Index Vakbarát Hírportál

Tragédia árnyékolja be az NB I.-es rajtot

2012. március 2., péntek 15:52 | aznap frissítve

Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatójának csütörtöki öngyilkossága miatt gyásszal indul pénteken az NB I. tizennyolcadik fordulója, vagyis a tavaszi szezon. A burzsoá Videoton szinte itthon sem volt a télen, Zalaegerszegen már annak is örülnének, ha fizetést kapnának. Paulo Sousa a cselgép Torghellével az élen tör a bajnoki címre, de ebbe az eddig hibátlan Loki és a második Győr is bele fog szólni. Fradi-Debrecennel folytatódik a bohócliga.

Kutasi Róbert tragikus halála miatt a fordulóban minden pályán egyperces gyászszünetet tartanak majd. A REAC hat volt és jelenlegi játékosát vették őrizetbe, a klubvezető összeomlott a bundabotránytól. Ilyen előzményekel indul a 2011/2012-es NBI.-es tavaszi idény.

Sanyi, a tél csúcsigazolása

A nagy nemzetközi átigazolási piacot figyelembe véve sem szerzett senki nagyobb skalpot - talán a Dinamo Dzsudzsákkal -, mint a Videoton, amely a Honvédtól csábította el Torghelle Sándort. Bár a Honvéd-tulajdonos Hemingway szerint mindenki Sanyija megígérte neki, hogy nem igazol másik magyar klubhoz, de erről sosem fogjuk megtudni az igazságot. A saját bevallása szerint is top 3-as futballistát valószínűleg nem is foglalkoztatja különösebben a Kispesten eltöltött kevesebb, mint fél szezon, mivel 7,3 milliós csúcsfizetésével - amely a Videoton szerint távolról sem pontos - állítólag jelenleg a legjobban kereső futballista itthon. A Bors korábbi információi szerint Fehérváron különösen megéri dolgozni, mert ott fizetnek érte a legtöbbet. A klubnál nem vették jó néven a számolgatást, jogi lépéseket tettek a napilappal szemben, mert állításaik "köszönőviszonyban sincsenek a tényekkel".

A Nikolics—Torghelle-csatárkettős komoly veszélyt jelenthet majd az ellenfél tizenhatosán belül, a gond csak az, hogy Paulo Sousa ősszel sem volt hajlandó a kétcsatáros játékra. Szem- és fültanúi voltunk, ahogy egy sajtótájékoztatón gyakorlatilag kikérte magának a teljesen jogos kérdést. Nikolics párja akkor még a brazil Alves volt, de őt előbb Felcsútra száműzték, aztán a szappanopera folytatásaként a ciprusi Omoniához távozott.

Meddig bírja Paulo Sousa a magyar valóságot?

A tavasz legnagyobb kérdése. Az már a Borbola Bence elleni fejese után is nyilvánvaló volt, hogy a játékosként tényleg világklasszis, de edzőként eddig semmilyen eredményt felmutatni nem tudó portugál valahogy nem találja a közös hangot az itthoni közeggel. Ezt nem feltétlenül kell az ő számlájára írni, de úgy tűnik, annyira azért ő sem akar beilleszkedni. Nem tudni pontosan mi állt az Egervári-affér hátterében, amely egy nagy visszhangot kiváltó elmaradt kézfogásban csúcsosodott ki, de nem biztos, hogy jó, ha a bajnoki címre törő csapat vezetőedzője nem beszél a magyar válogatott szövetségi kapitányával.

Ha a Videoton nem lesz bajnok - amire azért van némi esély -, könnyen lehet, hogy elküldik. Láttunk már példát arra is, hogy külföldi szakember a magyar valóságban eltöltött pár hónap után önszántából menekült el hanyatt-homlok. Ez is egy eshetőség.

A Videotonnak kapkodnia kell magát, ha meg akarja védeni a bajnoki címet, jelenleg öt pont a hátránya a második Győr, és kilenc a listavezető Debrecen mögött. A tavaszt a Kaposvárral kezdik otthon, mi Torghelle-duplát, és legalább kétezer nézőt várunk.

Hibátlanok, mint a Juventus

Egy tökéletes világban nem illene a harmadik helyen kullogó Sousa-alakulatot a veretlenül listavezető és a második elé helyezni, de az NB I.-ben már rég nem az eredmények alapján beszélünk vagy nem beszélünk dolgokról. Az első Debrecennél a vereség nélkül lehozott tizenhét forduló (tizenkét győzelem, öt döntetlen) olyannyira nem akármi, hogy ilyenre egész Európában is csak a Juventus volt képes (nekik huszonnégy meccsen, de tizenegy döntetlennel). A Lokinál a tél igazolásának a Zalaegerszegről hozott, Afrika-kupán is vitézkedő gaboni vipera, Roguy Méyé tűnik. A keret összességében nem erősödött a télen, de ilyen sorozat után joggal várható a bajnoki cím Kondás Elemér csapatától. Ehhez kezdésnek vasárnap nem ártana az Űllői úton verni a Fradit, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak. Úgy tűnik, Détári gatyába rázta a csapatot, legalábbis kiesni már nem fognak. Egy-két idősebb játékos távozott, Döme fiatalabb kerettel próbál a feljebb jutni a középmezőnyből.

