Index Vakbarát Hírportál

Clasico: eldől a bajnokság vagy elkezdődik

2012. április 21., szombat 09:03

A szokásosnál is nagyobb a tétje a szombati Barcelona-Real Madrid rangadónak a spanyol bajnokságban. Ha a címvédő katalánok nem nyernek, gyakorlatilag elveszítik az esélyt arra, hogy beérjék a listavezető Realt, ami jelenleg négy ponttal vezet. Négy meccs lesz hátra, a Madridnak csak egy nehéz, Bilbaóban, de még az is beleférne, hogy ott kikapjon.

Ebben a szezonban már ötször találkozott egymással a két szuperklub: a Spanyol Szuperkupában a madridi 2-2-es döntetlen után a Camp Nouban 3-2-re nyert a Barcelona, bajnokin a Bernabeuban 3-1-re nyert megint a Barcelona, majd jött a Király Kupa-párharc, Madridban ismét nyert a Barcelona (1-2), míg a visszavágón ikszeltek (2-2).

 elclasico 1

Amióta Pep Guardiola 2008-ban átvette a katalánokat, csak egyszer, a tavalyi kupadöntőben szenvedett vereséget a Barca a Realtól. Akkor C. Ronaldo a hosszabbításban fejelt győztes gólt az 1-0-hoz.

Néhány héttel ezelőtt még úgy tűnt, a Real simán nyeri a bajnokságot, Mourinho csapatának tíz pont előnye volt Messiék előtt. Aztán a Málaga, a Villarreal és Valencia elleni ikszekkel megadták az esélyt a Barcelonának. Messiék sorozatban tizenegy meccsüket megnyerték, már csak négy pont a hátrányuk, a szombati győzelemmel egy pontra jönnének fel. A Real 18 meccs óta nem kapott ki bajnokin.

Szombaton a liga, Európa és valószínűleg a világ két legjobb góllövője, Messi és Cristiano Ronaldo is találkozik egymással. A bajokságban mindketten 41 gólnál járnak, ami rekordbeállítás, tavaly a portugál a díjat kiosztó Marca című lap szerint ennyivel lett első. (Összességében Messi áll jobban, 63, Ronaldónak 53 gólja van a szezonban.)

Mindkét csapat BL-elődöntőt játszott a héten, és mindkettő kikapott. A Real Madrid még kedden, idegenben 2-1-re a Bayern Münchentől, a Barcelona szerdán, Londonban a Chelsea-től, 1-0-ra. Valószínűleg Ronaldóék és Messiék agya is kicsit már a szombati meccsen járt, bár a Madrid inkább tartalékolt, mint a Barcelona, ami szétlőtte a kapu környékét, de a hálót nem.

Kérdés, mekkora előnyt jelent a Realnak az, hogy a Barcelona egy nappal kevesebbet pihent. (A jövő heti BL-visszavágóknál is ez lesz a helyzet, a Barca kedden játszik, tehát a Clásicó után is eggyel kevesebb napot pihen, mint a szerdán fellépő Real.)

Primera División, 34. forduló

szombat:

Real Mallorca-Real Zaragoza 18 ó

Sporting Gijón-Rayo Vallecano 18

FC Barcelona-Real Madrid 20

Sevilla-Levante 22

vasárnap:

Granada-Getafe 12 ó

Real Sociedad-Villarreal 12

Racing Santander-Athletic Bilbao 16

Atlético Madrid-Espanyol 18

Valencia-Real Betis 21:30

hétfő:

Osasuna-Málaga 21 ó

A Real Madridban Ricardo Carvalho és Lassana Diarra rég óta sérült, eltiltott nincs, a Barcelonánál az őszi Clásicón gólt szerző Alexis Sánchez játéka kérdéses, Terryvel rúgott össze Londonban. Rajta kívül a még mindig májátültetése után lábadozó Abidal hiányzik a védelemből.

Ez lesz a 218. Clásicó, a Madridnak 86, a Barcelonának szintén 86 győzelme van.

A várható kezdők

Barcelona:

Valdes - Alves, Pique, Mascherano, Puyol - Xavi, Busquets, Iniesta, Fabregas, Messi - Alexis.

Real Madrid:

Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo - Khedira, Alonso, Ozil, Kaka, Ronaldo - Higuain.

Rovatok