Index Vakbarát Hírportál

Végül is nem bírt velünk egy Eb-résztvevő

2012. június 4., hétfő 23:30

Dzsudzsák és Szalai révén többször is veszélyeztetett az első félidőben a magyar válogatott, gól azonban nem született. Írország az utolsó Eb-felkészülési meccsén kímélte magát.

A csehek ellen elért pénteki győzelem után újabb Eb-résztvevővel találkozott a magyar válogatott, az egy éve veretlen írek voltak az ellenfelek a Puskás Stadionban.

A főváros fölött átvonuló vihar miatt húszperces késéssel és felázott talajon kezdődött a mérkőzés, ami az első percekban meg is látszott, nem alakult ki folyamatos játék. Enyhe ír mezőnyfölény jellemezte a meccset, az első tizenöt perc után alakultak ki lehetőségek a kapuk előtt. Előbb Robbie Keane erőteljes lövését kellett kiöklöznie Bogdánnak, majd rá egy percre a másik kapunál Dzsudzsák távoli lapos lövéssel kínálta meg Givent. Egy perccel később ismét Dzsudzsák következett, a szélről becselezte magát a tizenhatos előterébe, innen eleresztett lövése megpattant egy ír védőn, Given hárított.

A magyar válogatott a folytatásban lendületben maradt. Egervári csapata a félidő második részében átvette az irányítást, Koman jól szervezett középen, Dzsudzsák aktív volt a bal szélen, míg a másik oldalon a csehek ellen első meccsén eredményes Gyurcsó is többször jól indult be.

Beszorultak az írek és kis híján a magyar vezetés megszületett: Szalaihoz került a labda büntetőterületen belül, védője elcsúszott mellette, a vizes talajon azonban nem tudta rendesen eltalálni a labdát a magyar csatár, Given védte a próbálkozást. A következő lehetőség megint a Mainz támadójáé volt. Szakály remek indítását kapta a tizenhatoson belül, ahol egy csellel elküldte a védőjét, de tiszta helyzetben túl sokáig várt, utolérte egy védő.

 000 Par7134583

A szünetben kapust cseréltek az írek, Givent váltotta Westwood, akire előbb Szalai ijesztett rá, majd Dzsudzsák lövésébe lépett bele, a sorozatot Gyurcsó zárta, akinek távoli próbálkozását szintén védte Westwood.

A hatvankettedik percben a tizenhatoson belül Walters került helyzetbe, jobb oldalról érkező lövését védte Bogdán, a kipattanót pedig Vanczák biztosította. Ennél is veszélyesebb volt az az ír kontra, ami egy magyar szögletet követett, McGeady nyargalt át a pályán, kettő a kettő elleni helyzet alakult ki, Cox lőtt kapura, ezt megint védte a magyar kapus.

A labda maradt a magyar kapu előtt. Wheelan fejjel veszélyeztetett, Bogdán csak nézni tudta a kapu mellé hulló labdát. A nyolcvannegyedik percben hosszú idő után adódott ismét gólszerzési lehetőség a magyarok előtt, egy szöglet után a tizenhatos vonalánál Szabics elé került a labda, a sarokra tartó lövését a gólvonalról tisztázta az írek védője. A tempó és a színvonal a végére alaposan visszaesett, de Németh Krisztián révén így is meglehetett volna a slusszpoén, a csatár Szabiccsal játszott össze, az akció végén leadott próbálkozását viszont könnyedén védte Westwood, így maradt a gól nélküli döntetlen.

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés után elmondta, „a csapat sokat tett a győzelemért. Egy masszív ellenféllel szemben gólhelyzeteket alakítottunk ki, de ezúttal sajnos nem sikerült betalálnunk. Sok változás történt az elmúlt hetekben a keretben, több rutintalan játékos is bekerült, akik kiváló teljesítményt nyújtottak. Örömteli volt ez a két mérkőzés, hiszen többek lettünk általuk. Elbizakodni semmiképpen nem fogunk, de hitet ad számunkra ez a két találkozó az őszi világbajnoki selejtezők előtt."

Giovanni Trapattoni, az ír válogatott szövetségi kapitánya: „Ma este meglehetősen szerencsések voltunk, mert az első félidőben ellenfelünk megérdemelte volna, hogy legalább két gólt rúgjon, de a kapusunk remekül védett. Korábban is mondtam, hogy sok magyar válogatott meccset láttam, továbbra is azt gondolom, minden tekintetben erős csapatról van szó. Fiatal együttes, amely gyorsan passzol, és jól járatja a labdát. A játékstílusunkat nem tudjuk meccsről-meccsre változtatni. Csapaton belül át fogjuk beszélni, milyen játékszituációk okoztak nehézséget nekünk ezen a meccsen."

Magyarország-Írország 0-0

Puskás Ferenc Stadion, 10.000 néző, vezette: Kenn Hansen (dán)
sárga lap: Korcsmár (43.), illetve Ward (58.)

Magyarország:
Bogdán Ádám - Varga József, Mészáros Norbert, Korcsmár Zsolt, Halmosi Péter (Kádár Tamás, 70.) - Gyurcsó Ádám (Koltai Tamás, 87.), Szakály Péter (Szabics Imre, 67.), Pintér Ádám (Vanczák Vilmos, a szünetben), Dzsudzsák Balázs - Koman Vladimir, Szalai Ádám (Németh Krisztián, 78.)

Írország:
Shay Given (Keiren Westwood, a szünetben) - John O'Shea, Sean St. Ledger, Richard Dunne, Stephen Ward - Damien Duff (Stephen Hunt, 63.), Keith Andrews (Darron Gibson, 66.), Glenn Whelan (Paul Green, 85.), Aiden McGeady - Robbie Keane (Simon Cox, 61.), Kevin Doyle (Jon Walters, a szünetben)

Rovatok