Index Vakbarát Hírportál

A Real volt a Barcelona az év meccsén

2012. január 26., csütörtök 00:19

Szenzációs mérkőzésen jutott a Spanyol Kupa elődöntőjébe szerda este a Barcelona, miután otthon 2-2-t játszott a Real Madriddal.

A párharc 2-1-es idegenben szerzett Barca-előnyről indult, de a vendégek nem veszíthettek semmit, nekiestek a hazaiaknak. José Mourinho a lehető legtámadóbb felállásban küldte ki csapatát, Kaká és Özil együtt szerepelt, Higuainnal és Cristiano Ronaldóval szanaszét zilálták a Barcelona védelmét.

A Barca fejben már azt gondolhatta, ki sem kell állnia a visszavágóra, a 9. másodpercben majdnem gólt kapott: Piqué érhetetlenül elengedte a kapusnak Alves visszapasszát, Higuain lecsapott, de irtó nagy ziccerben a kaput sem találta el.

Két perc múlva ugyanekkora ziccerben fejelhetett az argentin, Pinto szerencsésen jött ki, és testtel védett. Cristiano Ronaldo lövését percek múlva Alves blokkolta, majd a Madrid sem reklamált büntetőt Busquets véletlen kezezésénél.

Özil hihetetlen lécet lőtt közel 30 méterről, aztán Pinto könnyelműen ziccerbe hozta Higuaint, de az argentin közeli gurítását kivédte.

Mindeközben a Barcelona igazából egyszer jutott át a félpályán, akkor Fabregas rosszul passzolt Messihez, aki középről mellé csavart.

A félidő utolsó perceiben viszont Messi megindult, négyen mentek rá fölöslegesen, a labdát persze kipasszolta a 30.-ban lesérült Iniesta helyére beállt Pedrónak, aki higgadtan a jobb alsóba helyezett.

Kis rugdosódás jött - Messi kapott sárgát, majd őt rúgta föl egy sárgáért Diarra - a Barca lőtt szabadot balról - a labda egy védőről a tizenhatos jobb sarkán érkező Alveshez pattant, aki irdatlan erővel kilőtte a jobb felső sarkot.

A szünetre a Madridnak 2-3 góllal kellett volna vezetnie, ennek ellenére a Barca ment pihenni összesítve 4-1-gyel.

A második félidő elején egy szűk negyedórát ficánkolt a Barcelona, de a Real újra összeállt, és átvette az irányítást. A helyzetekből a 68. percben lett gól, amikor a sokadik hátsó bizonytalankodást kihasználta Ronaldo: remekül elfektette Pintót, és az üres hálóba gurított.

A Real ment tovább, a Barcelonán teljesen eluralkodott a káosz: elől pontatlan passzok jellemezték - Fabregas meccsben sem volt, Xavi is csak kicsit -, hátul meg Puyol és Piqué nem bírt a hosszú labdákkal.

Bal oldali labdavesztésből ki is ugrott Benzema, beesernyőzte Puyolt, és a jobb alsóba passzolt. 2-2-nél már csak egy gól kellett a Madridnak a továbbjutásához, és mindet meg is tett, bár elfáradt, és a Barca is valamennyire összekapta magát: Messi centikkel lőtt mellé, Pedro rosszul gurított vissza helyzetben, majd még egy labdát hagyott Casillas kapusnak.

A másik oldalon Benzema lábában volt a kegyelemdöfés, de Puyol ekkor visszaért, becsúszva mentett.

Az utolsó öt perc kezdődött, amikor a Realnak feltűnően sok, a Barcának feltűnően kevés - 9-2 - lapot osztó bíró teljesen értelmetlenül leküldte Sergio Ramost. A védő Busquetsszal ugrott fel, karral talán eltalálta ellenfele arcát, de szabadrúgásnál többet nem ért az eset. Ennek ellenére második sárgát és pirosat kapott.

Tíz emberrel is veszélyesebb maradt a Madrid, de gólhelyzetet már nem teremtett, a 3 perc hosszabbítás végén a játékvezető lefújta az igen színvonalas, de még annál is izgalmasabb meccset: 4-3-mal a Barcelona ment tovább - köszönhetően két góljának és hihetetlen szerencséjének vagy a Real rontásainak - ahogy nézzük.

14 hónap alatt ez volt a 10. meccse a két csapatnak, amiken Pep Guardiola és José Mourinho volt a két edző. A Realnak ezeken egyszer sikerült győznie, 120 perc alatt a tavalyi kupadöntőben, 90 alatt egyszer sem. Ötször nyert a Barcelona, négy összecsapás döntetlen lett, ám szerdán a Madrid minden eddiginél jóval közelebb állt hozzá, hogy megfogja a riválist. Játékban már megverte, eredményben még nem, de április végén a spanyol bajnokságban még biztosan lesz egy meccsük - újra a Camp Nou-ban - , míg a BL-ben könnyen összesorsolhatják őket, akárcsak tavaly.

A Barcelona sosem játszott ennyire pontatlanul és könnyelműen Guardiola alatt, úgy tűnik, a csapat körül szorul a hurok. Fabregas formán kívül, Iniesta combja újra elszakadt, 2-3 hétre kidőlt. Pedro gólja ellenére pocsék szakaszban van, Alexist is le kellett cserélni, ő legalább két hetet hagy ki. A védelemben Puyol és Piqué csak kereste a labdát, a madridi ívelésekkel nem tudott mit kezdeni.

A Real az idegenbeli döntetlent és a remek játékot a támadó taktikán kívül leginkább talán Mesut Özilnek köszönheti, aki zseniális labdákat tolt, és tarthatatlan volt. Egyértelműen a meccs embere úgy is, hogy lövése a lécről kifelé pattant. Veszélyes volt C. Ronaldo is, aki az említett 10 clasicón 5. gólját szerezte, vagyis azzal vádolni, hogy a Barca ellen rendre gyenge, butaság. A védelemben Pepe nyújtott kiemelkedőt, végre nem volt brutális, csak kemény, mindehova odaért, egy az egyben sem tudták megverni.

Az pedig szinte tény, hogy ha Higuain helyett Benzema vagy a mindig veszélyes és gólerős Callejón kezd, a Madrid már az első félidőben eldönti a továbbjutást: az argentinnak legalább három gólt kellett volna szereznie, annyi helyzete akadt.

Spanyol Kupa, negyeddöntő, visszavágók:

FC Barcelona-Real Madrid 2-2 (2-0)

g: Pedro (43.), Dani Alves (45+2.), illetve C. Ronaldo (68.), Benzema (72.)
kiállítva: Ramos (89., Real Madrid)

Továbbjutott: az FC Barcelona, 4-3-as összesítéssel

FC Barcelona: Pinto; Alves, Piqué, Puyol, Abidal; Busquets, Xavi, Iniesta (Pedro, 29.), Cesc (Thiago, 70.), Messi; Alexis (Mascherano, 79.).

Real Madrid: Casillas; Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Coentrao; Lass (Granero, 51.), Xabi Alonso; Kaká (Callejón, 61.), Özil, Cristiano Ronaldo; Higuaín (Benzema, 61.).


Real Mallorca-Athletic Bilbao 0-1 (0-0)

Tj.: az Athletic Bilbao kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel

kedden:
Mirandés (III. osztályú)-Espanyol 2-1

Tj.: a Mirandés, 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal

csütörtökön:    
Levante-Valencia 21:30 ó (az első mérkőzésen: 1-4)

Rovatok