Index Vakbarát Hírportál

Négy év múlva harmadikként épp lemaradtunk volna az egyenes Eb-kijutásról

2011. október 13., csütörtök 09:10

A finnek elleni iksszel harmadikként végzett Eb-csoportjában a magyar futballválogatott, így nem jutott ki a jövő évi Európa-bajnokságra. Négy év múlva ez a teljesítmény viszont pótselejtezőt fog érni, sőt, nem sok kellett volna hozzá, hogy azt mondhassuk, ha most lenne 2015, a csapat legjobb harmadikként azonnali résztvevő lenne.

A 2016-os Eb-re ugyanis már 24 csapat jut ki, a selejtezés így zajlik: azonnal kimegy a 9 csoportelső és a 9 csoportmásodik a legjobb csoportharmadikkal együtt, illetve alapból ott van a rendező Franciaország. 20 válogatott megvan, a megmaradt nyolc csoportharmadik pótselejtez egymással a maradék négy helyért.

Ha már jövőre is 24-en vehetnének részt, a mostani 19 pontos teljesítményünkkel épp lemaradtunk volna az egyenes kijutásról, második legjobb harmadikként a norvégok mögött. A finnek elleni győzelem sem lett volna elég, úgy 15 pontunk ellenében lenne Norvégiának 16. (A számítás miatt a San Marino elleni 6 pontunkat elveszítjük.)

Ha most lennének pótselejtezők a harmadikok között, a következő csapatokkal találkozhatnánk: Belgium, Örményország, Szerbia, Románia, Izrael, Svájc, Skócia. Pontosabban ezek közül csak néggyel, mert a párok sorsolásánál a koefficiensünk alapján kiemeltek lennénk a szerbekkel, Svájccal és Izraellel együtt, vagyis a skót-örmény-belga-román-négyesből kapnánk ellenfelet, ami még mindig nem egyértelmű győzelem.

Ennek ellenére kijelenthető, hogy ha 2016-ra nem jutunk ki, akkor soha, ennél kedvezőbb selejtezés nem létezik, mint ahogy a torna is az Eb-k történetének legkevésbé színvonalas bajnoksága lehet a felhígított mezőny miatt.

Rovatok