Index Vakbarát Hírportál

Előznénk a szomszédokat az elitstadionnal

2011. november 11., péntek 22:24 | aznap frissítve

Magyarországon elitkategóriás Puskás Stadion épül. Mi a helyzet a szomszédainknál? Ausztriában létezik ilyen, máshol nem, holott a környéken több nagy stadion is található. A románok például 55 ezreset építettek méregdrágán, és az idén átadtak még egy 30 ezreset Kolozsváron a már meglévő 23 ezres mellé. A szlovákok, horvátok bele sem fogtak a nemzeti stadion építésébe, Szerbiában is még csak tervek vannak. Szlovénia két kicsit épített.

A kormány a múlt héten eldöntötte, hogy 35 milliárd forintért (nagyjából 120 millió euróért) új Puskás Stadiont épít. A régi bontására ötmilliárd forintot szánnak, és várhatóan jövőre el is kezdik. Az új nemzeti aréna 2015-re kész lehet.

A Puskás az építkezés miatt a tervek szerint két selejtezősorozatban sem lenne otthona a válogatottnak. Csányi Sándor MLSZ-elnök szerepvállalásának is alapfeltétele volt egy új stadion, jóllehet így a válogatott a két következő  – a brazíliai vb és a francia Eb – selejtezősorozatot nem a megszokott helyszínen játszhatja.

Az elitkategória kritériumai

Legalább 30 ezres nézőtér

Az öltözőben 25 embernek ülőhely

A cserepadon legalább tizenhárom embernek hely

Elkülönített doppingminta-vételi állomás, elsősegély-szoba, technikai szoba

Legalább 1500 VIP-ülőhely, 200 újságírói hely

Legalább három tv-stúdiót el kell helyezni a stadionban

1400 luxszal kell megvilágítani a játékteret

Zárt láncú tévén megfigyelhető nézőtér és a stadion környéke

Körbenéztünk, mi a helyzet a környéken. A lengyeleket, ukránokat a 2012-es Eb miatt kihagytuk, hiszen eurómilliárdokat áldoztak stadion- és infrastruktúra-fejlesztésre. Ezekkel a későbbiekben foglalkozunk.

Ausztria

Az Ernst Happel Stadion, ahol három BEK-döntő után a 2008-as Európa-bajnokság fináléját is rendezték, természetesen a legmagasabb fokozatba tartozik.

A stadion jelenleg 50 ezer férőhelyes, míg a 90-es BEK-döntőn, a felújítás előtt nyolcezerrel többen fértek be. (A U2 koncerten 68 ezren voltak.) Az átépítés 40 millió euróba került, de már korábban is sokat költöttek rá, hiszen többször modernizálták. A 40 millió euró javarészét a teljes befedés tette ki, ami az elitkategória egyik alapfeltétele.

A 8,4 milliós Ausztriának tehát van egy topmodern stadionja, és noha a válogatottja nincs a legjobbak közt, így is 45 ezren látták a belgák elleni vesztes Eb-selejtezőt. De még a kazahokra is 23 ezren voltak kíváncsik, ami tekintélyes nézőszámnak számít. Ausztriában a klubmeccseken is sokan vannak, a szurkolók lelkülete a magyarokéhoz hasonló, a minimális eredmény is vonzza a nézőket.

Orbán: Bőségesen elegendő a 45 ezres stadion

"A terveket visszább kellett venni, a 65 ezres stadion költsége 100 milliárd felett lett volna. Az egész ügy ugyanis nem korlátozódhat csak a futballra. Nagy terület van ott, sok mindenre tekintettel kell lenni, és bár mi a futballért élünk, mások is vannak a pályán, figyelnünk kell az atlétákra, a kerékpárosokra, és a teljes környék rendbetételére is. Ezért nem tudtunk annyi pénzt áldozni egy olyan stadionra, amit talán sokan szerettek volna, de szerintem a magyar futball állapotában 10-15 évig egy 45 ezres stadion bőségesen elegendő lesz, aztán majd meglátjuk, hova repít bennünket a siker. A lényeg, hogy a döntés megvan, 2015-ig meg fog épülni, ez pénzügyileg öt évre elhúzva megoldható" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a stadionról.

