Index Vakbarát Hírportál

Búcsúzunk az egyetlen magyar Császártól

2011. november 6., vasárnap 13:15 | aznap frissítve

Az Óbudai temetőben vasárnap délben utolsó útjára kísérték az október 31-én, 70 éves korában elhunyt Albert Flóriánt, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgót, a Nemzet Sportolóját, az FTC hetvenötszörös válogatottját.

A temetőben nagyjából ezerfős tömeg gyűlt össze, megjelent Orbán Viktor miniszterelnök, Czene Attila sportért felelős államtitkár, Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a futballisták közül többek között Mészöly Kálmán, Szűcs Lajos, Rákosi Gyula, Nyilasi Tibor, az este bajnokit játszó a Ferencváros jelenlegi játékoskerete is; tiszteletét tette Koós János, Aradszky László, Kárpáti György és Gyarmati Dezső.

Alberttől a Fradi volt futballedzői, mint Csank János, Prukner László és Gellei Imre is búcsút vettek. Színészek és zenészek, Frenreisz Károly, Benkő László és Reviczky Gábor is elkísérték utolsó útjára.

A tömegben páran Fradi-mezt, vagy a válogatott mezét viselték, a ravatalt elborították a klubok és a MOB koszorúi.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök római katolikus szertartás szerinti búcsúztatója után - az egyik végén nemzeti színű lobogóval, a másikon a ferencvárosi címerrel díszített zöld-fehér zászlóval letakart koporsónál, amely mellett Albert arcképe volt látható - elsőként Csányi Sándor, az MLSZ elnöke kapott szót: "Pelé, Maradona, Albert: mind világklasszisok voltak. Albert csodálatos utat járt végig, az Aranycsapatba is befért volna, 75 válogatott meccsén 31 gólt lőtt, az 1967-es Aranylabdával ért a csúcsra. Ízig-vérig fradista volt, de lénye kihatott a magyar futballra. Ikon volt, utánozhatatlan legenda, mindörökké halhatatlan lesz."

Albert Flórián 59 évig tartozott a Ferencvároshoz, a klubelnök Kubatov Gábor így búcsúzott tőle: "Örök hűséget fogadott a családjának és a Ferencvárosnak, a hűség pedig a becsület jele. Európa és a világ tetején állt, ezrek köszönnek el tőle most. Búcsúzunk az egyetlen magyar Császártól."

A szertartás után a futballista sírjánáll több száz szurkoló helyezett el egy-egy szál fehér virágot. Albert Flóriántól a szurkolók szombaton a róla elnevezett, Üllői úti stadionban felállított kegyhelynél is elbúcsúzhattak, ahol több ezren rótták le kegyeletüket, köztük Schmitt Pál köztársasági elnök.

Albert 1959 és 1974 között 351 bajnokin 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgó 2004 óta volt a Nemzet Sportolója. Albertet klubja, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is a saját halottjának tekinti. 

Rovatok