Index Vakbarát Hírportál

A Videoton idegenben ütötte ki a Gentet

2012. augusztus 9., csütörtök 21:47

Négy helyzetéből hármat belőtt a magyar csapat, a belgák ész nélkül ívelgettek Bozsovics kapuja elé. A második félidőre a gyógyszer is elgurult, két embert is ki kellett állítani a Genttől. Nem várt könnyedségű, sima továbbjutás az EL-selejtező 3. köréből.

A belgák úgy kezdtek, ahogy ígérték, támadtak, N'Diaye kétszer is nagy helyzetben hibázott. A 15. percben aztán megtörtént a lehető legjobb, ami a Videotonnal abban a helyzetben történhetett, jött a vezetés.

Mitrovics inditotta saját térfeléről tökéletes ütemben Oliveirát, akinek onnantól már csak a kapus mellett kellett bepasszolnia. Óriási labda volt. Ez azt jelentette, összesítésben 2-0 a magyar csapatnak, az idegenben lőtt gól miatt már három kellett volna a Gentnek a továbbjutáshoz. A belgák fölényben, de fantáziátlanul játszottak, bár az is igaz, hogy a folyamatosan erőltetett beíveléseknél eleinte szerencséje is volt a Videotonnak, N'Diaye öt ziccert rontott az első félidőben, köztük volt egy felső kapufás fejes is. Egy kaput eltaláló lövéssel sikerült vezetéssel menni a félidőre, ez lélektanilag hatalmas előnyt jelentett a fehérvári csapatnak.

A Gent játéka a második félidőre is rettenetesen statikus maradt, jöttek a beívelések, jött Bozsovics is. Jó kérdés, hogy a fordulópont már Oliveira góljánál megvolt-e vagy a 63. percben, Brüls ostoba kiállításánál jött. A belga Tóthnak rúgott oda, miközben nem is volt játékban a labda, tíz emberrel kellett volna hármat lőnie a hazaiaknak. Nem lőttek, annyira nem, hogy alig pár percre rá Nikolics megduplázta a Videoton előnyét. A kapustól, Bozsovicstól indult az akció, tökéletes volt indításnak, mivel Arzónak volt már lapja, nem merte bántani a fehérvári csatárt, aki úgy fejezte be az akciót, mint Oliveira az elsőnél.

A belgák ettől érthetően teljesen szétestek, három perc múlva Nikolics belőtte a harmadikat is. A csereként beálló Kovács foglalt le egy védőt, közben az üresen álló Nikolicshoz tudta tenni, aki megint egy az egyben állt szemben a kapussal és nem is hibázott.

Öt perccel a vége előtt a csereként beálló Messoudi is mehetett le, második sárgáját kapta, miután Kovácsnak rúgott oda. Érdekes, hogy a Gent a múlt hétvégén is kilenc emberrel fejezte be bajnokiját, 3-1-re kaptak ki, de a Videoton is ugyanígy járt Újpesten, azzal a különbséggel, hogy nyert.

A végére maradt a 0-3, ami maximum az első félidő alapján és a Videoton helyzeteinek számát nézve (négyből három gól) volt bombameglepetés. A Gent ötlettelenül játszott, bár kétségtelen, az első meccsen szerencséje is volt Sousáéknak.

Európa Liga-selejtező, 3. forduló, visszavágó

Gent (belga)-Videoton FC 0-3 (0-1)
Gent, 5000 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Oliveira (15.), Nikolics (68., 71.)
kiállítva: Brüls (64.), Messoudi (85.)
sárga lap: Arzo (32.), Melli (33.), Messoudi (74., 85.), illetve Sándor (33.), Gyurcsó (38.), Oliveira (55.)

A Videoton ezzel az Európa Liga rájátszásába jutott, ahol pénteken kap ellenfelet. Ha ott is sikerül továbbjutni, megvan a főtábla.

Rovatok