Index Vakbarát Hírportál

Imi bácsi, Európa edzőjévé akarjuk tenni

2012. március 22., csütörtök 21:06

Guttman Béla (Benfica) és Kovács István (Ajax) mellett ő a harmadik magyar edző, aki megnyerte a legrangosabb európai klubsorozatot, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. 1986-ban először nyert keleti csapat, ő vezette, így a nevéhez fűződik az egyik legnagyobb román siker, ezenkívül ő az utolsó magyar futballedző, aki világ- és Európa-bajnokságon szerepelhetett. Magyar kapitányként, hazai klubedzőként nem volt sikeres. Jenei Imre, aki volt román sportminiszter is, csütörtökön 75 éves.

„Debreceni barátaim kerestek már, más egyelőre nem. Beleborzongok, hogy 75 éves vagyok, mert helyenként kicsit nehéz volt, sok gonddal, de azért sok örömmel is” – mondta az Indexnek a Nagyváradon élő Jenei Imre, akinek aktív kapcsolata már nincs sem a román, sem a magyar futballal. A román csatornák gyakorta hívják szakérteni, a magyar futballt is tévén keresztül figyeli.

Jenei szülővárosában, Aradon kezdett futballozni, még 20 éves sem volt, amikor a Steaua leigazolta. 1957-től tizenkét éven át játszott a hadsereg csapatában, 254 meccsen szerepelt, hétszer volt eredményes. Háromszoros bajnok, a válogatottban tizenkétszer lépett pályára, a tokiói olimpián ötödik lett a csapattal. 35 éves volt, amikor megkapta a Steaua kispadját. Hétszer tért vissza – az első fél szezon után mennie kellett –, első meccsét 1972. augusztus huszadikán játszotta, a Marosvásárhelyt 4-2-re verte.

Felesége, Gyulai Ilona, olimpiai bronzérmes tőrvívó. Ő is szeretett volna edző lenni, de azt mondta: „Imi, egy családban sok két edző, legyél te az.”

Jenei 1986-ban érte el legnagyobb sikerét. Jó szellemű, ideális korú társaság jött össze a keze alatt, igazi nemzetközi csapat, volt szász, román, roma, szerb, macedón és magyar a Steauában.

A Steaua útja a BEK-döntőig:

Steaua-Vejle 4-1, 1-1

Steaua-Honvéd 4-1, 0-1

Steaua-Lahti 0-0, 0-1

Steaua-Anderlecht 3-0, 0-1

Steaua-Barcelona 0-0, tizenegyesekkel 2-0

A sevillai BEK-döntőbe jutott kiscsapat legyőzte a sztárokkal teletűzdelt nagyot, a Barcelonát. Az elődöntőben a Bayernt búcsúztató Anderlechtet álomjátékkal verték (3-0), a döntőben ugyan nem tudtak fölénybe kerülni, de a Barca csatárai képtelenek voltak a góllövésre a jól passzoló és szervezetten küzdő román játékosok ellen.

„Az a győzelem nemcsak az itteni labdarúgás csúcsa, hanem az egész román sporté. Egy outsider csapat eljutott a döntőig, esélytelenül futott ki a pályára, mégis legyőzte a félig hazai pályán játszó sztárcsapatot. Sohasem mondtam nekik, hogy a tizenegyesekre, a túlélésre játsszunk, de az elvem az, hogy ha nem kapunk gólt, a jóisten azért is ad egy pontot. Elhitettem, hogy a Barcelona sem legyőzhetetlen. Azt mondtam, pénzt úgysem kapunk, azt nem vehetik el tőlünk a katalánok. A családunkat sem. Csak legyőzni tudnak bennünket. Azt mondtam, hogy teljesítsenek, és ha teljesítenek, olyan morális erejük lesz, hogy mindenképp gratulálni fogok nekik a meccs végén. Csak a hosszabbításban lett cél, hogy jussunk el a büntetőkig” – árulta el a Nagyváradon élő Jenei.

Ez volt az első BEK-döntő, amely büntetőkkel dőlt el, de még nagyon sokáig ez lesz a legemlékezetesebb, mert a spanyolok egyet sem lőttek be, Ducadam kapus mind a négy kísérletet hatástalanította.

„Öt emberem volt a tizenegyesekre, de közülük Piturcát lecseréltem. Az nem volt kérdés, hogy Majaru és Bölöni lőni fog, mert technikailag ők voltak a legképzettebb. Utána viszont szóltam Radunak, ő is készüljön. Erre azt felelte: Imi bácsi, nekem reszket a lábam, nem akarok lőni. A másik csere, Iordanescu sem vállalta, akkor a két fiatal, Lacatus és Balint odaállt elém, és azt mondták, ők meg akarják nyerni a meccset, Európa legjobbjai akarnak lenni! Azt akarják, hogy én legyek Európa legjobb edzője. Rábólintottam, ők is rúgtak, és a sors úgy hozta, csak ők ketten lőtték be. Ducadam pedig mind a négyet megfogta.”

A tizenegyesekről így vallott: „Azzal a játékossal, amelyiknek feljebb megy a pulzusa, mint a meccs alatt egy alaphelyzetben, nem szabad rúgatni, mert nagyobbnak látja a kapust, mint maga a kapu. Pedig a kapu hét méter 32 centi, egy jól eltalált lövést igen nehezen tud hárítani a kapus, nem tud úgy kinyúlni, hogy esélye legyen.”

