Index Vakbarát Hírportál

Európa élvonala és a kikövezett út

2012. április 30., hétfő 11:15

Mi a különbség a 2009-es vb-bronzérmes U20-as magyar fociválogatott, az eggyel fiatalabb korosztály, és a mostani 17 évesek között? Újraindították a Bozsik programot, ami nélkül újabb lemaradásba került a magyar futball nemzetközi szinten, most viszont itt az újabb remény. A sokadik.

„Hiszek benne, hogy előre tudunk lépni. Álmodozó vagyok, de az első jelek azért biztatóak, megerősítőek. 27 gólt lőttünk bő egy év alatt, tizenegy meccsből kettő döntetlen, a többi győzelem. A támadófutballban hiszünk. Némethék is góljaikkal tűntek ki jó pár éve” - mondta Both József, aki a tavaly újra indult Bozsik programban azt a feladatot kapta, hogy a 95-ös korosztály legjobbjait összeszedje, és egészen hatéves kortól felépítse a rendszert.

A magyar futball egyetlen átütő sikere 2000 óta az U20-asok világbajnoki bronzérme volt 2009-ben. A 89-es korosztály a Bozsik program elitképzését kapta négy éven át, melynek lényege a támadófutball mellett a külföldi versenyeztetés volt.

A következő, 91-es korosztály már nem futhatott ki, mert a program megszűnt, és noha Both József szerint tehetségesebbek voltak a vb-bornzérmes Némethnél, Komannál az őket követők, már nem teljesedhettek ki, ennek megfelelően nem ismételhették meg sikereiket.

Vannak olyan korosztályok, amelyek fejlődéséről nincs nyilvántartás a hazai szövetségben. Harminc edző fordult meg az utánpótlásképzésben Bothék 2006-os távozása után, a felhasználható adatok eltűntek, elkallódtak.

A mostani újra indult rendszerben Both szerint kizárt, hogy ha valamelyik megyében, akármilyen kis faluban is akad egy tehetséges játékos, ebből a rendszerből kikerüljön. Mindent tudni fognak róluk, dokumentálják – még lábujjának méretét is -, a szakmai irányításban résztvevők nyomon követik fejlődésüket.

Magyarok, spanyolok, angolok, olaszok nélküli az Eb

A 95-ös korosztály a németeknél, a franciáknál, a hollandoknál jó csapatot alkot, ott lesznek a szlovéniai Eb-n, a spanyolok viszont hosszú idő után először hiányoznak, Grúzia előzte meg őket. A grúzok nyomták le az angolokat is, az olaszok sem jutottak tovább, a portugálok sem. Izland ellenben kijutott. Az U16-os magyar válogatott is a csoportjából kijutott volna az Eb-re, de a csoportellenfél belgák megóvták az orosz válogatott elleni mérkőzésüket, és a döntés értelmében 3-0-ás gólaránnyal meg is nyerték, ami éppen elég volt ahhoz, hogy a jobb pozícióban lévő magyar válogatott elé kerüljenek, és helyettünk ők jussanak ki.

„Ha az utánpótlásról beszélek, mindig jókedvű leszek. Mert ez a 95-ös korosztály ugyan a pályán mindenkinél jobb volt, nem mehetett az Eb-re, majd utána a vb-re, ezek a srácok nagyon jó szelleműek, ügyesek, ugyanúgy csillog a szemük, ahogy Némethnek, Komannak korábban. Sosem lehet tudni, hogy a sikereiket el fogják-e érni, de nekem valami azt súgja, a közelében lesznek” – mondta Both. Az U16-os magyar csapat egy belga óvás miatt, pontosabban az oroszok jogosulatlanul szerepeltetett játékosa miatt nem mehetett az Eb-re.

Both programjának az Út Európa élvonalába címet adta, és nem tagadta, páran megmosolyogták. Tisztában van vele, hogy nem könnyű a feladat, de ha egyszer már sikerült, ha egyszer már bevált a módszer, akkor kötelessége hinni benne.

Both megjegyezte, az élettani adatokra is nagyon figyelnek. Már a belgák elleni selejtező másnapján felmérték a játékosokat, milyen állapotban vannak, mennyit vett ki belőlük a terhelés. „Van biomechanikai, élettani szakértőnk is. A profi futball folyamatos fejlődésben van, ami tíz évvel ezelőtt volt, már nem megfelelő. Ezért van egy nyolcfős stábunk is, Petrekanits Máté vezetésével. Ebben a stábban van pszichológus is.”

Az MLSZ-ben Nyilasi Tibor a program felügyelője, és kifejtette, hogy akárki nem foglalkozhat a hét vagy nyolc éves gyerekekkel. „Mi vagyunk a szűrők, nagyon sok rossz példát láttunk korábban, hogy elment a gyerekek kedve a futballtól. Irigységből, féltékenységből máshogy foglalkoztak velük. Nagy a felelősségünk, de aki csak a pénzért akar hozzánk csapódni, nem kerülhet a körbe. A kiválasztáshoz, foglalkoztatáshoz, megfelelő terheléshez nagyon érteni kell. Nekünk a feladatunk még, hogy ellenőrizzük, a társasági adókedvezményből a futballba kerülő százmilliók a gyerekekhez kerüljenek, ne játszhassák át a felnőtt csapatokhoz.”

