Index Vakbarát Hírportál

A jó kapus a hónaalját is szétlöveti

2012. április 19., csütörtök 21:45

A 20 éves születésnapját ünneplő Premier League honlapján megszavaztatja történetének legjeit. Öt kategóriában a szurkolók dönthetnek április 30-ig, szavazhatnak a legjobb gólra, védésre, mérkőzésre és gólörömre, és összeállíthatják minden idők legjobb PL-válogatottját is egy nyolcvanfős listából.

A szakemberek öt másik kategóriában választják ki a legjobbakat, ők játékosra, menedzserre, csapatra, szezonra és legemlékezetesebbb idézetre voksolhatnak.

A PL történetében több mint húszezer gólt szereztek, megbecsülni sem tudjuk, hogy hány igazi ziccer maradt ki, és ebből mennyi a kapusbravúroknak köszönhetően, de néhány nagy védésre sokan úgy emlékeznek, hogy az döntötte el a meccset.

Kivel mással indulhatna a Premier League kronológikus top10-es összeállítása, mint a Manchester United legendás dán kapusávál, Peter Schmeichellel? Schmeichel két védése kisértetiesen hasonlít egymásra, a 92/93-as idényben a Liverpool ellen és öt évvel később a Newcastle ellen is ugyanolyan reflexszel és gyorsasággal vetődött a bal oldali középmagas lövésre illetve fejesre.

Schmeichel mellett a lengyel Tomasz Kuszczak került két megmozdulásával is a legjobb tízbe. A 2005/06-as szezonban még a West Bromwich kapusaként mutatott be halálugrást, így a Wigan-játékos a háló helyett Kuszczak hónalját bombázta szét másfél méterről. Két évvel később már manchesteriként egy Ferdinandon megpattanó lövést ütött ki reflexből, térdről felugorva.

Kié a PL-legjobb védése?

  • 604
    Gordon
  • 523
    Jääskäleinen
  • 417
    Schmeichel 92/92
  • 417
    Schmeichel 97/98
  • 142
    Hart
  • 98
    Cudicini
  • 75
    Given
  • 73
    Kuszczak 05/06
  • 53
    Kuszczak 07/08
  • 28
    Friedel

A Bogdán Ádám által kiszorított Bolton-kapus, Jussi Jääskäleinen két másodpercen belül duplázott, hihetetlen gyorsan esett, majd kelt, majd esett a Manchester United játékosainak lövésére.

A newcastle-i Shay Given helyezkedési hibáját javította, amikor a sunderlandes emelését az ötösön magasra felugorva tornászta ki. Joe Hart is egy nagy vetődéssel, ha úgy tetszik, robinzonáddal védett egy manchesteri lövést.

A chelsea-s Carlo Cudicini félig ülve, lendülete ellen mozogva, a legjobb pillanatban visszanyúlva védte a tottenhames Berbatov lövését. Brad Fridel is hasonló bravúrt mutatott be, már ő is hanyatt vágta magát a levegőben, de jobb kezével még kipaskolta az alsó sarok felé tartó labdát.

Craig Gordon jó koordinációs képessége nagyon jól jött a Sunderlandnek, a kapu előtti kavarodásban a legjobbkor állt fel és vetődött a közelről leadott lövésbe. Felkarjáról aztán még jó irányba is pattant a labda.

Rovatok