Index Vakbarát Hírportál

Itthon kijött a 4 gól különbség az Anzsinak

2012. július 26., csütörtök 18:29

A kispestiek 1-0-s hátrányból várták az itthoni visszavágót az Anzsi Mahacskala ellen, az Európa Liga selejtezőjének 2. fordulójában. Bár a múlt heti, oroszországi meccs előtt sokan mondták, hogy ez a Kispest öt kapott góllal fog hazajönni, Marco Rossi csapata nem vallott szégyent. A visszavágón viszont tényleg meglett a négy.

Az EL-selejtezőre még egy plusz szektort is kinyitottak, így 6500-an nézhették a meccset a Bozsik Stadionban. A kezdőcsapatok:

Nem sokkal a meccs előtt óriási eső volt Kispesten, amiből későbbre nem látszott semmi.

Az Anzsi keddte a meccset. Délczeg mehetett el az ötödik percben a bal oldalon, csinált egy cselt befelé, majd a rövid felé lőtt, de mellé.

7. perc, máris vezet az Anzsi, Buszufa bal oldali szöglete után Eto'o piszkált bele középen a labdába, Kemenes két méterről tehetetlen volt.A 13. percben megint Délczeg mehetett volna el, de Joao Carlos felvágta. Jogos volt a sárga, a szabadrúgás sajnos fölé.

Délczeg visszapasszolt labdáját Vernes lőtte kapura a 16. percben, de a kapus fogta. Nem játszik alárendelt szerepet a Honvéd, de ez a két gól így már összesen elég sok. Összesen tíz orosz újságíró érkezett Magyarországra, ebből kető mellettem ül. Az előbbi kispesti helyzetnél nem voltak túl nyugodtak, az egyikük mérgesen össze is csapta a kezében levő laptopot, inkább anélkül idegbetegeskedik tovább.

Állítólag borzalmasan nagy arccal érkeztek a dagesztániak, akiket harminc szurkoló is elkísért. Az előzetes hírek ellenére nincsen azért teljesen telt ház, de ennyi embert is nagyon rég láthatott már a Bozsik. Ki gondolta volna, hogy a tapasztalatok szerint Eto'o volt a legnagyképűbb?

Pont fél óra telt el a meccsből, amikor Ivancsics ívelt be balról egy szabadrúgást, veszélyesen jött be középre a labda, de egy mahacskalai védő kifejelte. A hangulatra semmi panaszunk nem lehet, egy percre rá majdnem felrobbant a lelátó, mikor Tchami majdnem labdába ért az orosz tizenhatos előtt.

A 37. percben óriási kispesti helyzet maradt ki: Ivancsics tolta el Joao Carlos mellett, középre tette, Tchami kb. fél méterre maradt le a labdáról, amit csak az üres kapuba kellett volna passzolni. Előtte Traoré ment el a másik oldalon, megcsinálta a cselt, majd éles szögből a hosszú mellett lőtte el. Izgalmas percek, főleg, hogy a túloldalon feltűnt négy, kameruni zászlóval hadonászó Eto'o hasonmás, akik kicsit megkésve ugyan, de lelkesen csatlakoztak az Anzsi-táborhoz.

Kemenesnek most nagyon hálásak lehetnek a társak, három perccel a félidő előtt óriási bravúrral védte Eto'o közeli lövését. Hihetetlenül jó ütemben jött ki a kispesti kapus.

Itt a szünet, semmi baj sincsen a Honvéd játékával, de ebből maximum csak tisztességes búcsú lesz. Azért az sem semmi, mégiscsak egy milliárdos, sztárokkal telepakolt Mahacskala az ellenfél. Mi lenne, ha Dzsudzsák is játszana? Sosem derül ki.

Hazai cserével kezdődött a második félidő, Délczeg helyére Diaby érkezett. A Honvéd nagy helyzettel kezdett: Tchami visszatett labdáját Ivancsics lőtte tizenhárom méterről pont Gabulov kezébe. Aztán a túloldalon Traoré érkezett veszélyesen egy középre lőtt labdára, de Kemenes a helyén volt. Közben váratlanul felcsendült a "Russia, Russia" a sajtónak fenntartott részen, úgy látszik, belekezdett a tízfős orosz újságíró-tábor.

53. perc, 0-2. Traoré fűzte be Debrecenit, majd tizennégyről a bal sarokba lőtt. Összesítésben 0-3, innen már csak a szépítés lehet a cél. Két perccel a gól után ráadásul kiállították Vernest, aki Jucileinek rúgott oda. Azonnal jött a piros, tíz emberrel a Honvéd. Hidi helyére Faggyas állt be.

A 62. percben Vidovics lőtt távolról kapura, Gabulovnak bele kellett érnie. Az Anzsi is cserél, egy másik Gabulov jön Samba helyett.

68. perc, 0-3. Eto'o ment rá a védelemre, Shatovnak tette le, aki tíz méterről a bal alsóba lőtt. Ivancsics helyére Diarra jött be. A vendégek már könnyelműsködnek, de sajnos megtehetik. Smolov ment teljesen üresen Kemenesre, eltolta mellette, majd éles szögből a kapufát találta el.

Közben újabb tíz vendégszurkoló érkezett, már majdnem tele az Anzsi-szektor. "Anji is area of peace", áll a vendégek reklámtábláján. Az UEFA nem így gondolta, a hazai, dagesztáni meccset nem is engedték ott lejátszani.

81. perc, 0-4. Eto'o jó napot fogott ki, két csellel helyzetbe került a jobb szélen, majd kb. nyolc méterről, éles szögből óriási gólt lőtt a léc alá. A hazai drukkerek még reménykednek a szépítésben, alig páran gondolják úgy, hogy inkább nem fulladoznak, hanem kényelmesen utaznak a villamoson.

A végére azért nagyon sima meccs lett ez, az Anzsi szépen átvette az irányítást, a  Honvéd játékosai meglehetősen elfáradtak. Két perc lesz a hosszabbítás.

Az Anzsi 5-0-s összesítéssel jutott a 3. fordulóba.

"Láthattuk, mekkora különbség van a két együttes között. Lehet jól játszani fél óráig, de amikor egy az egy elleni játékra került sor, bizony alulmaradtunk. Miután kiállították Vernes Richárdot, igazából vége is lett a mérkőzésnek. Ha a második vagy a harmadik gólt vesszük górcső alá, láthatjuk, melyik csapat milyen játékosokból áll, technikailag micsoda különbség van a futballisták között” – nyilatkozta Marco Rossi, a Honvéd edzője a meccs után.

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, visszavágó

Budapest Honvéd-Anzsi Mahacskala (orosz) 0-4 (0-1)
Bozsik Stadion, 6000 néző, v.: Luca Banti (olasz)
gólszerzők: Eto'o (7., 81.), Traoré (53.), Satov (68.)
piros lap: Vernes (55.)
sárga lap: Lovric (55.), illetve Tagirbekov (9.), Joao Carlos (13.)

"Az első perctől fogva az volt a célunk, hogy mielőbb betaláljunk, tudtuk, az megtörheti a hazai együttest. A különbség a két összecsapás között leginkább abban mutatkozott meg, hogy ezúttal sokkal elszántabbak voltunk, és jobban is használtuk ki a lehetőségeinket, a Honvéd ellenben elrontotta a nagy helyzeteit. Keményen dolgoztunk a középpályán, a két csatárunk is jól játszott, azt nyújtotta tehát a csapat, amit vártam” – mondta Guus Hiddink, az Anzsi edzője.

Rovatok