Index Vakbarát Hírportál

Aranycsapat-mozdony indul a 6:3 emlékére

2011. november 25., péntek 12:53

1953. november 25-én győzte le 6:3-ra Angliát a Wembley-stadionban az Aranycsapat.

Ötvennyolc évvel ezelőtt játszották az elmúlt évszázad mérkőzését, az MLSZ a mérkőzés - és az Aranycsapat - tiszteletére 1993-ban november 25-ét a Magyar Labdarúgás Napjává nyilvánította, írja az mlsz.hu.

A MÁV reklámmozdonnyal ünnepli az évfordulót, az Aranycsapat-Taurust a győri fűtőházban matricázták fel, a tizenegy labdarúgót ábrázoló, teljes felületet betöltő grafikával díszített mozdony a hivatalos átadóünnepség után, pénteken 14:23-kor - 58 évvel és 7 perccel a londoni találkozó megkezdése után - indul Budapest-Nyugati pályaudvarról az IC654 számú Vércse körintercity vonattal, írja az iho.hu.

A közel 86 tonnás, húsz méter hosszú vonatjármű a meccs egykori rádiós közvetítésének hangjai mellett gördült be a peronra, felmatricázásához több mint száz négyzetméternyi fóliát használtak fel, az Aranycsapat futballistáinak arcképei közül sajátját aláírta az ünnepségen részt vevő Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, a csapat két, még élő tagja.

A vonat Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, Tokaj, Szerencs, Miskolc és Füzesabony érintése után este fél kilenckor tér majd vissza Budapestre, a Keleti pályaudvarra.

Sebes Gusztáv válogatottja londoni győzelmével történelmet írt, Anglia kilencvenéves hazai veretlenségének vetett véget. A kor két legjobb együttese mérte össze tudását, az angol válogatott még sohasem szenvedett vereséget hazaipályán, a magyar csapat pedig megnyerte az 1948 és 1953 között játszott Európa Kupát, és az 1952-es olimpiát is.

Az évszázad mérkőzése

Anglia-Magyarország 3:6 (2:4)
Wembley-stadion, 105 000 néző
Vezette: Leo Horn (J. Bronkhorst, K Schipper) - hollandok

Anglia: Gil Merrick - Alfred Ramsey, Harry Johnston, William Eckersley - Robert Wright, James Dickinson - Stanley Matthews, Ernie Taylor, Stanley Mortensen, Jackey Sewell, George Robb. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom.

Magyarország: Grosics Gyula (Gellér Sándor, 78. percben) - Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály - Bozsik József, Zakariás József - Budai II László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv.

Gólszerző: Hidegkuti az 1., Sewell a 14., Hidegkuti a 22., Puskás a 25., Puskás a 29., Mortensen a 38., Bozsik az 50., Hidegkuti az 53., Ramsey (11-esből) az 57. percben.

Rovatok