Index Vakbarát Hírportál

Szégyenfolt marad a Puskás Stadion

2011. október 3., hétfő 16:47

A 2012-es költségvetés XX. fejezetének 23. pontja a sporttevékenység támogatása, abban nem szerepel a Puskás Stadionra szánt összeg. Az első hírek szerint a bontás a finn meccs után kezdődhetne, de ez sem valószínű, így ha a pótselejtezőre odaérne a csapat, feltehetően a szokott helyszínen játszhatna.

Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja, egyben a Parlament sportbizottsági elnöke pár hete elismerte a Digisporton, még nem tudni, lesz-e pénz az építésre, ők mindenesetre két kormányzati előterjesztést készítettek.

Vagy 60 ezres, nagy nemzetközi meccsek lebonyolítására alkalmas futballstadiont szeretnének beépíthető futópályával, vagy külön kell építeni egy atlétikai stadiont.

A debreceni futballstadionra 2012-ben 3,75 milliárd forint jut, a Puskás viszont nincs a tételek közt, pedig ha a bontás nem kezdődik el idén, akkor 2014-ig egész biztosan nem lesz új stadion.

A költségek nem szerények, mert úgy kell kalkulálni, hogy minimum ezer euróba, háromszázezer forintba kerül egy férőhely. Az 50 ezres stadion ennek megfelelően legalább 15 milliárd forintba kerülne, plusz a bontás, és tovább az infrastruktúra kiépítése, parkolók, bevásárlóközpontok.

40 ezer férőhely alatti stadiont azért nem érné meg építeni, mert akkor eleve lemondanánk arról, hogy kupadöntőt idehozzunk, hiszen az Európa Liga-fináléhoz is ez a minimálisan előírt férőhely. Bukarest ezért is kaphatta meg a jövő évi EL-döntőt. A román fővárosban ugyanis 234 millió euróért, vagyis közel 70 milliárdért építették fel az új arénát, igaz, ennek a felével számoltak, amikor elkezdték a munkálatokat. (Az Otelul Galati itt játssza BL-meccseit.)

Ha ezt az összeget visszaosztjuk, kiderül, egy férőhely négyezer euróba került, az eredeti terv szerint azonban csak kétezer lett volna.

Budapest még egyetlen nemzetközi kupadöntőt sem rendezhetett, meglehet, a múlt miatt járna egy. A BL-ről viszont egyelőre teljesen felesleges álmodozni, mert az UEFA alapfeltétele, hogy legalább hatvanezren láthassák a helyszínen a legrangosabb sorozat döntőjét.

Rovatok