Index Vakbarát Hírportál

Hazahozták Peruból a bundapénzek futárát

2012. február 12., vasárnap 19:09

A Központi Nyomozó Főügyészség szombaton a késő éjszakai órákban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren őrizetbe vette, vasárnap pedig gyanúsítottként hallgatta ki S. László volt futballistát, jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt.

Az MLSZ feljelentése nyomán 2009. decembere óta nyomoznak vesztegetési ügyben, több bundázással vádolt futballistát, edzőt és játékvezetőt már őrizetbe vettek. S. Lászlót a Fővárosi Törvényszék által 2011. július 13-án kiadott nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján fogták el.

A volt futballista elfogását már június 28-án is tervezték, de S. László akkor az Egyesült Államokban volt. Június 30-án repült volna haza, de a július 7-ére módosított helyfoglalását sem érvényesítette, nem szállt fe a New York-i gépre, menekülni próbált.

A nemzetközi elfogatóparancs alapján július 28-án  Limában, a Jorge Chávez Nemzetközi Repülőtér érkezési oldalán lefolytatott ellenőrzés során fogta el a perui hatóság. Magyarország és a Perui Köztársaság között nincs kiadatási egyezmény érvényben, de S. László maga kérte a kiadatását.

A gyanú alapján S. László 2010-ben lett tagja egy fogadási csalásokat elkövető nemzetközi bűnszervezetnek. S. László az egyik magyar főszervezővel, Kenesei Zoltánnal állt kapcsolatban. S. László a mérkőzéseket manipuláló banda pénzfutára volt. Az volt a feladata, hogy megszervezze a játékosok és/vagy bírók megvesztegetését. Ezután a bűnszervezet vezetője az illegális fogadóirodákban a beépített emberei segítségével az adott befolyásolt mérkőzésre több százezer eurós fogadásokat kötött. A mérkőzésekkel kapcsolatban felmerült összes költséget, benne a fogadásokra szánt összegeket a bűnszervezet vezetője bocsátotta az egyes szervezők és a fogadóirodák rendelkezésére.

S. László Kenesei Zoltánnal együtt 2011. februárjában - a bűnszervezet irányítójának megbízásából, játékosok megvesztegetésével - finn első ligás mérkőzések eredményét kívánták befolyásolni, illetve ázsiai fogadóirodáknál azokra fogadásokat kötni.

S. Lászlóval szemben 5 rendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és 8 rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúját közölték.

S. László az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt nem jelentett be, egyebekben megtagadta a vallomástételt, jelenleg őrizetben van.

Az ügyben eddig összesen 17 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként.

A gyanúsítottak közül jelenleg 3 fő előzetes letartóztatásban, 3 fő házi őrizetben van, illetve 1 fő lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Rovatok