Index Vakbarát Hírportál

Rudolf és Dzsudzsák is a legjobbak között

2011. december 6., kedd 09:01

51 válogatott összesen 248 meccset játszott a 2010. augusztus 11-én kezdődött és most november 15-én, pótselejtezőkkel zárult futball-Eb- selejtezősorozatban. 339 játékos összesen 636 gólt rúgott, 17-szer a saját kapuba.

 

A statisztika szerint az utolsó negyedóra lett a gólgazdagabb, ekkor 119 gól esett. A legtöbb gólt a holland Klaas-Jan Huntelaar szerezte, 12 góllal lett első a kilencgólos német Miroslav Klose, és a 7-7 gólt szerző portugál Cristiano Ronald valamint a finn Mikael Forssell előtt. A holtversenyben hatszor eredményes Rudolf Gergely a 7-12. helyen végzett.

 

A válogatottak közül Hollandia lőtte a legtöbb gólt (37), a második Németország (34), a harmadik Svédország lett (31). A legkevesebbet, kettőt az olaszok kapták, míg a franciáknak és az oroszoknak négyszer találtak be az ellenfelek. A legtöbb gól a magyarok csoportjában esett (118), révén San Marino a 10 meccsen 53-at kapott.

A legtöbb gólt Hollandia–San Marino 11-0-s meccs hozta. A legtöbb kaput eltaláló lövést (20) a Belgium–Ausztria találkozón látták a nézők. A legtöbb sárga lapot (12) pedig a Bosznia–Fehéroroszország meccsen osztották ki a bírók.

 

A német Mesut Özil és a svéd Kim Källström adta a legtöbb gólpasszt, mindketten hétszer voltak előkészítők. Ezen a listán Dzsudzsák Balázs szerepel előkelő helyen. Az Anzsi Mahacskala középpályása öt gólpasszt adott.

Hét olyan játékos volt, aki öt sárga lappal végzett ennek a rangsornak az élén, egynél több piros lapot pedig senki sem kapott. A legtöbb szabálytalanságot (28) az ír Kevin Doyle és a feröeri Jóan Edmundsson követte el, a legtöbbet pedig (35) a görög Giorgosz Karagunisszal szemben szabálytalankodtak.

Cristiano Ronaldo 23-szor találta el a kaput, David Villa és Huntelaar (20-20) előtt végzett ennek a listának az élén. A kapu irányába pedig az örmény Jura Movsziszjan (20) lőtt a legtöbbször. Előbbi listán Rudolf a hetedik lett 16 kaput eltaláló lövéssel, míg utóbbin Gera Zoltán (9) lett a legjobb magyar. A legtöbbször a németek találták el a kaput (87), megelőzve a spanyolokat (86) és horvátokat (84).

Az angolok meccseit átlagban több mint 70 ezren nézték a helyszínen. Mögöttük a franciák (64 822) és a németek (53 528) voltak a legnépszerűbbek. A magyar válogatottra átlagban 18 618 néző volt kíváncsi, ezzel az eredménnyel a 22. a rangsorban.

A jövő évi Európa-bajnokságon egyébként az ukrán válogatott lesz egyetlen újonc. Lengyelország és Írország másodszor indulhat. A legrutinosabb Németország, amely már a 11. Európa-bajnokságára készülhet.

Rovatok