Index Vakbarát Hírportál

Muamba már beszél, de életveszélyben van

2012. március 20., kedd 10:43 | aznap frissítve

Hétfő este magához tért Fabrice Muamba, akinek szombaton állt le a szíve. Felismerte családtagjait, már önállóan lélegzik, és beszélni is képes volt.

A kórház jelentése szerint Muambának nincs szüksége mesterséges lélegeztetésre, és kérdésekre is válaszol. A Chelsea-játékos Michael Essienhez franciául és angolul is szólt. A javulás ellenére Muamba állapotát továbbra is súlyosnak tekintik, az intenzíven kezelik.

Állapota szerencsére egyre javul, kedden rövid beszélgetést folytatott az edzőjével, Owen Coyle-lal. „Röviden elbeszélgettünk. Persze még hosszú út áll előtte, de az állapota mindenképpen bíztató" - mondta a BBC-nek a tréner.

A futballista a szombati Bolton-Tottenham-mérkőzésen került közel a halálhoz, leállt a szíve, a pályán kellett újraéleszteni. Az életmentés sikeres volt, ám a boltonos továbbra is életveszélyes állapotban van. Összesen ötször, a pályán, a mentőben és a kórházban defibrillálták, hogy életben tartsák.

Dr. Sidó Zoltán sportkardiológus úgy véli, mint oly sok sportolónál, Muambánál is szívritmuszavar, kamrafibrilláció lépett fel. A pontos kórisme nélkül nehéz megmondani az okát, de Sidó szerint rejtett elváltozás okozhatta a ritmuszavart. A játékost mesterséges kómában is tartották, Sidó elmondta, ez a gyógyulását segíti elő, a lelassult életfolyamatokra a szervezet csökkent oxigénfelhasználással reagál, és a szívre is kisebb terhelés jut.

Az angol sajtó szerint a kórházba szállítás után sem stabilizálódott Muamba állapota, két órán keresztül nem volt képes önállóan működni a szíve. Ilyenkor a gyakorlat az, hogy külső ritmusszabályozóval tartják mozgásban a szívet, és ha szükséges, lélegeztetést is alkalmaznak.

A játékos, ha felépül, akkor sem biztos, hogy megússza károsodás nélkül. "Ha voltak több perces kimaradások a keringésben, akkor átmeneti vagy végleges agykárosodás is történhetett" - mindta Sidó, ám mivel Muamba már beszélt, ráadásul több nyelven, reménykedni lehet, hogy megússza

Hogy milyen károsodások érték, csak később derül ki, mint ahogy a ritmuszavart okozó rendellenesség oka is. Sidó úgy véli, amellett, hogy a sportról le kell mondania a Bolton-játékosnak, még úgynevezett ICD-t is beültethetnek a szívébe, ami egy automatikus, bőr alá beültett pacemaker és defibrillátor: állandóan figyeli a szívet, ha túl lassú, elektromos impulzusokat ad, ha abnormálisan hevesen ver, akkor elektromos sokkal lassít.

Muamba ellátásában egy Tottenham-szurkoló is részt vett, a kardiológus Andrew Deaner befutott a pályára, hogy segédkezzen. Ő javasolta, hogy abba a kórházba, a London Chest Hospitalba vigyék, ahol ő is dolgozik, mert ugyan van kettő is közelebb, de ott kapja meg a legjobb ellátást. (A Chest mellkast jelent, vélhetően szívspecialista intézmény.)

Egyelőre úgy néz ki, Muamba túléli a szívritmuszavart, de a pályán lévőket így is sokkolta. A Tottenham játékosai saját kérésükre szívvizsgálaton esnek át. “Teljes körű vizsgálatot végzünk el, elektrokardiogrammal, ultrahanggal, és a családjukban előfordult szívproblémákról is kikérdezzük őket, mert az ilyen betegségek nagy része öröklődő" - nyilatkozta Sanjay Sharma a Sky News-nak.

A Tottenhamnél elvégzendő vizsgálatoknak elméletileg a sportorvosi rutin részét kellene képezniük. Magyarországon is minden futballistát, még az amatőröket is megvizsgálják, akik több lépcsős szűrőn mennek keresztül. A kórelőzmény felderítése és az EKG az első lépcső, ha indokolt, terheléses teszt és szívultrahang következik, majd az utolsó lépcső a szív-MR és -CT. Ezzel a technikával ma már szinte minden elváltozás kimutatható.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Muambát mikor vizsgálták utoljára, de az angol futballszövetség (FA) állítja, hogy korosztályos válogatottként legalább egyszer biztosan át kellett mennie az orvosi teszteken. Mivel 23 éves elmúlt, és legutóbb az U21-ben játszott, ez több mint egy éve lehetett.

Rovatok