Index Vakbarát Hírportál

Kaphat-e annyit Magyarország, mint Lyon?

2011. november 7., hétfő 16:09 | aznap frissítve

A kormány a múlt héten eldöntötte: megújul a Puskás Stadion, 40 ezres lesz az új nemzeti aréna, amelyik igény esetén 55 ezresre bővíthető.

Pillanatnyilag nem tudni, hogyan lehet bővíteni, még az első látványtervek sincsenek meg, csak annyit tudunk: ötmilliárd forint megy a bontásra, harmincöt milliárd kell az építésre, mert az UEFA elit kategóriájának – 29 stadion van ebben a kategóriában - megfelelő stadion lesz.

A következő városoknak van nagyjából 40 ezres stadionjuk: Messina, Udine, Minszk, Bilbao, Lyon, Lens, Liverpoolban az Evertonnak, Sheffieldben a Wednesday-nek.

A Juventus megunta, hogy nem volt saját otthona Torinóban, ezért felhúzott az idei szezonra egy 41 ezres létesítményt. A nagy múltú, többszörös BL-győztes csapatnak is 35 milliárd forintból (120 millió euró) épült meg az új stadionja, egy olyan abszolút elfogadható lenne a magyar válogatottnak is.

Az Espanyol is megunta, hogy a barcelonai Olimpiai Stadionban játsszon, ahol futópálya van, és elveszik a tömeg valamint a hang, ezért szintén épített egy negyvenezres stadiont. Ez egy fokkal fapadosabb, mert csak 60 millió euróba került, vagyis feleannyiból összehozták, mint Torinóban.

A minszkit 1940-ben adták át – ez a legrégebbi a felsoroltak közül -, van futópályája, a BATE Boriszov itt rendezi Bajnokok Ligája-meccseit. Nem fedett, klasszikusan a szovjet mintára épített stadion.

A minszkit leszámítva valamennyi stadion a klub tulajdonában van, az államnak értelemszerűen semmi köze hozzá.

Magyarországon magántőkéből elképzelhetetlen új stadiont építeni, ezért a kérdést úgy is fel lehet tenni: rászolgált-e a magyar futball, a koncertezők, hogy új stadionban nézhessenek meccset, menjenek szabadtéri koncertre.

Poznanban a lengyel állam renovált 180 millió euróért egy stadiont, amelyikbe jelenleg 41 ezren férnek be.

A Basel stadionja 220 millió svájci frankból (akkori áron 33 milliárd forint) épült meg a 2008-as Eb-re – itt is volt állami pénz, de nem tudni, mennyi -, jelenleg nincs 40 ezres.

Bilbaóban amúgy a jelenlegi 40 ezres stadionból hamarosan kiköltözik a csapat, 55 ezreset kap ugyanis a jelenleg az Európa Ligában érdekelt csapat, 200 millió eurós az építkezés.

De hol játszik addig a csapat?

„Ajándék lónak ne nézd a fogát” – mondta az MLSZ sajtófőnöke, Borbély Zoltán a döntés után. Az MLSZ maximum azért aggódhat, hogy a válogatottnak a következő világbajnoki selejtezőben nem lesz otthona, és ha netán bravúrokat hajt végre a románok, a törökök esetleg a hollandok ellen, kevesen láthatják. Nagyjából 15 ezren, ha Győr vagy Székesfehérvár vagy Újpest a helyszín.

Rovatok