Szlovákia

Az 5,3 milliós ország ugyan kijutott a 2010-es világbajnokságra, de egyetlen felkészülési meccset sem a 30 ezres pozsonyi stadionban játszott, ahol az utolsó – szlovénok elleni vesztes – vb-selejtezőjét 2009 novemberében játszotta a csapat.

Az ország futballvezetői úgy kalkuláltak, hogy a stadiont 70 millió euróért átépítik, és 2012. május elsején meg is nyitják a felújított stadiont. A férőhelyről nem voltak pontos számok, 22 ezrestől 35 ezresig minden megjelent a helyi sajtóban, csak annyi volt biztos, hogy a Tehelné Polét a vb-ezüstérmes Jan Popluharról nevezik el.

A stadion építése viszont még el sem kezdődött. A válogatott azóta is egy másik, 13 ezres pozsonyi stadiont használ, illetve vidékre (Zsolna, Nagyszombat) kényszerült. A vb-címvédő olaszok legyőzése és a vb-továbbjutás eufóriája is gyorsan elszállt, amiben egy tavaly szeptemberi jereváni vereség mellett jelentősen közrejátszott egy Luxemburgban, barátságos meccsen elszenvedett kudarc is.

Szlovénia

Az alig több mint kétmilliós Szlovénia egy 13 és egy 16 ezres stadionnal büszkélkedhet – előbbi Mariborban, utóbbi Ljubljanában van. Amikor válogatottjuk jól szerepelt, és kijutott a nagy nemzetközi tornákra, természetesen alig lehetett bejutni. A főváros most kevés szerencsét hozott a csapatnak, mert az olaszok és az észtek ellen is elbuktak, így nem érhettek az idei Eb-pótselelejtezőre.

A ljubljanai sportkomplexum 350 millió euróba került, ebből a stadion 60 milliót emésztett fel, ami kifejezetten drágának számít. A Stozice stadiont egyébként másfél év alatt átadták, a világbajnokságon majdnem továbbjutó szlovénok az ausztrálokat is itt fogadták 2010 augusztusában.

Románia

A 21,5 milliós Romániában nagy stadionok vannak, mert a klubfutball ott a legerősebb a környéken. A BL-ben egy, az EL-ben három csapat áll még, igaz, már messze nem olyan erősek, mint 2006-ban, amikor két román is az EL-elődöntőig menetelt.

Jóllehet az idén adták át a Stadionul Nationalát, és jövőre Európa Liga döntőt rendeznek benne, mégsem felel meg az UEFA elitkategóriájának. 55 600 néző fér be, de ha nem futballmeccset rendeznek, a székek száma 63 ezerre növelhető. 2008. február 20-án kezdték el építeni, és 2011 szeptemberben már a franciák elleni vb-selejtezőt itt rendezték. November elején, a Steaua volt az első román csapat, amelyik nyert benne, igaz sokáig a gyepszőnyegét nem lehetett használni az első selejtező után.

A költségvetés többszöri módosítása után összesen 234 millió euróba került, ami meglepően sok, hiszen egy férőhely 4200 euróba került. A Juventus új stadionjában háromezer euróból kijött egy szék. A Puskás Stadion leginkább a Juventuséval lesz rokon, ugyanannyiba is kerülne a jelenlegi számítások szerint, bár nyilván Budapesten több VIP-boxra lenne szükség.

Kolozsváron – a város finanszírozásában – eközben egy szupermodern 30 ezres stadiont is átadtak idén ősszel, ami 45 millió euróba került. Itt van egy másik is, a CFR Cluj tulajdonosa, Pászkány Árpád a csapatának pár évvel korábban 23 ezreset épített 30 millióért.

A román válogatott a selejtezőkben Piatra Neamton, 13-15 ezer néző előtt játszott, és leszerepelt, de Bukarestben egész biztosan telt ház várja majd a magyarok mellett a törököket és a hollandokat is a soron következő vb-selejtezőkben.

