedett vereség óta egyetlen gólt sem kaptak, ami azt jelenti, hogy a Schalketól érkezett Manuel Neuernek 748 perce senki sem talált be. A védelem is kitűnően teljesít, ahol alapember lett a Manchester Citytől érkező Jerome Boateng és a Genoától Németországba visszatérő – korábban a Schalkéban öt szezont lehúzó – brazil Rafinha.

Két fiatal játékos, az osztrák David Alaba és a többszörös német utánpótlás válogatott Nils Petersen eddig csak egyszer-egyszer volt kezdő, de Petersen már két fontos gólt szerzett, jól pótolta a Schalke legyőzésekor a góllövőlistát vezető, nyolcgólos Mario Gómezt.

Spanyolországban a Realhoz öt új játékos jött, de közülük Nuri Sahin és Hamit Altintrop sérülés miatt még edzeni sem nagyon tudott. Raphael Varane 90, José María Callejón 99 percet játszott eddig. Egyedül Fábio Coentrao kapott komolyabb szerepet, eddig hat tétmeccsen lépett pályára, biztos kezdő lett hamar, szélsőhátvédként és belső középpályásként is megállja a helyét.

A Barcelona csak két játékost igazolt, igaz Cesc Fabregasért és Alexis Sánchezért összesen 95 millió eurót fizetett. Fabregas úgy játszik, mintha sosem ment volna el a klubtól, négy gólja és ugyanennyi gólpassza van. Középpályás ilyen jól még nem kezdett a Barcában. Sánchez a második fordulóban megsérült, novemberben térhet vissza, de egy gólt már rúgott, és a Real ellen remekül játszott még augusztus közepén.

Kihagyhatatlan a Portótól az Atlético Madridba nyáron igazolt Radamel Falcao, aki legutóbbi két meccsén öt gólt szerzett, vezeti a góllövőlistát.

Kevesen gondoltak arra, hogy a bajnok Milan és az Inter három forduló után nyeretlenül áll majd az olasz bajnokságban. Az Inter már edzőt váltott, hiába érkezett nyáron két kiváló csatár, Mauro Zárate, Diego Forlan és a középpályás Ricardo Álvarez, a vesztes meccsen Palermónak lőtt három gólon kívül három meccsen csak egy találatot hozott össze az Inter.

A másik milánói klubnál sem jobb a helyzet, igaz a bajnokcsapatban rengeteg a sérült. Az idei négy tétmeccséből három döntetlent játszott, a Napoli otthonában simán kikapott. Az újak közül a védelem erősítésére érkező Philippe Mexés és Taye Taiwo még egyetlen meccset sem játszott. Mexés sérült októberig - keresztszalag.

Gólt szerzett már viszont a Liverpoolból kölcsönben szereplő Alberto Aquilani és a Padovától igazolt 18 éves Stephan El Shaarawy.

Rovatok