Index Vakbarát Hírportál

BL-döntőre alkalmas Puskás Stadion lesz

2012. március 20., kedd 12:03

Orbán Viktor miniszterelnök a Puskás Suzuki Kupa sorsolásán bejelentette: 60-65 ezres új Puskás Stadion épül a régi stadion és a Papp László Sportaréna közé. Akár már a jövő héten is megszavazhatják az építését. „A végső döntés még hátravan, de ha totóznék, fix egyesre venném, hogy a kormánytagok elfogadják a javaslatot.

Egy ilyen létesítményben meg lehet rendezni a Bajnokok Ligája döntőjét is, mert az UEFA kritériuma: legalább 60 ezresnek kell lennie.

Orbán novemberben még azt mondta, hogy a 45 ezres új aréna bőségesen elegendő. „A terveket visszább kellett venni, a 65 ezres stadion költsége 100 milliárd felett lett volna. Nem tudtunk annyi pénzt áldozni egy olyan stadionra, amit talán sokan szerettek volna, de szerintem a magyar futball állapotában 10-15 évig egy 45 ezres stadion bőségesen elegendő lesz, aztán majd meglátjuk, hova repít bennünket a siker” – mondta négy hónapja. A 45 ezres stadion keretösszege akkor 35 milliárd forint volt.

"Nem szeretnénk elkövetni azt a hibát, hogy nem voltunk elég előrelátóak, és esetleg a későbbiekben kicsinek bizonyulna egy negyvenötezres aréna.

Bukarestnek, Bécsnek sincs ekkora stadionja. A 2008-as Európa-bajnokság döntőjét például az 50 ezres Ernst Happel stadionban rendezték. Magyarországon nemzetközi kupadöntőt még nem rendeztek.

Orbán Viktor nemcsak a magyar atlétika érdekeivel indokolta, hogy nem bontják le a Puskás Stadiont, hanem azzal is, hogy drágább a bontás, mint az építés. Megerősítik majd a lelátó felső karéját, hogy az ismét használható legyen. A munka hamar megkezdődhet, de az átadásra a 2014-es választásokig nem fog sor kerülni. „Négy év múlva már szívesen néznék ott rangos meccseket.

A miniszterelnök kifejtette még, nem adtuk fel az olimpiai rendezés gondolatát, de előbb meg kell erősödnie az országnak.

Rovatok