Index Vakbarát Hírportál

Még Messi a szezon gólkirálya

2011. november 8., kedd 15:30

A Manchester City csatárkettőse, Edin Dzeko és Sergio Agüero már 19 gólnál jár, Németországban Marió Gómez döntheti meg Gerd Müller rekordját. Lionel Messi augusztus óta már 24 gólt szerzett tétmeccsen, a hétvégi mesterhármasával Cristiano Ronaldo pedig idei 43. bajnoki találatnál tart. Topligák, góllövőlisták.

Premier League

Robin Van Persie (Arsenal) 11 gólos

Edin Dzeko (Manchester City) 10 gólos

Sergio Agüero (Manchester City), Wayne Rooney (Manchester United) 9-9 gólos

Rég ment ilyen jól a Manchester Citynek az angol élvonalban. Magabiztosan vezetik a tabellát úgy, hogy 11 meccsükből kilencszer rúgtak három, vagy annál is több gólt. Noha a januárban a PL-be szerződő Edin Dzeko az előző szezonban 15 meccsen csak kétszer volt eredményes, ebben az idényben kilenc találkozón már tíznél jár. A bosnyák újra olyan formában futballozik, mint két, illetve három évvel ezelőtti Bundesliga-szezonjában, amikor 22, illetve 26 gólt ért el.

Csatártársa, Sergio Agüero a nyáron érkezett az Atlético Madridtól. Gyorsan sikerült beilleszkednie az argentinnak, és ha így folytatja, szezoncsúcsot dönthet. Tavaly a spanyol bajnokságban 20 gólt lőtt. A két manchesteri a City 39 góljából 19-et vállalt.

Bundesliga

Mario Gómez (Bayern) 13 gólos

Claudio Pizzaro (Werder) 11 gólos

Klaas-Jan Huntelaar (Schalke) 10 gólos

Továbbra is nagyszerű forában játszik a hétvégén is eredményes Mario Gómez. Valamennyi szezonbeli tétmeccsét figyelembe véve már 22 találata van, és ha így folytatja, tavalyi eredményénél is jobban zárhat. Gómez 2009-ben érkezett a Stuttgarttól, igaz, az első szezonjában 29 meccsen csak 10 gólig jutott. Tavaly viszont 32 meccsen 28 góljával a Bundesliga gólkirálya lett.

Gerd Müller, a bajor klub legendája mondta róla, hogy a 26 éves csatár az, aki képes lehet a rekordját megdönteni, amelyet 40 éve, az 1971–72-es szezonban állított fel 40 góljával a bajnokságban.

Serie A

Antonio Di Natale (Udinese) 8 gólos

German Gustavo Denis (Atalanta) 7 gólos

Sebastian Giovinco (Parma) és Miroslav Klose (Lazio) 6-6 gólos

Mély válságát éli az olasz futball, ilyen kevés gólt régen láttak a drukkerek, és ennyi unalmas meccs is régen volt a Serie A-ban. Az Udinese futballistája, Antonio Di Natale viszont fittyet hányva minderre, a szokásos ritmusában lövöldözi tovább a gólokat. Két éve 29, tavaly 28 gólt szerzett. A korábban a Napoliban és az Udinesében játszó Denis is megtáltosodott, ennyi gólt még sosem lőtt az olasz bajnokságban, mint az idei 10 meccsen.

Az alacsony színvonal mellett igazi színfolt viszont Sebastian Giovinco és Miroslav Klose szereplése. Giovinco 2010-ben érkezett a Juventustól a Parmához, legutóbb 30 meccsén hét gólt lőtt, amit most akár egy hónap alatt is felülmúlhat. A 33 éves Klose pedig a Lazio legjobbja. Igaz, még csak hat gólt lőtt, de éppen a vasárnap, a Parmát legyőző rómaiak győztes gólja is az ő harcosságának volt köszönhető. Klose 12 Bundesliga szezon után, az idén érkezett a Lazióhoz, vélhetően idegenlégiós karrierje első és egyben utolsó állomására.

Primera División

Lionel Messi (Barcelona) 14 gólos

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 13 gólos

Gonzalo Higuaín (Real Madrid) 11 gólos

Elképesztő formában a Real Madrid, amelynek két támadója Cristiano Ronaldo és Gonzalo Higuaín összesen 24 gólnál járnak a bajnokságban. A madridiak az utolsó 10 tétmeccsüket nyerték, ezeken 38 gólt lőttek és mindössze négyet kaptak. A portugál szélső a hétvégén ismét mesterhármast szerzett, ami a szezonban már a negyedik neki. Vasárnap délben a Real Madrid az Osasunát 7-1-re győzte le, Cristiano Ronaldo harmadik gólja az 50. idei találata volt, a válogatott meccseket is beleszámítva.

A portugál emellett idén már egy csúcsot beállított. A Real Madrid történetében – Puskás Ferenc után – a legkevesebb meccsen szerzett 100 gólt.

A góllövőlistát Lionel Messi vezeti, aki a szezon kezdete óta már 24 gólt lőtt bajnoki, kupa, válogatott és európai kupameccseken. Ez a teljesítménye jelenleg az egész kontinensen a legjobb eredmény. Őt Gómez követi 22 góllal, C. Ronaldo a harmadik 20-szal.

Az IFFHS külön számolja az egy adott évben lőtt bajnoki gólokat. Ezen a listán viszont Cristiano Ronaldo legjobb, 2011-ben 43-szor volt eredményes. Lionel Messinek 32 gólja van, Gómeznek és Di Natalénak pedig 29-29

Rovatok