A 2. helyezett Győr kezdésként egy 5-1-es, Videoton elleni magyarkupás zakóval melegített a tavaszi rajtra, de ebből azért nem vonnánk le messzemenő következtetéseket. Hárman érkeztek (Varga Roland, Kamber, Pátkai), akikkel a keret nem erősödött, de nem is gyengült különösebben. Mi páratlan fehérvári hajrát jósolunk, ami a bajnoki címre még így is kevés lesz, de az ETO-nak le kell mondania a második helyről. Szombaton a mostanában nem túl acélos Haladás legyőzésével lehet kezdeni a tavaszt.

Akikkel nem tudjuk, mi lesz

Két, elsőre teljesen kilátástalannak tűnő csapat is van a mezőnyben. A Marijan Vlakkal és egy tucat más játékossal együtt szétzavart Vasasnál most már nemcsak várják a messiást, hanem tárgyalnak is vele. A titokzatos német befektető csak úgy nem akar magának egy klubot venni, jelenleg a Vasas Futball Kft. átvilágítása zajlik.

Az biztos, hogy Urbán Flórián, a megbízott edzőnek kinevezett eddigi másodedző nem ígér mást, csak vért és szenvedést, ezt már a kicsit balul sikerült amerikai túrán is megmondta játékosainak. Neki egyébként annyira adnak a véleményére, hogy két játékost (Beliczkyt és Kulcsárt) is a tudta nélkül adtak el a Fradinak. Mit is várhatnánk egy ilyen előjáték után? Maximum azt, hogy az a bizonyos befektető kihúzza valahogy pár hónapig, és a magyar futball kilátástalanságát látva ne menjen világgá már két hónap után. Ha ez így lesz, akár bent is maradhat a nézőtéren tippmix-királyként emlegetett Hercegfalvival erősödött piros-kék gárda.

Rivaldo nincs, de BL-győztes van Miskolcon

A Fradi elleni bajnokin bebizonyosodott számunkra, hogy Diósgyőrbe érdemes meccsre menni, de most, hogy volt Real Madrid játékossal erősített a klub, egyenesen bérletet fogunk venni.  Fernandótól a sok gól mellett minden meccsre telt házat várunk, ilyet úgysem látni manapság sehol, csak Miskolcon.

Igazi külföldi sztár sajnos egyik csapathoz sem érkezett, ketten viszont legalább névben hasonlítanak. A nem brazil, hanem afrikai Bebeto Kaposvárra, az ugyancsak afrikai, de nem kameruni, hanem ghánai Samuel Ato pedig Pécsre.

Ami a tabella élén a Loki, az a végén a Zalaegerszeg. Valószínűleg a Fraditól érkező Prukner sem gondolta volna tavaly nyáron, hogy ilyen gyorsan csúszik majd lefelé a lejtőn a csapat (Tököli Attila is elhagyta a süllyedő hajót), de csak sikerült nyeretlenül hozni a tizenhét meccset. Ehhez persze az kellett, hogy a játékosoknak és a szakmai stábnak se tudjanak hónapok óta fizetni. A Videoton gyakorlatilag egy percet nem töltött itthon a télen, a spanyoloknál és a törököknél süttették a hasukat, Zalaegerszegen már annak is örültek, hogy a tornaterem nyitva van. Egy hazai vállalkozásnak köszönhetően egyelőre úgy néz ki, legalább a fizetésüket megkapják az arra jogosan számító illetékesek, de arra, hogy a ZTE bentmaradjon a bajnokságban, kevesebb esélyt látunk, mint hogy valaha telt ház legyen a Hungária körúton.

A 18. forduló programja

péntek:
Vasas-Híd - Budapest Honvéd 18 ó, v.: Takács
szombat:
ZTE FC - Pécsi MFC-Matias 15 ó, Németh Á.
Videoton FC-Kaposvári Rákóczi 15 ó, v.: Berger
Újpest FC-FGSZ Siófok 16 ó, v.: Böcskei
Lombard Pápa Termál FC-MVM Paks 17 ó, v.: Becséri
Ferencváros - DVSC-TEVA 17:30 ó, v.: Bognár
vasárnap:
Kecskeméti TE-Diósgyőri VTK 16 ó, v.: Kassai
Haladás Sopron Bank-Győri ETO FC 18 ó, v.: Andó-Szabó

Rovatok