Index Vakbarát Hírportál

Az ilyen izgalmak ártanak nekünk, Harry

2011. december 2., péntek 11:00

Nagy pillanata volt az Európa Liga ötödik fordulójában a görög futballnak, hiszen rajongói mostanában elszokhattak attól, hogy idegenben nyernek, a Panathinaikoszt például a dán Odense már a BL-selejtezőben megállította.

A PAOK Szaloniki ugyanakkor az EL-győzelemre is esélyes Tottenhamet állította meg, miután 2-1-re legyőzte Londonban. Bármilyen összeállításban is játszott az angol sztárcsapat, a legyőzése mindig komoly siker.

Furcsa és őrült meccs volt – szinte mindegyik angol lap megemlítette a dráma vagy a tragédia kifejezést -, a görögök gyorsan vezettek, majd egy tökéletes támadás végén az előnyt megduplázták, ám a félidő vége előtt a bíró kezezésért tizenegyest ítélt, egyúttal piros lapot adott. A sokadik visszajátszás után inkább az derült, hogy nem ért hozzá a játékos (Szafilidisz) kézzel.

Bölöni László csapata mentálisan így is nagyon erős volt, a második félidőben nem kapott gólt, pontosabban egyet igen, de azt nem adta meg a bíró, mert az asszisztens jelzésére megállította a játékot, Defoe ugyanis a gólvonalon nagyot mentő Contrerasba beleszállt.

„Az ilyen győzelmek miatt fogjuk őt elveszíteni” - mondta a meccs után az egyik görög kolléga Bölönire utalva. „Ő topkategóriás edző lesz, mi viszont nem leszünk topkategóriás csapat, mégha ez egy nagy győzelem is volt” – tette hozzá.

Bölöni rendkívül visszafogottan értékelt, nem okolta a holland Nijhuis bírót, szerinte nem hozott hibás döntést  a kezezésnél. Példamutatóan mondta, hogy kicsit szerencsések voltak, de nem emlékeztetett arra, hogy most visszaadta neki és csapatának a sors, amit elvett tőle az első meccsen, amikor büntetőt hibáztak.

„Tudtuk a Tottenham hibáit, erősségeit. Tudtuk, hogy mit tehetünk, és azt is, ebből mit tudunk megtenni. Nyertünk, ezért boldog vagyok, és nagyon sok embernek okoztunk örömet, hiszen nagyon sokan elkísértek bennünket.”

Bölöni végig vezére volt ezúttal is csapatának – az Arsenal ellen egyszer már meglestük, mennyire -, rendszeresen a vonal mellé kihívva utasította a gólszerző Szalpingidiszt, merre mozogjon, és majdnem felrobbant a dühtől, amikor tíz perccel a vége előtt cserélni akart, de játékosa (Arias) éppen a megsérült Contrerasszal volt elfoglalva.

A negyedik játékvezetővel is különleges viszonyba került, hiszen az előbbi jelenetsornál lényegesen túllépett a technikai zónán, de egy kézmozdulattal és egy mosollyal elintézte, a játékvezető pedig elfogadta.

A hosszabbítás előtt Bölöni mutatta neki, egy perc legyen csak, a bíró elnevette magát, és felmutatta az ötös számot.

A meccs végén elárulta azt is, miről beszélgettek többször Harry Redknappel, a legforróbb pillanatokkor.

„Csak annyit mondtam neki, az ilyen meccsek nem használnak nekünk, a szívünknek. Az ilyen izgalmak ártanak a legjobban. Nagy tisztelője vagyok a munkásságának, ezért pontosan tudom, hogy a szíve nincs túl jól.”

A PAOK ezzel továbbjutott, két hét múlva kiderül, csoportelsőként-e, akkor megy Szalonikibe. A sorsolással, a februári ellenféllel viszont nem foglalkozik egyelőre.

„Ki tudja, hol leszek én már akkor?” Zavaromat látva hozzátette: nem túl jó a helyzet Görögországban. „De nem baj, majd megyek Magyarországra” – viccelődött.

Tények Bölöniről

Puskás Ferenc mellett ő a másik BEK-győztes magyar futballista. A román Steauával nyert 1986-ban.

A bal lábas középpályás 108-szor játszott a romén válogatottban, világbajnokságon nem szerepelt.

Azt mondta róla a világbajnok olasz válogatott edzője, Enzo Bearzot, Bölönit nem tudja lefogatni, mert mindent megjátszik két érintésből. Az olaszokat az ő góljával verték a románok, és jutottak ki a 84-es Eb-re

Edzőként ő fedezte fel Cristiano Ronaldót, Petr Cechet.

Fogorvosi diplomája van, de sohasem praktizált

A sajtótájékoztatót angolul tartotta, magyar anyanyelve mellett románul franciául is beszél

Magyar játékosa nem volt egyetlen csapatánál sem, a PAOK-ban Lazar egy román középpályás

Az UEFA-tól kérte, hogy a neve feltétlen ékezetekkel jelenjen meg, ezzel is utalva magyarságára

Édesanyja jelenleg is Budapesten él 

Rovatok