Index Vakbarát Hírportál

Argentína bundával nyerte a focivébét

2012. február 14., kedd 15:32

Az 1978-as világbajnokságon Argentína gyanús körülmények között győzte le Perut 6-0-ra a középdöntő utolsó csoportmeccsén, és jutott ezzel döntőbe. A bundagyanú már akkor is felvetődött, de csupán több mint 30 év elteltével derült ki, hogy a mérkőzés eredményét előre megbeszélték.

Egy perui szenátor, Genaro Ledesma a héten ismerte el, hogy a két ország olyan alkut kötött, melyben a peruiak legalább négygólos vereséget szenvednek, cserébe az argentinok 13 perui politikai foglyot átadnak, írja az express.co.

A megállapodás a két ország akkori vezetői, Francisco Bermudez perui és Jorge Videla argentin elnök között jött létre. Videlának szüksége volt a világbajnok győzelemre, hogy javítsa országa imázsát az elnyomott nép szemében.

Az argentin válogatott egykori támadója, Leopoldo Luque szerint a játékosok nem tudtak arról, hogy csak látszólag mérkőznek meg a perui csapattal.

A világbajnokság akkori lebonyolítása szerint a legjobb 8 csapatot két csoportra osztották, ahonnan a csoportelsők jutottak a világbajnoki döntőbe. Az argentin és a brazil válogatott pontegyenlőséggel vezette a B csoportot, így a jobb gólkülönbség döntött. Az utolsó fordulóban a brazilok 3-1-re verték a lengyeleket, és az argentinok annak a tudatában léptek pályára, hogy egy négygólos győzelem elég a továbbjutáshoz.

A döntőben hosszabbítás után Hollandiát verték 3-1-re, és nyerték ezzel első világbajnokságukat.

Rovatok