Index Vakbarát Hírportál

Csúcsfutballtorna Amerikában 22 év után

2012. július 6., péntek 14:40

Először menne Dél-Amerikán kívülre a Copa America, a százéves tornát rendezi az ország. 1994-ben itt volt az egyik legjobb vb.

Az 1994-es világbajnokság után ismét nagy nemzetközi tornának adhat otthont az Egyesült Államok, a tervek szerint a 2016-os, jubileumi Copa Americát rendeznék az országban, sőt, a mexikói futballszövetség elnöke, Justino Compean állítja, ez már tény.

A CONCACAF-zóna futballszervezetének elnöke, Jeffrey Webb szerdán találkozott a dél-amerikai CONMEBOL-vezetőkkel, a két szervezet egy közös tornával fűzné szorosabbra kapcsolatát.

A mexikói elnöktől származó információk szerint a CONMEBOL alapításának századik évfordulójára különleges Copát tartanának a 2015-ös kiírás után egy évvel. Története során először menne Dél-Amerikán kívülre a Copa. Felmerült, hogy Mexikó egyedül rendezne, de az ország gazdasági helyzete ezt nem teszi lehetővé, így maradt Amerika.

A jubileumi Copa Americára tíz dél-amerikai és hat CONCACAF-válogatott kvalifikálhatná magát. Korábban már vettek részt meghívottként a karibi térség csapatai, 2011-ben Costa Rica és Mexikó.

2015-ben Chilében lesz a Copa, a szokásos nemzetek mellett Mexikót és Japánt hívták meg.

Az 1994-es világbajnokság

Az amerikai vb-t közel hetvenezres átlagnézőszám mellett kilenc különböző városban rendezték, ennél magasabb nézőszámú futballtorna addig és azóta sem volt. Minden meccset teltház előtt játszottak, a döntőt a Los Angeles melletti Pasadenában. 95 ezren látták a helyszínen a finálét. Rengeteg gól volt, nagy meccsek és az első döntő, ami tizenegyesekkel dőlt el, valamint az egyetlen, amit magyar bíró vezetett, Puhl Sándor. Mérkőzések voltak még Bostonban, NJ-ben, Washingtonban, Chicagóban, Detroitban - az első fedettpályás vb-meccs -, Orlandóban, Stanfordban, Dallasban.

Rovatok