Index Vakbarát Hírportál

Dzsudzsák Balázs a kimaradtak válogatottjában

2011. november 18., péntek 09:30

Kedden kialakult a 2012-es futball-Európa-bajnokság mezőnye. A lemaradók között vannak olyan játékosok, akiket legkevésbé se lehet hibáztatni azért, hogy a válogatott sikertelenül zárta a selejtezőket. Így néz ki egy hagyományos 4-4-2-es összeállítás az érdemtelenül lemaradókból.

Végy egy jó kapust

Samir Handanovic, az Udinese és a szlovén válogatott kapusa, aki az idén májusban beállította a Serie A ligarekordját azzal, hogy 6 büntetőt hárított. A selejtezősorozat végén nemzeti hőssé vált, igaz nem hazájában, hanem Észtországban, hiszen ő védte ki Nemanja Vidic tizenegyesét, amivel biztosította az észt csapat második helyét a csoportban.

A védelem közepére a már előbb említett Nemanja Vidic kerül, bár róla a legkevésbé mondható el, hogy nem rajta múlott hazája sikere, nem is meglepő, hogy a selejtezősorozat lezárultával úgy döntött, hogy többé nem kíván szerepelni a szerb nemzeti csapatban. Vidic az utóbbi időkben komoly hibákat vét klubcsapatában, a Manchester Unitedben is.

Védőtársának egy másik manchesteri játékost választottunk, igaz, ő nem a United, hanem a City csapatát erősíti. Vincent Kompany már negyedik idényét kezdte, és meghatározó tagja a védelemnek, nem mellesleg ő viseli a csapatkapitányi karszalagot is. A belga válogatottal eddig nem ért el nagyobb sikereket, de egy nagyon fiatal csapatról van szó, amelynek még bőven van ideje betörni az élvonalba.

A védelem két szélén a szerb Branislav Ivanovic és a walesi Gareth Bale szerepel. Ivanovic, Vidichez hasonlóan, nem a legjobb idényét játsza a Chelseaben, de keménysége miatt nem kihagyható. A baloldalon szereplő Bale, a Tottenham szélsője az Inter ellen mesterhármast szerzett, ugyanakkor a walesi válogatottal valószínűleg nem fog nagy sikereket elérni. Fiatal kora miatt még belefér a brit olimpia csapatba, amely a londoni olimpia egyik esélyese.

Magyarért is szorkolhatnánk

A középpályán a Manchester United skót légiósa Darren Fletcher áll a képzeletbeli, ki nem jutottak válogatottjában. Fletcher 11 évesen került a vörös ördögökhöz, ahol azóta 300 tétmeccsen lépett pályára. Társa a pálya közepén Nuri Sahin, a török válogatott és nyár óta a Real Madrid reménysége. A török csapatból nehéz bárkit is kiemelni, de Sahin az utolsó fordulókat sérülés miatt kihagyta, az ő játékával talán máshogy alakul a csoport.

A támadások vezetésére Marek Hamsikot és Dzsudzsák Balázst választottuk. Előbbi a Napoli és szlovák válogatott kulcsjátékosa, aki Szlovákiát kijuttatta a 2010-es dél-afrikai vb-re. Klubja legutóbb a harmadik helyen végzett az olasz bajnokságban, ami BL-főtáblát jelentett.

Dzsudzsák jelenleg a legmagasabban jegyzett magyar játékos. Góljaival és gólpasszaival Hollandiában is bizonyított, most Oroszországban harcol az elismerésért, nem rajta múlott, hogy harmadikok lettünk a csoportban.

A csatárpáros egyik tagja Mirko Vucinic, a montenegrói gólfelelős. Öt Rómában töltött év után nyáron átigazolt a Juventusba. A farkasoknál általában a háttérben szerepelt a Totti-éra alatt, a Juvéban eddigi három meccsén egy gólt rúgott.

Vucinic éktársa a bosnyák Edin Dzeko. Dzeko januárban igazolt át a Wolfsburgból a Manchester City-be. Tavasszal még nem ment neki, 21 tétmeccsen csupán 6 gólt szerzett, az őszre azonban szinte megtáltosodott, 14 mérkőzésre 13 gólt jutott, köztük volt olyan meccs ahol négyet vágott. A bosnyák válogatott csupán egy hajszállal maradt le a csoportelsőségről, a pótselejtező sorsolásakor azonban szerencsétlenül járt, és végül a portugálok ütötték el őket az Eb-től. Dzeko a sorozatban 4 gólt szerzett.

A keret

A kezdőcsapat: Handanovic – Ivanovic, Vidic, Kompany, Bale – Hamsik, Fletcher, Sahin, Dzsudzsák, - Vucinic, Dzeko

Cserék: Neven Subotic, Daniel Van Buyten, Arda Turan, Aaron Ramsey, Eden Hazard, Milan Jovetic

Rovatok