Index Vakbarát Hírportál

A hajszárító miatt jók Ferguson csapatai

2011. november 9., szerda 09:05

"A kedvenc emlékem Sir Alexről az, amikor aláírtam a Unitedhez. Épp egy meccs előtt volt, pont a születésnapomon. Hozott nekem egy tortát, én meg aláírtam a papírt. Lefotóztak minket, ez a kedvenc képem, otthon őrzöm" - emlékezett vissza jó 20 évet David Beckham,1991. május 2-a volt, amikor Alex Fergusonra szerződtette a Manchester Unitedhez.

A menedzser a napokban ünnepelte 25 éves jubileumát a klubnál, Beckham felelevenítette több közös emléküket a Mirrornak adott interjújában.

16 évesen került kedvenc klubjához - szüleivel Londonból jártak föl meccsekre -, már majdnem felnőtt volt, de mégsem.

"Sir Alex azt mondta, az irodája ajtaja nyitva, menjek, ha gondolom. Kicsit tartottam tőle, de éreztette velem, ha gond van vagy tanács kell, forduljak hozzá. Gyerek voltam, de úgy kezelt, mintha máris az első csapatban játszanék. Addig a szüleim neveltek, utána jött ő, átvette a szerepüket. Biztos vagyok benne, hogy néha meg akart ölni, de abban is, hogy a második apám lett."

Beckham két év múlva, 1993-ban mutatkozott be a United-felnőttben, 10 évet játszott benne, 2003-ig. Mindent megnyertek Fergusonnal.

"A hajszárítója miatt játszottunk mindannyian annyira jól. Neki akartunk bizonyítani, miatta akartunk jók lenni. Neki nem elég, hogy nagyon tudsz focizni, csak akkor tesz a csapatába, ha bízik benned, és egyéniségnek tart. Ilyen volt régen, és ilyen is maradt, ezért annyira sikeres" - mesélt Beckham a hairdryerről, vagyis hajszárítóról, ami Ferguson dühkitöréseit jelentette, olyankor leordította - leordítja - játékosa haját is.

Beckhammel egyszer talán túl messzire ment, nem vele veszekedett, de úgy rúgott fel egy stoplist, hogy az épp a jobbszélső homlokát találta telibe, és felszakította a szemöldökét.

"Nem haragszom rá, a cipős dolgot másnapra mi el is felejtettük, csak a sajtó ugrált miatta még egy ideig" - mondta Beckham, aki a gyors békülés ellenére néhány hónap múlva, 2003 nyarán eligazolt a Real Madridhoz.

Jó ideig nem találkoztak, Beckham csak tavaly februárban, a Milannal ment vissza az Old Traffordra. 2009 februárjában, a San Siróban már együtt nevettek Fergusonnal a MU edzésén, amikor az angolok az Interrel játszottak, és a középpályás meglátogatta őket.

Ennek ellenére nem tudni, mikor történt az, amiről Beckham így beszél: "Amikor újra találkoztunk, kezdetben kissé fagyos volt köztünk a levegő, de ez hamar megszűnt, és a mai napig bensőséges a viszonyunk".

A napokban Cristiano Ronaldo is köszöntötte Fergusont, Beckham véleménye Fergusonról hasonló, mint portugál utódjáé.

"Nem lehetsz úgy sikeres, hogy mindenki kedveljen, de ő sosem félt felvállalni az ellentéteit másokkal. Régi vágású ember, ám alkalmazkodott és megújult, ha kellett, sőt, még most is ezt teszi, emiatt sikeres. Dicsőség és megtiszteltetés, hogy a játékosa lehettem."

Beckham jelenleg az LA Galaxyben futballozik, de szinte biztosan utolsó meccsére, az MLS-döntőre készül a csapattal, a PSG-be vagy első klubjába, a Tottenhambe igazolhat.

Rovatok