Index Vakbarát Hírportál

Aki nem érti Dzsudzsákot, a profi futballt se

2011. december 5., hétfő 19:45

Amikor Dzsudzsák Balázs a PSV Eindhoven játékosa volt, természetesen sokan szurkoltak Magyarországon a csapatnak, kissé talán már egysíkúnak is tűnt, hogy gólpasszt adott, vagy éppen gólt lőtt, mert szinte nem volt olyan meccs, amikor ne került volna bele valahogyan a neve jegyzőkönyvbe.

Dzsudzsák a nyár óta nincs Hollandiában - az Anzsi Mahacskalához igazolt -, a PSV második a bajnokságban, az Európa Ligában is magabiztosan vezeti a csoportját, a csapat viszont jelentősen átalakult: Bakkal és Berg sincs már, Lens nem teljesen egészséges, érkezett viszont Mertens, Strootman és a szlovén Matavz. Az új csapat építése, vagy a régi foltozása nagy erővel zajlik.

A Feyenoord elleni rangadó után pár megjegyzést érdemes tenni.

1., A helyszínen lévő kollégák nem titkolták, Dzsudzsákkal sokkal könnyebb lett volna egy gólt lőnie a PSV-nek, mert sok helyzet jött ki Mertens oldalára. A belga Mertens jó játékos, de sem ballal, sem jobbal nem volt vasárnap Dzsudzsák szintjén. A sebessége viszont hasonló. A csapatból hiányzik tehát a magyar szélső, de amikor ezt szóvá tettem, megdöbbenve néztek rám. Pótolhatatlan játékos ugyanis nincs szerintük - a múlton rágódni, azt értékelni egyáltalán nem szokásuk -, és teljesen természetes folyamat, ha elmennek és újak jönnek, Dzsudzsák sem volt ugyanis olyan kirobbanó erőben érkezésekor, mint mikor elment. Pár hónap alatt Mertens is kitűnhet.

2., Még ennél is furcsábban néztek rám, amikor azt vetettem fel, Magyarországon sokan nem értették a középpályás döntését. „Akik nem értették meg őt, a profi futballt sem értik. Az üzletet. Teljesen természetesen folyamat, hogy egy klub túlad értékein. Befuttat egy játékost és túlad rajta. A PSV akkor sem lett bajnok, amikor itt volt. A PSV sikerességének vannak szakaszai, 1987-ben BEK-et nyert, 2007-ben BL-elődöntős volt. A Feyenoordnak is voltak gyengébb évei, elég csak a tavalyira gondolni, amikor nem volt a tízben. Hogy Oroszországba ment? Az egy erős bajnokság, mégha a tavaly Twente ki is verte a Zenitet az EL-ből” – hangzott a kollégák értékelése.

3., A holland bajnokság csapatainak anyagi gondjai vannak, a lejárt szerződésű Bodor Boldizsárnak csak havi tízezer eurós fizetést ajánlottak. Prémium pedig Hollandiában nem gyakori, Belgium jó csapatai többet tudnak áldozni.

4., A Feyenoord szerencsésebb is volt a PSV elleni vasárnapi rangadón, de utóbbinak vannak gondjai. Nemcsak támadásban, védekezésben is. A bajnoki címhez tehát jelentősen fejlődnie kellene, és valószínűleg nem szerzi meg, mert az egy meccsel kevesebbet játszó Alkmaar három ponttal vezet előtte.

5., Bert van Marwijk szövetségi kapitány nem akart mindenáron a VIP-páholyba ülni, bőven jó volt neki a sajtópáholy, nem elégedetlenkedett. Beszélni ugyan nem lehetett vele, a sorsolásról már mindent elmondott, de három vagy négy szurkolói képhez boldogan mosolygott.

6., A világ egyik legkeményebb szurkolótábora mellett a többség is ugrálva-üvöltve-tapsolva nézi a meccset, és a gólnál a világ legkeményebb stadionsportját űzik. Négy fokban a feldobott sör alá állnak.

Rovatok