Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor nem örül a gólbírónak

2012. július 6., péntek 09:59

A miniszterelnök nem ért egyet azzal, hogy technikai eszközökkel segítenék a bíráskodást a futballban.

Orbán Viktort péntek reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjújának végén megkérdezték, mi a véleménye, hogy a labdarúgás szabályalkotó testülete úgy döntött, engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását. A miniszterelnök azt válaszolta, ortodox álláspontot képvisel ebben a kérdésben, és nem támogatja az ötletet.

„A futball maga az élet. Ott a technikának nagyon szűk körben lehet csak helye" - fogalmazott. Hozzátette: a labdarúgás „minden pontja az emberi cselekvés sajátosságaihoz kötődik; ha csak egyetlen pontját kivesszük az életnek, és gépileg rögzítjük, nem biztos, hogy összességében igazságosabb lesz tőle az életünk".

Kitért arra az esetre is, hogy az Eb-n Kassai Viktor az ukrán-angol csoportmérkőzésen 1-0-s angol előnynél nem ítélt meg egy szabályos gólt az ukránok javára. Marko Devics lövését John Terry már a gólvonalon túlról rúgta vissza a mezőnybe, Vad II István gólbíró azonban ezt nem jelezte Kassainak, aki így továbbot intett. Ezzel kapcsolatban a kormányfő úgy vélekedett: a hibán túl fog lépni a világ, „továbbra is számíthatunk arra, hogy lesz Magyarországnak kiemelt tekintéllyel rendelkező futballbírója". Orbán szerint egyébként Kassai jó döntést hozott az ukrán-angol meccsen, „csak furcsa módon: les volt, aztán engedték, utána a labda bent volt, nem adták meg. Összességében, ha bent lett volna, ha megadták volna, érdemtelen gólhoz jutott volna az adott csapat". Ezt egy videobíró soha az életben nem tudja megoldani."

„Az óvatosabbak közé tartozom, ha jól látom persze, a FIFA is csak egy lehetőséget nyitott meg, hogy a nemzeti bajnokságokban, aki akarja, kipróbálhatja. Próbálják ki, nem kell ezt ellenezni, de nem hiszem, hogy valaha is polgárjogot nyerne a mi játékunkban ez a szabály."

A futballisták örülnek

A profi futballistákat képviselő szervezet (FIFPro) üdvözölte az IFAB döntését. Tijs Tummers, a FIFPRo technikai bizottságának vezetője azt mondta, „a futballisták nagy része már évek óta támogatta a gólvonali kamerák használatának ötletét. A labdarúgás célja az, hogy gólok szülessenek, ám nem mindig egyértelmű, a labda bent volt-e vagy sem. Ehhez segédeszközre lehet szükség a játékosok szerint" - fogalmazott Tummers.

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) csütörtökön Zürichben döntött úgy, engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását a sportágban. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) márciusban nyolc technikai vívmány közül kettőt tartott további vizsgálatra érdemesnek, és az IFAB most mindkettőnek szabad utat adott.

Előbbi a teniszből is ismert kamerás megfigyelő rendszer, az úgynevezett sólyomszem segítségével, utóbbi a labdába épített chippel tudja megállapítani, áthaladt-e a gólvonalon a labda. Az új technikákat először a decemberi, Japánba szervezett klubvilágbajnokságon, majd a 2013-as brazíliai Konföderációs Kupán és a 2014-es vb-n alkalmazzák élesben.

Blatter: Történelmi döntés született

Történelmi napnak nevezte a csütörtökit Joseph Blatter, a FIFA elnöke, miután az IFAB Zürichben úgy döntött, hogy engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását. A svájci sportdiplomata szerint ez a változás a futballnak és a szurkolóknak is jó. „Nincsenek kötelező dolgok, de nekünk ezt a lépést meg kellett tennünk. A labdarúgás ezzel együtt megőrzi emberi arcát, de ha van segítség, azt alkalmazni kell. A FIFA számára egyértelmű volt, hogy ami 2010-ben történt, nem történhet meg még egyszer." 

Rovatok