A mentora is irigyelte

„A siker titka, ha az edző felismerte valakiben a majdani sikeres játékost, akkor hagyja, hogy járja be a saját útját, ne akarja önnön képére faragni. Ezt Kovács Istvántól tanultam, aki a 70-es években az Ajax Amszterdamot bajnokcsapattá tette, majd Franciaországban is hasonló sikereket ért el. De nem tudom megállni, hogy el ne mondjam: a ’86-os BEK-győzelmünk után az ünneplésen ő is velünk volt, ittuk a pezsgőt a kupából, Pisti átölelt és azt mondta: irigyellek téged. Hogy? Engem? Hiszen te kétszer is megnyerted. Igen, de én mind a kétszer idegen csapattal. Szóval mentoromnak tekintem, és nem felejtem el, hogy amikor megkérdeztem, hogy sikerült ilyen eredményekre jutnia, nagyon egyszerűen azt válaszolta: hagyom őket játszani. Én is ezzel próbálkozom. És még valami: fejleszteni kell a játékos pozitív vagányságát, a bevállaló készségét, de nem a sunyiskodó, csalafinta vagánykodást." (kronika.ro)

„Nicolae Ceauşescu nagy fogadást rendezett a tiszteletünkre. Örült a sikernek, gratulált, de most aztán más trófeákat kell nyernünk. És ha lehet, kilencven perc alatt győzzünk, ne hosszabbításban, mert az nem gazdaságos” - mondta.

Voltak kedvencei abból a csapatból is, de nem nevezte meg őket. Bölönivel baráti viszonyt ápol, örül, hogy edző lett, és hogy román kapitány is volt.

A válogatottal az átütő, örökre emlékezetes sikert, hogy érmet nyerjen, ő sem tudta elérni. Hagiék a 1990-es vb-n a címvédő, későbbi döntős Argentínát megelőzve jutottak tovább a csoportból. 2000-ben az angolokat és a németeket maguk mögött hagyva léptek tovább, de előbb az írek állították meg őket, utóbb a későbbi ezüstérmes olaszok.

„Tíz év telt el, a feladat nem lett könnyebb, a politika is megváltozott. A gyerekek már külföldről jöttek haza, már sok mindent tapasztaltak, de a sikeréhségük nem változott. Máshogy kellett motiválni, de ezért volt szép edzői feladat. Mindkét csapat a szívemhez nőtt, nem tudok különbséget tenni köztük, melyik volt a jobb.”

Nincsenek kedvenc győzelmei, de az angolok legyőzését kiemelte, mint ahogy a magyarok elleni 2001-es sikert is, bár akkor ő már technikai igazgató volt, Bölöni pedig kapitány.

Ennyivel nem érte be, ennél már csak egy pozíció volt magasabb a sportban. „Csengett, csengett a telefonom, felvettem, a vonal túlsó végén a miniszter volt. Államtitkárnak kértek fel, amit lehetett sportminiszterként értelmezni, mert a tényleges miniszter az ifjúsági ügyekkel is foglalkozott, nekem pedig az összes sportággal kellett. Megkérdeztem a feleségem, vállaljam-e, ő biztatott, én meg elfogadtam.”

„Ha sikeres vagy, mindenhol megadják a tiszteletet, nem számít, honnan jöttél, milyen gyökereid vannak, ha nem vagy sikeres, akkor mindenhol hamar megutálhatnak. Nekem szerencsém volt. Voltam Romániában jó és igaz magyar, és voltam Magyarországon büdös román, és a hátam mögött hallottam, jobb lenne, ha már odébb állnék. Az élet így hozta.”

Jenei amúgy szinte mindenhol sikeres volt, csak a magyarországi szerepvállalása került életrajza fonákjára, hiszen ugyan megnyerte a Kirin Kupát 1993 elején Japánban, előtte fél évvel kikapott Izlandtól (1-2), Eb-selejtezőn, Budapesten.

„Ahogy telik az idő, a magyarok is rájönnek arra, hogy jó és gyors passzokkal lehet eredményt elérni. Kapitányi időszakom alatt én is ezt akartam meghonosítani, megértetni. Aki jól és okosan passzol, többnyire az nyer. A gyorsaságban még fejlődni kell, és nem árt majd figyelembe venni, hogy gólra játsszák a meccseket. Szívből örülnék, ha végre egyszer egy olasz szintű válogatottat tétmeccsen is legyőznénk, nemcsak barátságoson, mint 2007-ben.”

Úgy véli, hogy előbbre lépett a hazai futball, de a gyerek csak nem születik meg. "De valami remény ezekkel az akadémiákkal mindig van. Ezek reményt adhatnak az egész magyar népnek."

Nagy mondatok Jeneitől

„Értem ne játsszatok, csak magatokért” – mondta rendszerint játékosainak.

„A pénz ott van a fűben, csak le kell hajolni érte” – mondta játékosainak, ha éppen tudomást szerzett egy kisebb bundázásról, és jó útra akarta terelni őket, nem hagyva, hogy a futball piti zsebtolvajai legyenek.

„Csak nehéz feladat van és nehezebb” – mondta, ha felkérték a román válogatott újbóli vezetésére, vagy megint a Steaua irányítására. A juhászból lett klubtulajdonost, Becalit is tudta kezelni.

"Kétszer kell megnézni egy játékost, egyszer idegenben, egyszer pedig hazai pályán."

Rovatok