Index Vakbarát Hírportál

Mezlevételért miért kell a sárga lap?

2011. november 5., szombat 08:57

Lecserélték, miközben lefelé ment, levette a mezét, sárgát kapott. Ez volt neki a második, a bíró kiállította. A szabály az szabály, de mi értelme van egy ártalmatlan szituációban büntetni a játékost? Az is igaz, hogy minden futballista tudja, emiatt lapot kaphat, a BL-döntőt fújó Kassai Viktor szerint a játékvezetőnek kell mérlegelnie.

Az Indexen kifejezetten megosztotta az olvasókat a ghánai Inkoom esete, amikor az ukrán Dnyipro Dnyepropetrovszk játékosa azért kapta második sárgáját és emiatt az automatikus pirosat is, mert miközben csere miatt ment az oldalvonal felé, levette a mezét.

Szavazásunkon az olvasók nagyobb hányada arra voksolt, hogy meg kéne szüntetni a mezlevételért járó lapot. "Szerintem rugalmasan is lehetne ezt kezelni. Ez olyan, mintha a bíró azért kapott volna pénzbüntetést, mert amikor leállították igazoltatni, már előre kikapcsolta a biztonsági övet. Szóval itt a bíró spori a hülye" - írja Amenophis nicknevű kommentelő.

A legkevesebben a játékost hibáztatják. Aki erre szavazott, az a bírót védi, nem lehet hibás azért, mert következetesen alkalmazza a szabályokat. Egyértelmű, hogy Inkoom volt a bűnös, tudta, hogy ezért kaphat lapot, ráadásul volt már neki egy.

Puhl szerint ez a szabály hülyeség

A világ legjobbjának négyszer megválasztott játékvezető szerint egy ilyen esetben a minimum az, hogy mérlegelni kell, de ő úgy, ahogy van, értelmetlennek tartja ezt az egészet. Inkoom esetében túlbuzgó volt a játékvezető. "Eb-selejtezőn is volt már olyan, hogy egy portugál játékos túl lassan ment le cserébe, ezért kapott egy sárgát. Ez nem volt elég, mikor már majdnem leért, megtapsolta a bírót, amiért újabb lapot kapot, kiállították. Hogy ennek mi értelme volt a játékvezető részéről? Szerintem semmi" - mondta az Indexnek.

Valamivel, de nem sokkal többen a bírót okolják, ők azt mondják, nyugodtan mérlegelhetett volna. Akkor is ezt teszi, amikor pl. előnyszabályt ad az egyik csapat javára. A szabály az szabály, de ettől még hülyeség. Labdaelrúgásért sem kap minden játékos sárgát.

Kassai Viktor, a májusi Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája döntőn bíráskodó játékvezető azt mondja, erre külön nem tér ki a szabálykönyv. "A szabályzat olyan, mint a kresz, nincs benne minden kis apróság, nincs külön szabály arra, hogy mi van akkor, ha valaki három centiméterrel arrébb parkol a kocsijával. Nem láttam az említett esetet, egy ilyen döntés sok dolgon múlhat, például azon, hogy a kiállított játékos miért vette le a mezét. Ezt a játékvezetőnek kell megítélnie és mérlegelnie. Annyi viszont biztos, hogy ha már volt egy sárga lapja, akkor jobban kellett volna figyelnie, hiszen ő is tudta, hogy ezért kaphat lapot. Ha valakinek teszem azt felfüggesztett büntetése van, akkor nem lop csokoládét a boltból".

Azt, hogy esetleg a nagyobb szponzorok gyakorolnak nyomást a FIFA-ra, mert ha egy játékos mez nélkül rohangál, nem látszik a reklámfelirat, nem tartja valószínűnek, mivel a FIFA által rendezett találkozókon nincsenek feliratok a mezeken.

Mezlevételért sárga lapot a legtöbb esetben akkor kap játékos, ha gólörömnél vetkőzik. A FIFA azért hozta ezt a szabályt, hogy a mez alatti pólón ne jelenhessenek meg személyes, esetleg kellemetlen üzenetek a nagy nyilvánosság előtt. Az tény, hogy a játékvezető maga mérlegeli, ad-e ilyenkor sárgát vagy sem és az is, hogy minden játékos tisztában van azzal, emiatt büntethetik.

Andres Iniesta, a 2010-es holland-spanyol világbajnoki döntő 118. percében győztes gólt szerző spanyol középpályás is levette a mezét, miután Stekelenburg kapujába talált. A pólóján levő felirattal a 2009-ben infarktusban elhunyt társának, az espanyolos Dani Jarque-nak üzent. Howard Webb ezért sárga lapot adott neki. Hogy ennek két perccel a világbajnoki döntő vége előtt, a győztes gól ünneplésénél van-e értelme, mindenki döntse el maga.

Rovatok