Index Vakbarát Hírportál

Megtöri-e a Barcelona a Bate sorozatát?

2011. szeptember 28., szerda 16:45

A Bate Boriszov a Bajnokok Ligájának egyik kiscsapata, a fehérorosz bajnokságban kimagaslóan szerepelnek, szinte lehetetlen megverni őket. A nemzetközi színtéren sem a pofozógépek közé tartoznak. Tavaly az Európa Ligában a második körig jutottak. Szerdán az egyik legnagyobb meccsük lehet, a BL H csoportjában a Barcelonát fogadják.

A papírforma alapján természetesen a katalánok győzelme várható, de a Bate egészen hihetetlen sorozatot produkált az idén. Negyven mérkőzésükből, ebben barátságos, bajnoki és nemzetközi kupameccsek is vannak, csupán hármat buktak el, 21-szer nyertek, 16-szor döntetleneztek. A sorozatot az  EL-ben nyitották februárban, ott is úgy estek ki, hogy nem verték meg őket. A Paris Saint Germainnel idegenben 0-0-t, otthon 2-2-t játszottak.

A közelmúltbeli statisztikájuk is mutatós, bár a nagy győzelmek elmaradtak, legutóbbi nyolc meccsükön is veretlenek maradtak. Jelenleg 11 pontos előnnyel vezetik a fehérorosz bajnokságot, nem meglepő módon, sorozatban ötször nyertek.

A BL-ben is hibátlanok, eddig

A Bate a selejtezők második körébe kapcsolódott be. A belfasti Linfieldet 2-0-val és 0-0-va lépték le, a következő ellenfél a litván Ekranas sem volt túl nehéz számukra (3-1 és 0-0). A csoporkörbe jutásért a Videotont búcsúztató Sturm Graz-cal játszottak, a számukra elmaradhatatlan döntetlennel kezdtek (1-1), majd a második mérkőzésen 2-0-ra nyertek.

A csoportban az első meccsüket, a szintén kiscsapatnak számító FC Plzennel játszották, a győzelem nem jött össze, 1-1-gyel zártak.

A Bate eddig egyetlen alkalommal jutott a csoportkörig, a 2008/2009-es szezonban a győzelem nem jött össze nekik, a Juventusszal (2-2) és Zenittel (0-0) azért leikszeltek. A Real Madrid oda-vissza elverte őket.

Kik rúghatnak gólt?

A Bate keretében alig találni légióst, az oroszos divatot követve, azért két nem túl ismert brazilt ők is leigazoltak. A jobbik, Renan Bressan viszi a csapatot, a középpályás tavaly érkezett a csapathoz, azóta 27 gólt szerzett a Bate színeiben. A Plzen ellen is ő egyenlített a 69. percben. (A videón 2:40-től)

Bressanon kívül még két fehérorosz válogatott csatár, Vitalij Rogyionov és Artam Koncevoj lehet veszélyes a kapura. Előbbi összesen 45 gólos a Batéban, jelenleg ő a legértékesebb játékosuk is. A transfermarkt.de egymillió euróra becsüli a vételárát.

Bár csak fele annyit ér, de fehéroroszok legismertebb játékosa a szerb válogatott Mateja Kezsman. Kezsmant ősszel igazolták le, a Chelsea-ben is megfordult csatár eddigi négy mérkőzésén még nem szerzett gólt. A Plzen ellen azonban már eljutott helyzetig.

A Barcelona túlságosan nem tart az ellenféltől, de Javier Mascherano azért jelezte, tavaly is meglepetés döntetlent játszottak a Rubin Kazannyal, és az is jelzi, hogy a Bate jó csapat, hogy az elmúlt években több kört is túlélt az európai kupákban.

Rovatok