Index Vakbarát Hírportál

A felcsúti futballakadémia kapja a legtöbbet

2012. március 12., hétfő 14:27

"Futballban a felcsúti Puskás Akadémia kapta a legnagyobb támogatást a társasági adókedvezményekből, az 500 millió feletti sikeres pályázatok zöme labdarúgó akadémiáké, köztük van az újonnan induló debreceni is" – ezt az MLSZ gazdasági igazgatója nyilatkozta a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

Gudra Tamás jelezte: akiknek még nem sikerült, azoknak június 30-ig él még a határidő a támogatások összegyűjtésére. A jövőben már profi egyesületek is pályázhatnak létesítményfejlesztésre, az uniós jóváhagyás megvan. Itt azonban csak a létesítmények felépítése után fizet az MLSZ.

Az igazgató úgy fogalmazott: „az 500 millió forint felett igénylő legnagyobb pályázók esetében miniszteri jóváhagyás is kellett az MLSZ bírálata után. Ebben a csúcskategóriában nem voltak sokan, zömmel és jellemzően labdarúgó akadémiák kaptak 500 millió felett. Közülük a legnagyobb összegű a felcsúti akadémia pályázata volt. De ilyen nagyságrendben kapott például az újonnan induló debreceni fociakadémia is. Ebben a kategóriában van a másodosztályú szolnoki futballklub fejlesztési pályázata is.”

„Voltak olyan nagy pályázatok is, amelyek komoly létesítményfejlesztéseket vizionáltak. Azért fogalmazok így, mert ez megy a legnehezebben, hisz itt a pénzt csak a létesítmények megépítése után lehet felvenni. Lehívásig az összeg egy, a szövetség által elkülönített bankszámlám pihen. Ezen a számlán is szép pénzek vannak már.”

Megszületett az uniós jóváhagyás, hogy profi egyesületek is pályázhassanak létesítményfejlesztésre: „a most beadandó következő körben nagyon sok ilyen tervre számítunk” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a nagyobb pályázatok esetében a klubok, akadémiák hány cégtől gyűjtik össze jellemzően a társasági adópénzt, az MLSZ gazdasági vezetője azt  mondta: „általában az a jellemző, hogy egy-két nagy támogató, befizető mellett nagyon sok kicsit is felsorakoztatnak a pályázók. Több százmilliós pályázatoknál előfordul, hogy egymilliósnál kisebb cégbefizetők is akadnak. Volt olyan, ahol legalább húsz különféle támogatási igazolást is beadtak egy tervhez.” 

A sikeres pályázatokhoz tehát még meg kell szerezni a cégek támogatását, adópénzeit is. „Ennek június 30. az utolsó határideje. Eddig legkésőbb meg kell szerezni, fel kell használni a cégektől kapott támogatást, az elszámolásra még utána van egy hónap. Van még idő, bár nyilván most már nehezebb, hisz a társasági adópénzek leginkább az év végén keletkeztek, s aki eddig nem gyűjtötte össze, annak küzdelmesebb lesz” - mondta az MLSZ-vezető.

Borbély Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a társasági adótámogatások „csak átfolynak az MLSZ-en, amely a főellenőri mellett hatósági feladatokat is ellát. A pályázatokat egy külön részleg bírálja el.” A sportvezető külön örömnek nevezte, hogy „az amatőr klubok versenyeztetése immár 90 százalékkal kerül kevesebbe, mint mondjuk két évvel ezelőtt.”

Borbély Zoltán jelezte, hogy az MLSZ stadionbiztonsági rendszerének előkészületei is haladnak. „Március végén a bíráló grémium kihirdeti a pályázat nyertesét. Három cég van pillanatnyilag versenyben. Az egységes jegyértékesítés, a kerítések megerősítése, a pásztázó kamera bevezetése olyan lépések lesznek, amelyektől nagy előrelépést várunk."

Rovatok