Index Vakbarát Hírportál

Csak egy másodperc kell a Sólyomszemnek

2012. július 9., hétfő 16:45

A FIFA bejelentette, hogy használni fogják a gólvonaltechnikát a decemberi japán klubvilágbajnokságon. Ha működik, a 2013-as Konföderációs Kupán és a 2014-es brazíliai világbajnokságon már nem a vonalbíróra bízzák a vitatott helyzetek megítélését. A döntés továbbra is a játékvezető kezében lesz, neki kell mérlegelnie a labda vonalon átjutásának körülményeit.

Négy országban - Angliában, Németországban, Magyarországon és Olaszországban - két különböző cég által kifejlesztett rendszert teszteltek, amelyek mindegyike megfelelt a FIFA követelményeinek, így mind a Sony Europe tulajdonában lévő Hawk-Eye, mind pedig a GoalRef rendszer zöld utat kapott.

A Hawk-Eye rendszer mindkét térfélen hat-nyolc, különböző sarkokban felállított, nagysebességű kamerával háromszögelve határozza meg a labda pontos helyét a pályán. A kamerák adatait egy videószoftver segítségével gyűjtik össze, amely 3D-s képet generál a labda röppályájáról, majd egy másodpercen belül információt küld a mérkőzés játékvezetőjének és asszisztenseinek karórájára az eredményről. Bizonytalan helyzet esetén a Sólyomszem lehetőséget biztosít a kamerák által rögzített videók azonnali visszajátszására.

A decemberi klubvilágbajnokságig nem döntik el, melyik lesz a nyerő technika, kipróbálják mindkettőt. Az egyik stadionban az egyiket, a másikba a másikat telepítik. Ennek ára pályánként 250 ezer dollár.

Rovatok