Index Vakbarát Hírportál

A nagy visszavágók pótselejtezője jön

2011. október 13., csütörtök 14:49

Török-horvát, észt-ír, cseh-montenegrói és bosnyák-portugál párharcokat rendeznek a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőiben a csütörtöki, krakkói sorsolás alapján.

Törökország–Horvátország

Ez lesz a két válogatott negyedik egymás elleni meccse és rendes játékidőben eddig egy ért véget az egyik csapat sikerével. Az 1996-os Európa-bajnokság csoportkörében a horvátok Goran Vlaovic góljával 1-0-ra nyertek.

Ezután 1997-ben egy 1-1-es, 2004-ben pedig egy 2-2-es döntetlennel befejeződött barátságos meccs következett. Három éve sokáig emlékezetes összecsapáson, a negyeddöntőben futottak össze. 119 percig 0-0-ra állt a meccs, amikor Ivan Klasnic a horvátokat juttatta előnyhöz, de nem ez lett a végeredmény, mert Semih Sentürk a hosszabbítás hosszabbításában, a 122. percben egyenlített. A 11-eseknél csak Darijo Srna tudta a horvátok közül berúgni, míg a másik oldalon Arda Turan, Semih Sentürk és Hamit Altintrop is eredményes volt.

Észtország–Írország

Eddig kétszer találkozott a két válogatott, mindkétszer volt tétje az összecsapásnak, a 2002-es világbajnokság selejtezője. Írország még veretlen, sőt gólt sem kapott az észtektől, az írek mindkétszer 2-0-ra nyertek.

Érdekesség, hogy Írország már rutinos pótselejtezősnek számít, hiszen eddig hatszor vett részt ilyenen, de csak egyszer sikerült túljutnia rajta. Éppen akkor, amikor kilenc éve az észtekkel egy csoportban szerepelt, Iránt búcsúztatva jutott ki a koreai-japán közös rendezésű tornára.

Csehország–Montenegró

Még soha nem találkozott egymással korábban a két válogatott. A csehek érezhetően nem örülnek a montenegrói válogatottnak, amelyből Mirko Vucsinicsot és Sztevan Joveticset emelik ki a helyi lapok, illetve a 44 éves szövetségi kapitányt, Branko Brnovicsot, aki korábban az Espanyolban is futballozott, a jugoszláv válogatottban 27-szer játszott.

Bosznia–Portugália

Megint pótselejtezőben találkozik egymással két válogatott. A 2010-es vb-selejtezőben Portugália kétszer 1-0-val jutott ki Dél-Afrikába. Lisszabonban Bruno Alves az első félidőben, Zsenicán pedig Raúl Meireles a másodikban volt eredményes.

Rovatok