A lazsálás itt nem fog menni

Nyilasi szerint alapérdekük az akadémiáknak, hogy odaadják a válogatotthoz a játékosaikat. Szerződésük is van, de szerinte arra az akadémiák is rájöttek, milyen fontos és hasznos dolgot tesz az MLSZ a megfelelő versenyeztetéssel.

„Ők képeznek, mi megadjuk a lehetőséget, hogy megmutathassák komoly tétmeccsen tudásukat. Ez egy nagyszerű szimbiózis. A nemzetközi meccseken végig hajtani kell, míg az egyszeri bajnokikon már nem feltétlen. Ha van egy tehetséges, de társainál fejlettebb, akceleráltabb gyerek, már tudása ötven százalékával is kiemelkedik. Válogatott meccsen egész más a helyzet, nem lazsálhat, végig összpontosítania kell.”

A nagyobb gond persze akkor jön, ha a tehetséges gyerek külföldre akar menni. Illetve, ha a fejlődését az agyonszidott magyar élvonal szolgálná, de ott meg egy külföldi van a helyén.

Nyilasi a második felvetéssel indított. „Rá kell jönniük a klubtulajdonsoknak, mekkora értékhez juthatnak, mekkora érték van a kezükben. Nem véletlen, hogy a 17 évesen Európa-válogatott Dudás Ádám csak most, ebben a szezonban tudott a Győr vezére lenni. A tehetségéhez semmi kétség nem fért – nemcsak mi mondtuk, európai megfigyelők is -, de mindenhová elvitték, hogy megmutassák, minél előbb pénzt akartak csinálni belőle. Élete fontos szakaszában nem megfelelő képzést kapott. Idáig tartott, amíg utolérte magát.”

Csábító külföldi ajánlat

„Varga Roland elment Olaszországba, neki is fontos hónapok maradtak ki. Most Győrben ő is utolérheti magát. Ha nincs Csertői Aurél hívó szava, most ki tudja, hol lenne, hol koptatná a kispadot, pedig lövőerőben az egyik legjobb magyar. Ez az igen változtatta meg Varga sorsát. Vagy ott van Németh Krisztián. Hollandiában megfelelő helyen van, neki való bajnokságban játszik, onnan ki tud törni.”

Ha viszont Hollandia felé kellene nyitni, mert ott nem túlzott, könnyen felvehető a tempó, nem kell brutálisan védekezni, akkor miért nem látja ezt mindenki más?

„Dzsudzsák valamint Németh példája még időben jött. Bár a hollandoknak nehéz versenyezniük a Liverpoollal, ahol az anyagi megbecsülésük is elképzelhetetlen a magyar viszonyokhoz képest, hiszen egy 19 éves gyerek, ha milliókat keres forintban, bolond lenne nemet mondani. Egy szülő sem önmaga ellensége, mert ha eddig rengeteget áldozott gyerekéért, értelemszerűen szeretné, ha sínre kerülne. Előre nem látni, hogy ez a sín vakvágány-e. Ezt nem látja a többi húsz, a világ más részéről fiatalon megvásárolt játékos sem. A pénz pedig ebben a világban minden józan érvet felülír. Ezeknek a csapatoknak arra is telik, hogy számtalan fiatalt összegyűjtsenek.”

„A fokozatosságot nem könnyű betartani, az MLSZ-nek nincsenek eszközei. Magam mindig Dzsudzsák példáját emelem ki, aki már kész játékosként távozott a PSV-hez, volt türelme várni. Egyben azonban biztos vagyok, jó alapokat kapnak a gyerekek, ami talán elősegíti, hogy akár a Manchester Citynél is megállják a helyüket” – válaszolt Nyilasi, utalva arra, hogy a Bobál ikrek próbajátékra mentek a klubhoz.

Both még annyit hozzátett Németh esetéhez, abban az időszakban volt a legfolyamatosabb a játéka, amikor a korosztályos válogatottban volt. „Nagy problémája a felnőtt válogatottnak, hogy pár kivételtől eltekintve nincsenek felépítve a játékosaink. Ha pedig fel lennének, akkor az út egyenesen ki lenne kövezve Európa élvonalába.”

30 ezres létszámnövekedés

Nem volt még olyan MLSZ-vezetés, amelyik ne szerette volna az igazolt játékosok számát növelni. A tömegesítés már húsz éve is retorika volt, a mostani programban azonban megvan a számonkérés, folyamatosan jelenteni kell, emelkedett-e a bázis. A legfrissebb adatokat Borbély Zoltán mondta el.

  „Az 5-14 éveseknél kiadott játékengedélyek száma 2010 nyarán 45 ezer volt, pillanatnyilag 55 ezer. Az iskolásoknál 28500-ról a regisztrált játékosok száma 50250-re emelkedett. A stratégiai tervben 2015-ben 120 ezerig szeretnénk eljutni, de ezt előfordulhat, hogy már korábban teljesíteni tudjuk, hiszen 15 ezerrel maradtunk el. Jó látni a 17 éveseket, csapatvezetőjük lehettem Izraelben, és szemtanúja, amikor a körfogalomban észrevették Pisont Istvánt, és autogramot kértek tőle. Pisont példaképe lehet a játékosoknak. Az adataink jók, mást pedig nem is idézhetek, mint Ady Endrét: Ifjú szívekben élek.”

Rovatok