Index Vakbarát Hírportál

Bukással zár-e Guardiola a Barcánál?

2012. május 25., péntek 16:34

Guardiola utolsó meccse következik a Barcelona kispadján az idei szezonban második kupadöntőjét játszó Athletic Bilbao ellen.

Péntek este lezárul egy nagy fejezet a Barcelona történetében, a Pep Guardiola-korszak utolsó meccse következik az Atlhetic Bilbao elleni kupadöntőn. A Barcelona az elvesztett bajnoki cím és a BL-kiesés, a Bilbao az elbukott Európa Liga-döntő után vigasztalódhat Vicente Calderónban.

A katalánokkal négy év alatt tizenhárom címet, köztük két Bajnokok Ligáját nyerő Guardiola április 27-én, a Chelsea elleni BL-kudarc után három nappal közölte csapatával, a szezon végén távozik. Eddigi segítője, Tito Vilanova fogja váltani júniusban, így a baszkok elleni mérkőzésen gondoskodhatnak Messiék arról, hogy méltón búcsúztassák el kedvelt edzőjüket. Ha a Barcelonának nem jön össze a győzelem, akkor a Guardiola-éra során először zárnak szezont bajnoki cím vagy kupagyőzelem nélkül, hiszen a bajnokságot kilenc pont előnnyel nyerte meg a Real Madrid, ráadásul Cristiano Ronaldóék saját otthonukban verték a katalánokat április végén, így egy héten belül két nagy csatát is vesztett a csapat.

A bajnokságban tizedik Athletic Bilbao meglepetést meglepetésre halmozott tavasszal az Európa Ligában. Csoportgyőzelmük után az egyenes kieséses szakaszban előbb a Manchester Unitedet búcsúztatták, az első meccsen 3-2-re verték Ferguson csapatát az Old Traffordon, majd otthon is nyertek.

Az idegenbeli remeklés a Schalke ellen folytatódott, a németeket 4-2-re verték otthonukban, a visszavágón már a döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz. Llorente-ék az elődöntőben a Sportingon verekedték át magukat, így harmincöt év után játszhattak ismét nemzetközi kupadöntőt, ott azonban az ellenállhatatlan Falcao vezérletével átgázolt Bielsa csapatán az Atlético Madrid.

Olyan csapatok találkoznak tehát péntek este a kupadöntőben, melyek egy hónappal ezelőtt még nemzetközi kupagyőzelemről álmodtak. A döntő a Cope Del Rey szempontjából a lehető legrangosabb párosítás, hiszen a Barcelona huszonötször, míg a Bilbao már huszonháromszor nyerte meg a kupát. A két csapat legutóbbi győztes kupadöntőjét is egymás ellen játszotta, Guardiola csapata 2009-ben 4-1-re verte a baszkokat, míg a Bilbao 1984-ben 1-0-ra győzött a katalánok ellen.

A döntőig az Athletic Bilbaónak volt simább az útja, a harminckettő között és a nyolcaddöntőben is nagy gólkülönbséggel búcsúztattak alsóbb osztályú csapatokat, az Oviedót és az Albacetét. A Mallorca elleni negyeddöntőben gólt sem kaptak a két meccsen, míg az elődöntőben a meglepetéscsapat Mirándest verték ki 8-3-as összesítéssel. A Barcelonának a harminckettő és a tizenhat között nem kellett megizzadnia, a L'Hospitaletnek tízet, az Osasunának hatot gurítottak összesen, majd a negyeddöntőben két szoros meccset játszottak a Reallal. Végül 4-3-as összesítéssel mentek tovább, az eldöntőben pedig a Valenciát gyűrték le egy 2-1-es győzelemmel és egy 1-1-es döntetlennel.

A Cope Del Rey döntőjében két nagy hagyományú csapat találkozik tehát péntek este tízkor, a döntő pedig akárhogy is alakul, az alulmaradó többszörös vesztesként vonul majd le a pályáról. Vagy Guardiola búcsúját rontják el egy eredménytelen szezonnal, vagy a Bilbao bukja el idei második kupadöntőjét.

Rovatok