Index Vakbarát Hírportál

Hol lesz a helye Tőzsérnek a Genoában?

2012. február 13., hétfő 16:08

Az már az elmúlt héten kiderült, hogy nyártól Tőzsér Dániel, a Genk futballistája a Genoa játékosa lesz. Korábban Rudolf Gergely próbálkozott a kisebbik genovai klubnál, nagy kérdés, hol talál helyet a jelenlegi edző, Pasquali Marino a magyar válogatott középpályásának.

Az 1897. április 10-én alapított futballklub még a Serie A-s időszak alatt aratta komolyabb sikereit, 1898 és 1924 között kilencszer lett olasz bajnok. A hetvenes évektől az első- és másodosztály között ingázott, 1991-ben még negyedik lett – hazai pályán veretlenül – az olasz élvonalban, utána viszont korábban csak egyszer tapasztalt mélységekbe zuhant, egészen a harmadosztályig. Ekkor került a klub elnöki székébe Enrico Preziosi, akivel 2006-ban előbb a másodosztályba jutottak fel, majd egy évvel később az élvonalba.

Nem is indult rosszul a mostani idény, az első három játéknap után még veretlen volt a Genoa. Utána viszont csak egyszer volt olyan, hogy két egymás utáni meccset meg tudott nyerni a csapat. A Napoli otthonában elszenvedett 6-1 pedig Malesani kirúgását eredményezte.
A szakember 15 meccse alatt leginkább 4-3-1-2-es felállásban játszott a Genoa. Legtöbbször a szlovák Juraj Kucka, vagy a 33 éves Marco Rossi, a portugál Miguel Veloso, valamint a kameruni Kevin Constant alkotta a középpályát.

Ebben a felállásban a magyarnak Miguel Velosóval kellene megküzdenie, aki 18 meccséből 17-szer kezdő volt, két gólt lőtt, gólpasszt is adott és két sárga lapot gyűjtött be; illetve a klub ikonjának számító, de már 34 éves Marco Rossival, aki 16 találkozón háromszor volt eredményes.

Malesani után jött a legutóbbi szezonban még Parmában dolgozó, de onnan egy év után elküldött Pasquale Marino, aki némileg felforgatta a csapat szerkezetét. Próbálkozott 4-4-3-mal, sőt öt középpályással is, de az utolsó három találkozón már a négy védő előtt és a két csatár mögött négy középpályás szerepelt.

Több szerepet kapott a csatársorból visszarántott szerb Bosko Jankovics a jobb, és az ugyancsak támadó Giuseppe Sculli a bal oldalon. Középen pedig Kucka mellett Davide Biondinire hárult a középpálya védelme. Biondini január 11-én érkezett a Cagliaritól a Genoába, korábbi klubjában 15 meccsen egy gólt lőtt és négy sárgát kapott az idényben.  Azt sem szabad elfelejteni, hogy Veloso 21-szeres portugál válogatott, Biondini pedig 2006-ban U21-es Eb-t nyert, kétszer a felnőtt válogatottban is szerepelt már.

Természetesen sokat változhat még a kép nyárig, hiszen Preziosi elnök bevallottan egy nagy csapat kialakításán dolgozik, idén a második edző dolgozik a klubnál, és a téli átigazolásoknál öt nagyszerű játékos – Belluschi, Roger Carvalho, Bovo, Biondini és Alberto Gilardino – érkezett a klubhoz. Sőt, Tőzsér mellett a Juventustól Ciro Immobile is csatlakozik nyáron a kerethez.

Szükség is lehet a frissítésre. A csapat a mezőny közepén áll, hat pontra a nemzetközi kupaszerepléstől – ami Preziosi elnök célja –, de ugyanennyire van az alsóbb régiótól is, ahol már a kiesés ellen küzdenek a csapatok. Ami ijesztő viszont, hogy 22 meccsen 42 gólt kapott a csapat, amelynél többet senki a Serie A-ban, és az utolsó Novarának van még ennyi. Idegenben pedig 11 meccsből csak 2 győzelem és egy döntetlen jött össze.

Tőzsér a Genk szezonbeli 25 meccséből egy kivétellel mindig kezdő volt, de azon az egyen is végül beállt. Egy gólja és két sárga lapja van.

Rovatok