Index Vakbarát Hírportál

Bírók és drukkerek sem értik a passzív lest

2011. november 26., szombat 18:27

Franz Beckenbauer apró finomítással csiszolná a lesszabályt, de a további egyeztetésbe a trénereket is bevonná, mert az első értekezleten csak ő volt edző. 2014-ben törölhetik el a passzív lest.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA)  Franz Beckenbauer vezetésével huszonkét tagú albizottságot állított fel, hogy vizsgálják meg a jelenlegi futballszabályokat. A játékosként és edzőként is világbajnok szakember az első ülés után osztotta meg tapasztalatait.

Inzaghi lesen

„A lesszabály túl bonyolult lett, ahogy mindig változtattak rajta. A szurkolók mellett a bírók és a partjelzők sem értik. A futball szabályait egyszerűsíteni kell. Ebben a testületben rajtam kívül más edző nem volt, talán egy újabb értekezletre más szakembert is be lehet vonni, mit gondolnak ők a szabályról” – rögzítette a német futballvezető. Arra is utalt: a passzív les ezek után legyen les, tehát szabálytalanság, ne kelljen mérlegelniük az asszisztenseknek, esetleg a bíróknak.

Mire gondolhatott Beckenbauer? A FIFA a kilencvenes években keményen harcra szállt a támadófutball támogatásért, ezért lehetett egy játékos lesen, ha nem avatkozott játékba, a játékvezető nem állította meg a támadást. Ha viszont például helyezkedésével zavarta a kapust, a bíró máris közbeavatkozott.

Az 1996-os BL-döntőben Puhl Sándor tökéletesen alkalmazta az akkoriban teret nyerő szabályokat, és a dortmundi Riedle második gólját megadta, jóllehet asszisztense lest jelzett.

Háziasszonyok kedvence: a les, a passzív les

A FIFA szerint lesállás akkor van, ha a játékos közelebb helyezkedik el az ellenfél alapvonalához, mint a labda és az utolsó előtti ellenfél játékos (ebből az egyik általában a kapus).

Külön kiemelnek három esetet, amikor a játékos nincs lesen:

- ha a saját térfelén van

- ha egyvonalban van az utolsó előtti ellenfél játékossal

- ha egyvonalban van az utolsó két ellenfél játékossal

A lesszabály komolyan változott 2005. február 26-án, ekkor pontosították a passzív les fogalmát.

Lesen van a játékos, ha aktívan részt vesz a játékban, azaz, ha:

- megjátssza vagy beleér a labdába, amit egy csapattársától kapott

- ha megakadályozza egy ellenfelét a labda megjátszásában vagy hogy erre esélye legyen, úgy, hogy zavarja őt a mozgásban, a látásban, úgy hogy az a bíró szerint is szabálytalan

Passzív a les tehát, ha a játékos nem vesz részt aktívan a játékban és nem akadályozza ellenfelét.

„A lesen lévő Kohler a labda felé mozdult, de nem érhette el, mert Riedle gyorsabb volt. Rosszul döntöttem volna, ha megakasztom az akciót, és ezzel indokolatlanul büntetem a Dortmundot” – emlékezett vissza az esetre Puhl.

Ha újra visszahoznák a régi állásfoglalást, akkor ezt a gólt nem szabadna megadni. Mint ahogy a franciáékat sem, amit a dánoknak lőttek a 2000-es Eb-n.

A Beckenbauer vezette testület hivatalos kommünikéjét egyelőre nem kapta meg Puhl, ezért csak arra hagyatkozott, amit a sajtóban olvasott, és nem is akart markáns véleményt formálni, csak pár apróságra hívta fel a figyelmet.

