Index Vakbarát Hírportál

Késtünk, villámlott, dörgött, megijedtünk

2012. július 12., csütörtök 16:50 | aznap frissítve

Az arab világban hatalmas eredménynek állították be, hogy az olimpiára készülő Emirátusok csapata 5-0-ra legyőzte a magyar U23-as válogatottat. Kiderült, a magyar cigányválogatottal kerültek össze, amely 17 évesekből állt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség gyorsan kinyomozta, hogy milyen magyar korosztályos válogatott játszott az Egyesült Arab Emirátusokkal, és szenvedett az olimpiára készülő csapattól 5-0-s vereséget az ausztriai Liznben.

Ha az arabok nem ünnepelték volna meg kelleténél jobban a sikert – a gólokat rendszeresen visszajátszották a helyi tévében -, talán ki sem derült volna az eredmény. A cikk írója, Paul Oberjuerge azt közölte az Indexszel: csapatösszeállítást nem tud küldeni, mert a játékosok olyan mezben játszottak, amelyeken nem volt név. A kapust, a csapatkapitányt Jakabnak hívták.

„A magyar nemzeti színeket viselték, és magyarul beszéltek, amennyire meg tudtuk állapítani. Kételkedtünk abban, hogy ez egy nemzeti válogatott, de a meccs szervezői így mutatták be őket" - írta Oberjuerge.

„Az utolsó pillanatban értünk oda a meccsre, késve is kezdődött. Labdánk sem volt, bemelegíteni sem tudtunk rendesen, csak hat vagy hét percet. Három játékost pedig el sem tudtunk vinni, mert nem fértek fel a buszra, kisebbet küldtek értünk, mint kellett volna. Pénzt kellett feldobnunk, ki nem jöhet velünk Németországból Linzbe, erre a meccsre, ahová meghívtak az osztrák szervezők” – mondta az Indexnek a cigányválogatott vezetője, Mezei István.

Hozzátette, a csapatot zömmel tizenhét évesek alkották – ha hazatérnek, el is küldi a bizonyítékokat -, igaz egy-két túlkoros valóban van köztük, Jakab kapus például 21 éves.

„Kikaptunk, de javítunk, javulunk. Már Gabon ellen is szombaton, ők szintén mennek az olimpiára. Keresettek vagyunk a vereség ellenére is." Mezei szerint három gól különbség reális lett volna, de ez így kicsit sok. Volt egy kapushiba, az utolsó gólt pedig a védelem  hozta össze. A csapatot az időjárás is zavarta, folyamatosan villámlott, "az arabok pedig úgy mentek, mintha az életük múlt volna rajta” – értékelt Mezei.

Cáfolta, hogy magyar válogatottként jelentek volna meg, a megnevezésük magyar kisebbségi válogatott volt, MLSZ-ben pedig tudtak arról, hogy ő a gyerekeivel merre jár.

„Nézze, ezek a gyerekek büszkék lesznek, hogy erre a meccsre meghívtak bennünket. Most próbáljuk ki a fiatalokat, akik jók lesznek. De még fiatalok. Most kell nekik megszerezni a rutint, amiből a magyar labdarúgás hasznot húzhat. Amikor majd már kipihenjük magunkat, és rendesen fel tudunk készülni, tudunk például rendesen enni, nemcsak gyümölcsöt a 700 kilométeres buszúton, ahol még meg is kellett állni, jobbak leszünk" említette a nehézségeket, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a meccs helyszínén már kiváló szállodában lakhattak.

Mezei azzal fejezte be, nagyon szereti a futballt és a hazáját, ezért mindent megtesz továbbra is mindkettőért.

Rovatok