Csehország

A Sparta Praha stabil BL-szereplő volt, mégsem telt meg a 21 ezres stadionjuk – akkor az volt a legnagyobb az országban – a Milan ellen, 2004-ben februárjában, holott ekkor már az egyenes kieséses szakaszban jártunk. Magyarországon elképzelhetetlen lenne hasonló érdektelenség.

A 10,5 milliós Csehország pillanatnyilag pótselejtezős, de még a Slavia 21 ezres stadionját sem tudta megtölteni a sorozatban, pedig a világbajnoki aranyérmes spanyolokat is ott fogadták. Itthon ez is elképzelhetetlen lenne. A Slavia stadionja egymilliárd koronából (12 milliárd forintból, ami mai áron 40 millió euró) épült fel két év alatt, ez az ország legmodernebb stadionja jelenleg.

Horvátország

A zágrábi Maksimir Stadion majdnem 40 ezres, de kissé elavult létesítmény. A horvátok is érezték, hogy kezdeni kellene valamit. Két prezentáció is készült, és népszavazással akarták eldönteni, hogy a régit építsék-e át, vagy esetleg a város másik részében húzzanak fel egy újat, de még csak szavazni sem tudtak róla a városvezetés késlekedése miatt. Ezért 2011-ben kicsit renováltak, kiserélték a gyepszőnyeget, amit most már fűteni is lehet.

A 2012-es magyar-horvát Eb-pályázatban a horvátok is grandiózus tervekkel léptek elő, de a spliti stadionhoz hozzá sem nyúltak, így a valaha 60 ezres, ülőhelyekkel 35 ezres Poljud stadion sem sokat fejlődött, igaz a futópályát legalább felújították, és így atlétikai Grand Prix versenyeket lehet rendezni benne. 1990-ben itt volt az atlétikai Eb.

A 4,5 milliós horvátokat elkényeztette a 98-as vb-bronzérmes válogatott, az idei selejtező sorozatban harmincezren sem mentek ki a meccsekre, pedig a görögök ellen lényegében tovább is juthattak volna egyenes ágon, ha nyernek. Nem nyertek, pótselejtezőt játsszanak a törökökkel, ezen várhatóan tele lesz a stadion, mert  legutóbb drámai meccsen, 120. percben kapott góllal és tizenegyesekkel estek ki az Eb-negyeddöntőjében.

Szerbia

Belgrádban 55 ezres stadion van, de nem elitkategóriás. Az 1963-ban épült Marakanában 110 ezren is elfértek, a Ferencváros 1975-ös KEK-vendégjátékán 96 ezren sajnálták a kieső Zvezdát. Az átépítés után a stadion méretei alig változtak. A féloldalas fekvés lenyűgöző, a lelátók is félelmetesek, a kezdőkörből pedig látni egy templomot.

Tavaly felröppent a hír, hogy Belgrádban portugál tervezők 60-70 ezres stadiont építenek, amiben akár BL-döntőt is lehet rendezni. Az 1991-ben BEK-győztes Zvezda valószínűleg megtöltene egy ekkora stadiont, a mostani csapat viszont csak árnyéka a réginek, ennek megfelelően nem is járnak csak átlagban nyolcezren a meccsekre.

A jó passzban lévő szerb válogatott természetesen bevinné a stadionba az embereket, ám hiába voltak nagy sztárjaik az idei selejtező sorozatban, az olaszok elleni sorsdöntő meccsre is csak 35 ezren mentek ki. Feröer-szigetek ellen pedig csak 7500-an voltak kíváncsiak a helyszínen. A 2010 előtti vb-selejtező sorozatban ugyanakkor, amikor a franciák előtt végzett a Vidics és Sztankovics fémjelezte csapat, Ausztria és Franciaország ellen megtelt a Marakana.

A másik nagy belgrádi arénába pillanatnyilag 32 ezren férnek be, a Partizan ereje azonban még a tíz évvel ezelőttihez sem mérhető, hiszen akkor a BL-be jutottak, míg most az EL-főtáblát sem sikerült megugrania a csapatnak, az ír Shamrock Rovers ütötte ki őket.

Ennek ellenére a Partizan is új stadiont kaphat, erről elvi döntés született, de még nem tudni, mennyi pénze lesz rá a 7,5 milliós Szerbiának.

Rovatok