Index Vakbarát Hírportál

Kádár mindent megjósolt, érezte a játékot

2011. december 4., vasárnap 08:41 | aznap frissítve

Mivel a keretbe nem fért be, a nézőtérről figyelte a csapata, a Newcastle rangadóját a magyar válogatott balhátvédje, Kádár Tamás. Olyan apróságokat vett észre, amit még a tévéből sem biztos, hogy kiszúrtunk volna.

A Manchester United elleni utazó keretbe már bekerült sérülése után Kádár Tamás, de a Newcastle kispadjára nem ülhetett le. A Chelsea elleni szombati rangadón nem volt a keretben, ezért arra kértük: nézzük együtt a meccset. Egy igazi bennfentessel, aki az első csapattal edz, ennél jobb szakkommentátorunk akarva sem lehetne.

A nemcsak kívülről, belülről is gigantikus látvány nyújtó több mint 50 ezres St. James’s Parkba a Chelsea utazott nagyobb eredménykényszerben. Két napja arról cikkeznek az angol lapok, hogy André Villas Boasnak nyernie kell, és nemcsak most, hogy az ötödik helyről előbb lopakodjon a Chelsea, a jövő heti BL-meccsen sem ártana. Mert a sorozatban mindig győzelmi esélyekkel induló klub egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne jusson a legjobb tizenhat közé.

AVB, a Portóval mindent megnyerő mestert már csak így rövidítik, azzal védekezett, három év múlva kérjék számon a sikerességet, de ez egy ilyen csapatnál, ilyen erős keretnél kivitelezhetetlen.

„Itthon még nem kaptunk ki, annak nagyon össze kell kapnia magát, aki minket ebben a stadionban le akar győzni” – ezek az első szavai a válogatott védőnek, ahogy helyet foglalunk a kapuval egy vonalban.

Hátborzongató taps után – így búcsúztak a drukkerek Speedótól, Gary Speedtől, aki felakasztotta magát a múlt héten - a hazai csapat is kezdte a játékot.

„David Luizt én a szélén játszatnám, Terry mellett nem tűnik jónak nekem. Pardew mester azt is kérte a taktikai értekezleteken, hogy ott támadjunk, használjuk ki bizonytalanságát, hogy nem annyira jó a párharcokban, nem helyezkedik megfelelően, azon a ponton sebezhető a Chelsea” – állapította meg Kádár, és nem telt el tíz perc Ben-Arfa éppen oda kapott egy indítást, a brazil csak lerántani tudta a kitörő csatárt. Sárga, a szabadrúgásból viszont nem lett semmi. Pardew a végén reklamált az eset miatt, szerinte inkább piros volt.

Luiz kiállítása után mondhatnánk: a taktika nyerő volt, mert nem valószínű, hogy a Chelsea nyolcvan perc emberhátránnyal bármit is elért volna.

A tizenötödik perc körül Perch ment melegíteni, Kádár rögtön tudta, hogy a védelem oszlopával, Coloccinivel van gond. „Már láttam az előbb is, hogy a lábához kapott, a múlt héten is csak azért vittek engem is az Old Traffordra, mert nem volt teljesen egészséges. Ha nem tudta volna vállalni a meccset, akkor biztosan kispados vagyok. A háta fájt, de az hatással van a lábára is. Lekocog, akkor nincs olyan nagy baj. Ahogy hazaérek, meg is nézem majd a neten, mi a helyzet.”

Nem véletlenül érdekli a 21 éves védőt Coloccini állapota, hiszen pillanatnyilag ő játszik a helyén, az egyik belső védő posztján.

„Nagyon hálás vagyok neki, amikor idekerültem szinte csak vele beszélgettem. Nem tudtam angolul, a szárnya alá vett, nagyon jó szezonja van, nagy kár lenne, ha hosszabb időre kiesne. Nekem viszont ez hozhatna áttörést. Bár igazából vele, mellette szeretnék játszani. Bár a jobbhátvédet leszámítva mindenhol jól érezném magam. Pardew menedzser szerencsére már látott meccsen is, nemcsak edzésen, a tartalékcsapat egyik meccse után meg is dicsért, pedig négy gólt kaptunk.”

Coloccinit cseréje előtt is többször megzavarták a Newcastle-t a bal oldalon, Sturridge-ot nem igazán tudták tartani. „Hát igen, túl elöl van Ryan Taylor, nem zár vissza rendesen. Engem is megszidnak általában, ha túlságosan előre merészkedek.”

Tizenegyest azonban nem ő csinált, hanem Cabaye, aki rossz ütemben lépett vissza, és feleslegesen bántotta Sturridge-et. (Igaz Taylor akkor is elöl ragadt.) Lampard bal kézre lövi a büntetőt – „azt hittem, felfelé fogja” -, a holland Krul kapus a kapufára tolta. Nemcsak ez volt nagy pillanata, még kétszer vitték rá a labdát a félidőben, egyszer a kapufa kisegítette.

Coloccini cseréje után meg is kapta az első gólt a Newcastle, Drogba befejelte. „Hiányzott Colo, ezért fejelhetett Drogba.”

A második félidőben a Newcastle két kapufát ért el – az első félidőben is volt egy -, voltak szép támadásai, de a befejezésnél hibáztak.

„A végén meleg lesz, ha ennyire fellazulunk” – és ez a jóslat is bejött, Kalou és Sturridge lőtt gólt a 89. illetve a 92. percben. Sturridge ötször állt szemben a kapussal, utoljára összehozta.

A kézilabdáról 14 évesen a futballra váltó – addig nagy pályán nem is játszó – Kádár szerződése a nyáron lejár, addig ki kell derülnie, folytathatja-e a városban. Mivel a tartalékok csapatkapitánya, előfordulhat, hogy maradhat.

A válogatott szempontjából nagyon fontos lenne a játéka, mert a legutóbbi találkozón, a lengyelek ellen is mindkét gólt a bal oldalról kaptuk.

Amit Kádár nélkül is észrevettünk

A formán kívüli Torres ha fel is gyorsít, akkor is tudják mostanában úgy szerelni, hogy hozzá sem érnek.

Terry ballal is hajszálpontos, 50 méteres keresztlabdákat ad, pedig nem róla jutna eszünkbe először a kétlábas játékos mintaképe.

Juan Mata még csak keresi a helyét, túl sokat vár a kapu előtt, a védekezésben sem annyira hasznos.

Villas Boasnél is visszaáll a Chelsea, ha már vezet egy góllal, úgy látszik, ez edzőtől független. 

Rovatok