„A les szabálya igen flexibilis. Kilencven százalékban a játékvezetőre van bízva. Azt gondolom egyébként, hogy a futball jól érzi magát, ezért a finomítással is nagyon óvatosan kell bánni. Az ugyanakkor örömteli, hogy egy nagyon hiteles ember vezeti a szabályalkotást. Neki minden alapja megvan arra, ha szeretné jobbá tenni a játékot. Igaza van, hogy egyszerűsíteni kell, de mivel rombolni mindig könnyebb, mint építeni, a támadófocit is segíteni kell. A játékvezető akkor is dönt, ha nem ítél semmit, ezt alkalomadtán nem értik a szurkolók, ezt nem vitatom. A szabályváltoztatásokkal mindig az igazságot keressük. Régóta az a véleményem: akkor legyen les, ha a támadó tisztán előbb van a védőnél. Nem szeretem a szót, de a lényeg a teljes terjedelem. Ahogy egy gólnál is: ha a labda teljes terjedelmével átmegy, akkor van ítélet. Ezt kellene alkalmazni, és akkor nem kellene a testrészekkel, centikkel foglalkozni, de ez csak az én meglátásom.”

A magyar válogatott középhátvédje, Juhász Roland sem szereti, ha változgatják a szabályokat. „Ha minden les les lesz ezek után, az jó. Könnyebb is lesz nekünk, bár a mostani helyzet sem volt reménytelen. Személy szerint annyira nem zavart a passzív les, a bíróknak fontosabb, mint a játékosoknak. Nekik sokkal zavaróbb volt. Támadótaktikát erre a szabályra nem lehetett építeni, ennél azért nyilván sokkal összetettebb a játék.”

Juhászék az EL-ben épp egy olyan gólt értek el Grazban, amikor – jogosan – ítélte meg nem passzív lesnek a bíró a kaputól három méterre helyezkedő csatár mozgását.

László Csaba azt hangsúlyozta, valószínűleg kevesebb gól született így, mint azt remélték, nem segített annyit, amennyire megtévesztő volt. „Statisztikát nem láttam, de ugye nem kell mondani, hogy egy helyzet körüli állandó vita többet árt, mint használ a játéknak. Elég csak van Nistelrooy góljára gondolni a 2008-as Európa-bajnokságon. Pedig az egyértelmű szituáció volt, mégis napokon át elemezték. Akkor azonban az is kiderült, hogy a játékosok sem ismerik maradéktalanul a szabályokat” – magyarázta a Ferencváros és a Hearts korábbi edzője.

László kifejtette, Olaszországban vagy olasz csapat ellen felesleges is a tétlen lesről beszélni, olyan mélyen védekezik mind a négy vonalban lévő hátvéd. Olaszországban a tétlen les szinte nem is létezik, a világ más pontjain persze igen.

„Skóciában volt olyan, hogy egy pontrúgásnál hárman is lesen voltak, tudatosan használták ezt a kollégák – nekem is alkalmazkodni kellett ehhez -, akik aztán visszafelé mozognak, de egy lecsorgó labdát természetesen könnyen kihasználhatnak. Támadási taktikát, variációkat erre nem lehetett alapozni, mert a mai futballban megengedhetetlen, hogy valaki ennyire kivonja magát az összjátékból.”

László ugyanakkor az egyszerűsítés pártján áll, és szerinte végre nem egy olyan elvetült változtatásról beszélünk, hogy legyen a kapu nagyobb vagy legyenek kevesebben a pályán. „Alapjaiban ugyanakkor nem változik meg a játék, amelyik lehet, annyira felgyorsult, hogy vissza lehet menni kicsit az időben. A látványból nem biztos, hogy sokat elvesz egy korábbi értelmezés újrahasznosítása.”

László viccelődött is kicsit, mondván Beckenbauer a legújabb feleségének már a lehető legegyszerűbben szeretné elmondani, mi is a les, ha tévén meccset néznek. Egyelőre a legjobb, amit tehet, hogy megmutatja neki Zlatan Ibrahimovic esetét.

Ha módosítják is a szabályokat, köztük a lesre vonatkozóakat, akkor is csak 2014-ben fogják használni először.

Rovatok