Index Vakbarát Hírportál

Giggs 900 meccsel megy Maldini után

2012. február 26., vasárnap 10:04 | aznap frissítve

Óriási klubrekordot érhet el Ryan Giggs, a Manchester United walesi középpályása, aki 900. meccsén léphet pályára a csapat mezében a vasárnapi, Norwich City elleni bajnokin.

„Most már ráadás minden egyes meccs - mondta Giggs. - Büszke vagyok arra, hogy elértem a 900-as határt, különösen azért, mert mindezt egy olyan egyesületben tettem, amelyet nagyon szeretek.”

A játékos 14 volt, amikor a manchesterieket 1986 óta vezetőedzőként irányító Sir Alex Ferguson egyik játékosmegfigyelője felfedezte, majd a tréner elcsábította a Manchester Citytől.

„Csodálatos játékos, aki összetartja a gárdát - vélekedett tanítványáról a skót mester. - Folyamatosan kitalál valami újat, állandóan azon dolgozik, hogy még jobban teljesítsen, és a sikeréhségéből soha nem veszített semmit. Kortalan, zseniális futballista.”

Egyetlen futballista sem gyűjtött annyi trófeát az angol klubfutballban, mint a 64-szeres walesi válogatott Giggs, aki a Uniteddel többek között két Bajnokok Ligája-győzelmet, 12 bajnoki címet, négy FA Kupa-diadalt és négy Ligakupa-sikert ünnepelhetett. Sőt, az 1991-es KEK-győzelemhez vezető meccsek egyikén játszott, így bár a döntőre nem is nevezte Ferguson, ahhoz a sikerhez is köze van.

És még nincs vége, Giggs február 10-én újabb egy évvel meghosszabbította szerződését, a következő a 23. szezonja lesz.

Azt, hogy visszavonulása után marad-e a futballban, még nem árulta el, de Ferguson azt mondta: el tudná őt képzelni utódjának az MU kispadján. Hasonlóan gondolja Paul Scholes, MU 37 éves középpályása.

„Nyilvánvalóan a lehető legalkalmasabb emberre van szükség egy ilyen feladathoz, én azt mondom, hogy később a United irányítására Ryan Giggs lesz a legjobb jelölt” - nyilatkozta Scholes.

A közelmúltból egy futballista hasonlítható Giggshez, a 2009-ben visszavonult Paolo Maldini. Sőt, az olasz közvetlen konkurense a walesinek, mert 902 meccset játszott a Milanban.

Giggs a válogatott meccseket is számítva 963 találkozónál jár, az ezer összejöhet neki. Maldinit összesítve befogva kevesebb az esélye, a védő 126 szoros válogatott, 1028 felnőtt tétmeccset játszott életében.

Rovatok