Index Vakbarát Hírportál

Van futballista, aki most lát először havat

2012. február 9., csütörtök 21:24

Bár még majdnem egy hónap van az NB I. tavaszi folytatásáig, mindenki lázasan készülődik. Rá lehet-e bírni az edzésre mínusz öt fokban azt a futballistát, aki most lát először havat? Három első osztályú csapatnak nem jött össze a téli, külföldi túra. Zalaegerszegen annak is örülnek, hogy műfű van.

A címvédő Videoton gyakorlatilag nem is készül Magyarországon, persze ők egészen más keretből gazdálkodnak, mint más magyar klubok. Pár itthoni edzés után mentek három hétre Spanyolországba, és még hátra van egy hét Törökország. Elsősorban a jobb ellenfelek miatt mennek külföldre, de a körülmények is nagyon fontosak, amibe természetesen beletartozik a meleg is, mondta az Indexnek Szabó Gergő, a Videoton sajtósa. Ilyen időben nem lehet rendesen felkészülni, a felfagyott pályán edzeni komoly sérülésveszéllyel is jár.

Könnyen beszélnek Fehérváron, mondhatná Supka Attila, a Budapest Honvéd edzője. A kispestiek a három NB I.-es csapat között vannak (a másik kettő a Siófok és a Zalaegerszeg), akik végig itthon készülnek fel a téli időszakban. „A múlt hétig jó volt az időjárás, aztán elkezdte nehezíteni az életünket. A csúszós, műfüves pályák veszélyesek. Nekünk annyi szerencsénk van, hogy a Fáy utcában levő műfüvesen tudunk edzeni, ami legalább fedett. Én azt gondolom, hogy ilyen időben tényleg nem lehet megfelelően felkészülni a tavaszra, de ez van" - válaszolta kérdésünkre a tréner.

Aki most lát először havat, hógolyózik

A mínusz tíz fokos hidegben elsősorban azokkal a légiósokkal nehéz, akik egyáltalán nincsenek hozzászokva a szélsőséges időjáráshoz. Nem mindenkit visel meg annyira a hideg, illetve van, aki próbál lelkes maradni és pozitívan felfogni. Paulo Vinícius, a Videoton brazil védője például most lát életében először havat, élvezi is, hogy lehet hógolyózni.

Roguy Méyé, a Zalaegerszeg gaboni játékosa azért titokban biztos örül, hogy nem hóban, hanem Gabonban tölthette az utóbbi időszakot az Afrika-kupa miatt, bár mivel kiestek, jöhet vissza. A csapatnál egyébként nincs panasz a hideghez nem szokott játékosokra, dolgoznak, mint a többiek.

Supka Attila szerint viszont a Kispesten játszó afrikaiak kifejezetten rosszul viselik a telet, érezhetően nehezebben mozognak, be van állva az izomzatuk.

Úgy volt, hogy a kispestiek Irakban edzőtáboroznak majd, de mivel a futballisták nem akarták magukat feltétlenül lelövetni, hőbörögtek. Az országban nincs már háború, de kiszámíthatatlanok a viszonyok. Úgy tudjuk, az a túra nem került volna pénzébe a csapatnak, ráadásul Irakban jók a feltételek is. Az ügyet végül a FIFA és az iraki szövetség konfliktusa oldotta meg: edzőtáborozni mehettek volna, de felkészülési meccseket játszani már nem, így maradtak itthon.

Az ugyancsak itthon készülő Zalaegerszegnek jelenleg nem az a fő gondja, hogy utazgasson, mivel négy hónapja sem a játékosok, sem a szakmai stáb nem kapott fizetést. Otthon készülnek, műfüvesen és teremben, napi két edzéssel. Akinek van pénze rá, az megy külföldre, akinek nincs, az marad itthon, mondta Németh Ottó, technikai vezető. Ilyen extrém időben a legveszélyesebb az achillesz-sérülés, mivel a felfagyott pályák miatt sokkal keményebb a talaj.

A győriek nem fáznak, csak áznak

Azért a melegebb vidéken készülés sem megy mindenhol simán, a tabellán második Győri ETO a törökországi Belekben edzőtáborozik, ahol óriási vihar tombol. A felvételek alapján kisebb cunami söpört át a török riviérán. A listavezető Debrecen és a Diósgyőr is ugyanitt készül.

A hazai élvonal legkiváltságosabb csapatai kétségtelenül a Ferencváros és a Vasas, akik az USA-ban túráznak. Hétfő este egymással játszottak egy detroiti négyes torna harmadik helyéért, Détári csapata nyert végül 2-1-re. Urbán Flórián, a Vasas új edzője szerint játékosait annyira azért nem érdekli a futball, inkább kosármeccsen járt az eszük. A két klub nem jön még haza, mennek tovább Dallasba játszani.

Rovatok