Index Vakbarát Hírportál

Ha az Anzsi játszik, elfelejtik az erőszakot

2011. november 5., szombat 13:20

A BBC riportere Dagesztánban kérdezte Dzsudzsák csapattársait, a sztárfutballistákat, Samuel Eto'ót és Roberto Carlost, miért választották az Anzsi Mahacskalát. A klub gazdagságával szemben omladozó stadion és kalasnyikovos őrök jellemzik az orosz futballkultúrát.

Steve Rosenberg riporjában először a stadionra csodákozik rá, a szovjet korszakban épült létesítmény nem tűnik Bajnokok Ligája-kompatibilisnek. A stadiont kátyus utakon lehet megközelíteni, aljában bolhapiac üzemel. Rosenberg nem is érti, mit keres itt a játékos-edző Roberto Carlos és világ legjobban fizetett játékosa, Eto'o.

„Egyszerűen Oroszországban is ki akartam próbálni magam. Játszhattam Spanyolországban, Olaszországban, Törökországban, akkor már miért ne jöttem volna Oroszországba is? Szulejman Kerimovnak, a tulajdonosnak és nekem is ugyanaz a célunk, az orosz futball legjobb csapatai közé akarunk kerülni. Ezért is igazoltuk le Eto'ót vagy Da Silvát. A következő évben még több jó játékos érkezhet a csapathoz" - nyilatkozta Roberto Carlos.

Eto'o is úgy véli, az orosz bajnokságból is van kiugrási lehetőség. „Nagy megtiszteltetés, hogy a dagesztáni klub engem választott, és az is, hogy az orosz Premjer Ligában játszhatom. Remélem, nemcsak jól fogok játszani az Anzsiban, hanem címeket is nyerek velük. Ha a mostani szezonban nem is, jövöre meg kell nyernük az orosz bajnokságot. Akkor Bajnokok Ligája-résztvevők lehetünk, és az európai topcsapatok közé kerülhetünk"

A kameruni csatár elmondta, hogy szinte minden nap kap sms-eket játékostársaitól, akik arról érdeklődnek, hogyan lehetne Oroszországba igazolni. Eto'o reméli, egyre többen jönnek majd, mert ő is a legjobbak ellen szeretne játszani a bajnokságban is.

A BBC egy hazai mérkőzés előtt a meccset biztosító rendőröket is lefilmezte. Az utcákon kalasnyikovokkal járőröznek, mert Dagesztán Oroszország egyik legveszélyesebb területe, szinte mindennaposak a bűnöző csoportok összecsapásai, az iszlamista lázadók támadásai. Nem csoda, hogy a játékosok nem itt laknak, hanem Moszkvában.

„Kár, hogy a csapatnak nem Dagesztánban van a bázisa, így minden hazai meccsünkre három órát kell utaznunk, de ezt már megszoktam" - mondta Carlos. Szerinte azért nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy lefestik: „Dagesztánon kívül is vannak problémák, elég ha csak Sao Paulót vagy Rio de Janeirót említem. Az interneten rengeteg rossz hírt és képeket lehet találni Dagesztánról, de nem az a teljes igazság. Amikor az Anzsi játszik, az emberek elfelejtik az erőszakot és gazdasági problémákat, a futball élvezetet okoz minden dagesztáninak, különösen Mahacskalában".

Rovatok