Index Vakbarát Hírportál

Tizenegyesdrámával BL-győztes a Chelsea

2012. május 19., szombat 23:58

A Chelsea nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2011/2012-es sorozatát, a müncheni döntőben 1-1-es rendes játékidő és a hosszabbítás után tizenegyesekkel 4-3-ra legyőzte a Bayern Münchent.

1984 után játszhatott ismét hazai pályán finálét Bajnokok Ligája-döntős csapat, a Bayern München az Allianz Arenában az elődöntőben a Barcelonát búcsúztató Chelsea ellen igyekezett ötödször megnyerni a legrangosabb európai kupasorozatot, míg a londoniak első győzelmükre hajtottak.

Az első perceket enyhe Bayern-mezőnyfölény és néhány feledhető lövés jellemezte, a németek igyekeztek az ellenfél térfelére áthelyezni a játékot, komolyabb helyzetet azonban így sem tudtak kialakítani. Egészen a félidő derekáig kellett várni arra, hogy valamelyik csapat megdolgoztassa az ellenfél kapusát, a tizenhatos sarkáról Robben verekedte át magát a Chelsea védőin, majd lapos lövésével a rövid sarkot vette célba, azonban Cech a helyén volt, lábbal védett.

A Bayern egyre nyomasztóbb mezőnyfölényben volt ekkor, a kékek a félpályáig is csak elvétve jutottak el. A következő lehetőségre így is hosszú perceket kellett várni, Contento ívelte Müller felé a labdát, aki kapásból Cech kapuja mellé bombázott. Az angolok a félidő utolsó tíz percére támadtak fel, a szorításból kitörve több ígéretes és gyors támadást is vezettek. A legnagyobb lehetőség Kalou előtt akadt, aki egy jól felépített, mutatós akció végén lőtt a tizenhatos vonaláról, a próbálkozást Neuer védte.

A félidő legnagyobb helyzete döntő előtt tizenkét gólig jutó Mario Gomez előtt adódott, a negyvenkettedik percben jól rázta le magáról védőjét, a kapuval szemben tiszta helyzetből viszont csúnyán fölé lőtt. Több lehetőséget már nem tudtak kialakítani a csapatok a szünet előtt, így gól nélküli döntetlennel zárult a küzdelmes első félidő.

Csere nélkül folytatódott a mérkőzés, egy eladott Chelsea labda után rögtön a német csapat veszélyeztethetett. A Bayern folytatta azt, amit az első félidő elején jellemezte játékukat, a szélekről felépített támadásokkal igyekeztek veszélyeztetni. Az ötvenhetedik percben Robben lövése után az üresen álló Ribery elé került a labda, aki néhány lépésről ugyan a kapuba pofozta a labdát, de les miatt érvénytelen volt a gól. Maradt a Chelsea térfelén a labda, gyenge lövési kísérleteknél tovább viszont nem jutottak a bajorok, ráadásul a pályán látottak is messze voltak a közönségszórakoztató játéktól. A második félidő következő említésre méltó helyzete ismét Robben előtt adódott, az elé pattant labdát tizennégyről bombázta a kapu irányába, a lövés ezúttal is elakadt egy Chelsea-védőben. A Bayern fenntartotta mezőnyfölényét a folytatásban is, támadások befejezésébe azonban továbbra is hiba csúszott.

A második felidő derekára a londoniak megint beszorultak, a müncheni csapat pedig egyre tanácstalanabbul rohamozva próbálta feltörni az ellenfél védelmét, kevés sikerrel. Az unalmat csak Robben távoli lövése törte meg átmenetileg, de ezt is könnyedén fogta Cech. A hetvenharmadik percben sikerült csak eljutniuk Neuer kapuja elé Drogbáéknak, igaz, ekkor egymás után kétszer is veszélyeztethettek, előbb a védők, majd a bajorok kapusa mentett.

Ismét a Bayern-időszak következett ezután, de a forgatókönyv nem változott, blokkolt lövésekre és gyenge szögletekre futotta csupán a Robbenéktől. Végül Müller találta el a kaput a nyolcvankettedik percben, ezt még Cech védte, rá egy perce egy beívelés után a támadó földre fejelt labdája viszont már a lécről a gólvonal mögé vágódott. Amennyire a semmiből jött a Bayern vezető gólja, annyira nem volt benne a játékban a Chelsea egyenlítő találata. Egy szöglet után a kékek színeiben talán utolsó meccsét játszó Drogba szép fejese hozta vissza a meccsbe a londoniakat két perccel a vége előtt. A három perc ráadásban már nem esett gól, jöhetett a hosszabbítás.

Azt kisebb meglepetésre a Chelsea kezdte aktívabban. A kilencvenharmadik percben aztán a gólszerző Drogba akasztotta Riberyt a tizenhatoson belül, a portugál bíró rögtön a tizenegyespontra mutatott. A jogosan megítélt büntetőt Robben nem tudta értékesíteni, gyenge lövését kivédte Cech. A folytatásban a csapatok megkímélték az izgalmaktól a nézőket, ismét a küzdelem dominált, a jöhetett a fordulás. A németek a 108. percben alakították ki legközelebb komoly lehetőséget, egy beívelést az ötös sarkáról Olic kotort vissza a kapu elé, de Van Buyten nem kapcsolt, pedig csak az üresen tátongó kapuba kellett volna betolnia a labdát. A németeknek még a 110. percben is maradt erejük a rohamozásra, aminek egy kapu előtti kavarodás kis híján meg is lett az eredménye, David Luis a veszélyhelyzetből szögletre bombázta a labdát. A hátralévő játékidőben a fáradt csapatok már nem tudtak dűlőre jutni, így büntetőrúgások jöttek.

A Bayern kezdte, Lahm berúgta, Mata lövését azonban Neuer védte. A második sorozatot Gomez nyitotta, eredményesen, a Chelsea-től David Luis is bevarrta. Harmadik körben meglepetésre Neuer rúghatott, a kapus eredményes volt, majd Lampard is magabiztosan is értékesítette a tizenegyest. Olic a negyedik körben kihagyta, Ashley Cole viszont berúgta. Schweinsteigeren volt a sor, ő viszont a kapufára rúgta, így a Chelsea részéről Drogba dönthetett, az elefántcsontparti pedig a sarokba helyezte, így története során először ünnepelhetett Bajnokok Ligája-győzelmet a londoni klub. A meccs embere Didier Drogba lett.

BL-döntő

Chelsea (angol)-Bayern München (német) 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 4-3
München, Allianz Aréna, 62 500 néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Drogba (88.), illetve Müller (83.)
sárga lap: Cole (81.), David Luiz (86.), Drogba (93.), Torres (120.), illetve Schweinsteiger (2.)

Chelsea:
Petr Cech - Jose Bosingwa, David Luiz, Gary Cahill, Ashley Cole - Frank Lampard, John Obi Mikel, Ryan Bertrand (Florent Malouda, 73.) - Salomon Kalou (Fernando Torres, 84.), Juan Mata - Didier Drogba

Bayern München:
Manuel Neuer - Philipp Lahm, Jerome Boateng, Anatolij Timoscsuk, Diego Contento - Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos - Franck Ribery (Ivica Olic, 97.), Arjen Robben, Thomas Müller (Daniel van Buyten, 86.) - Mario Gomez

Rovatok