Index Vakbarát Hírportál

Itt az űrstadion: kézicsarnok a gyep alatt

2011. december 9., péntek 14:04

A 226 ezres francia Lille-ben 2012-ben átadják azt a stadiont, amelyik mindenben megfelelő lesz az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ötcsillagos kívánalmainak, és ha lehetne hat csillagot adni, akkor a kisváros komplexuma méltán pályázhatna rá.

A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszíne a Debrecen méretű város. A befedhető stadion 50 ezres lesz, a futballpálya alá egy kézilabdapályát terveztek.

A térfél egyik részét kiemelik, alá süllyesztik be a kézi- vagy kosárlabdameccsre is tökéletesen alkalmas pályát. A város egyik csapata sem Európa-hírű, de rangos meccseket, kupadöntőket simán oda lehetne vinni.

A magyar kézi- vagy kosárlabda-válogatott méltó otthona lehetne egy ilyen aréna - igaz, 20 ezer nézőt nem tudnának bevinni -, és vizes világbajnokságra is sokkal könnyebben lehetne pályázni egy ilyen multifunkcionális létesítménnyel. Egy ötvenes medencét sem lehetne talán túl nehéz alárakni.

Hokimeccseket is lehetne itt rendezni, és egy fedett atlétikai pálya is beférne, ami egyébként is szerepel a későbbi kormánytervekben.

A gond az ára: Lille 280 millió eurót szánt a projektre, a magyar kormány ellenben pillanatnyilag 120 millió euróban (35 milliárd forint) gondolkodik és 45 ezer férőhelyesben.

A románok 234 millió euróért építettek 55 ezres nemzeti stadiont, majdnem annyiért tehát mint Lille, és messze nem ilyen szép és messze nem ennyire komfortos.

Rovatok