Index Vakbarát Hírportál

Belga tulajdonos Újpesten

2011. október 19., szerda 15:21

Kiderült, ki a titokzatos befektető, aki megvette a tulajdonos nélkül maradt Újpestet. A koradélutáni sajtótájékozatón bejelentették, hogy az Újpest FC új többségi tulajdonosa – 95%-os aránnyal - Roderick Duchatelet belga vállalkozó. Az új tulajdonos korábban a belga első osztályú Germinal Beerschot igazgatói posztját töltötte be.

Édesapja – az egyik leggazdagabb belga és a Standard Liege elnöke – révén került kapcsolatba az Újpesttel, miután Tolnai Sándor, a korábbi tulajdonos felhívta a figyelmüket a klubra. Mivel apja a nyáron tulajdonrészt vásárolt a belga csapatban, ezért a futballban szintén jártas fia lett az új befektető.

Duchatelet kijelentette, hogy nem várható együttműködés a Standard Liege és az Újpest FC között, hiába a rokoni szál a két tulajdonos között.

A belga tulajdonos tisztában van a klub helyzetével, mint mondta, előbb a stabil pénzügyi helyzet kialakítása a célja, ami persze nem azt jelenti, hogy töménytelen pénzt ölnének a klubba, ehelyett azt szeretnék, ha belga mintára önellátóvá válna. Idén szeretnének a tabellán feljebb kerülni, és a következendő években már a rendszeres nemzetközi kupaszereplés az elvárás.

A klub idei költségvetését már nem alakítják át, így ez megmarad 2 millió euró környékén. Összehasonlításképpen ez fele annyi, amennyit a legkisebb első osztályú belga csapatra költenek évente. Az ottani élcsapatok 35 millió eurós évi költségvetéssel működnek, avatta be a belga Jupiler League működésébe a sajtót.

Barta Csaba és Csehi István is felajánlotta lemondását, és Leo Beenhakkerrel is leül még beszélgetni az elnök. Ami viszont biztos, hogy Zoran Szpisljak marad a vezetőedző posztján

Rovatok