Index Vakbarát Hírportál

Barca-Real: máris itt lehet az év meccse

2012. augusztus 23., csütörtök 15:46

Négy Clásico biztosan lesz idén, az első mindjárt csütörtök este, 22.30-tól a barcelonai Camp Nouban, a spanyol Szuperkupában. A tavalyi az utolsó, gyalázatos percektől eltekintve fantasztikus volt, kilenc gólt, izgalmas fordulatokat hozott. A rugdosódás, a piros lapok valószínűleg most sem maradnak majd el.

Nem túlzás azt állítani, hogy egy Barcelona-Real Madrid - a BL-döntő mellett - még akkor is az év futballeseménye, ha az utóbbi években kicsit sokat is kerültek össze egymással mindenhol, a kupától kezdve a BL-en át a Szuperkupáig. A sors úgy hozta, hogy a szezonban már augusztusban oda-vissza játszanak egymással, mégpedig azért, hogy valamelyikük elvigye a spanyol Szuperkupát.

Mivel a La Liga idén is csak és kizárólag erről a két csapatról fog szólni, a csütörtök esti, barcelonai első meccs beharangozója a spanyol bajnoki szezon felvezetője is lehetne. Az első fordulón már túlvannak, a Barcelona sima 5-1-es kiütéssel kezdett a Real Sociedaddal, Mourinhóék a Valenciával ikszeltek otthon, ami - azon kívül, hogy a Valencia komolyabb ellenfél, mint a Sociedad és Messiék egyszerűen jobb napot fogtak ki - semmit sem jelent a jövőre nézve.

Maradt minden a régiben

A keretben komoly változás egyik oldalon sem történt. (A spanyol gazdasági krízis és a recesszió a futballra is hatással van, eddig mindössze 65 millió eurót költöttek a klubok, amivel hetedikek az első osztályú bajnokságok kiadási listáján.) A Barcelona középpályájáról Keita távozott, helyette jött az arsenalos Alex Song. Az Eb-ről sérülés miatt lemaradó Puyol és David Villa is visszatért (utóbbinak a Sociedad elleni mezlevételes gólöröméért valószínűleg 2-3 ezer eurós büntetéssel kedveskedik a spanyol szövetség). A Real elleni meccsről csak Cuenca és Thiago Alcantara fog hiányozni, Vilanova még nem döntötte el, hogy Valdés vagy a kupameccseken védő Pinto áll-e majd a kapuban.

A várható kezdők

Barcelona: Valdés, Alves, Puyol, Piqué, Alba, Xavi, Busquets, Fabregas, Pedro, Messi, Iniesta

Real Madrid: Casillas, Arbeloa, Albiol, Ramos, Marcelo, Khedira, Alonso, Di María, Özil, Ronaldo, Higuain

Idén meglepetésre a Real sem szerzett be sztárokat, a tottenhames Luka Modric elkelne a középpályára, de hivatalosan még nem jelentették be a leigazolását. Mourinho egyetlen, de annál komolyabb hiányzója Pepe lesz a védelemből, a portugál hátvéd a Valencia elleni meccsen ütközött szerencsétlenül Iker Casillassal. Mint mindig, most is az a legnagyobb kérdés, hogy Messi vagy C. Ronaldo lesz-e a jobb, előbbi azon az egy bajnokin duplázott, talán frissebben kezdte a szezont.

Mire megy Vilanova a Guardiola-korszak után?

Ha azt nézzük, hogy ők ketten végig együtt hozták a klub történetének legsikeresebb korszakát, akkor tulajdonképpen nincs mitől félniük a Barca-drukkereknek. Tito Vilanova ismeri a játékosait, mindent tud a csapatról, szakmailag kifogástalan, de egy ilyen csapatnak egyéniség is kell. Hogy neki van-e és ha igen, mekkora, az nem most fog kiderülni. Az biztos, hogy egy Real elleni kupadöntővel gyorsan beugrik a mélyvízbe, de másodedzőként már megélt egy pár Clasicót. A párharca Mourinhóval eleve feszült helyzetből indul, mivel utóbbi tavaly a pálya szélén próbálta meg kinyomni az akkor még másodedző szemét, pont a Szuperkupában, amit akkor a Barcelona nyert.

A régebbről oly megszokott szájkarate idén kimarad, Mourinho már megunta, Vilanova valószínűleg nem az a típus, ilyesmire most nem számíthatunk. Ha azt nézzük, kinek van nagyobb bizonyítanivalója, mindkét oldal mellett szólnak dolgok. A Real tavaly elvitte a bajnoki címet, viszont az utóbbi évek egyértelműen a Barcelonáról szóltak. Mourinho azt mondja, ez nem egy komoly trófea, Vilanova tisztában van vele, milyen nehéz megnyerni.

„Nagyon korán van még, bár az igaz, hogy aki nyer, az megerősödve mehet neki az egész szezonnak. Még csak augusztus közepén vagyunk, és már most azt mondanák egyesek, hogy a győztes jobb, mint a vesztes, és hogy több trófeát is fog nyerni az idény végén. Ez túl korai kijelentés lenne" - válaszolta Vilanova arra a kérdésre, miszerint megváltoztathatja-e ez a párharc a szezon kimenetelét.

Két meccs, 9 gól, piros lap, eltiltás

A két csapat tavalyi szuperkupás párharca az utolsó másodpercekig úgy tűnt, csak a futballról fog szólni, aztán elszabdult a pokol.

A madridi első meccs 2-2 lett, egyik oldalról Özil és Xabi Alonso, a másikról Villa és Messi talált be. A barcelonai visszavágó csúcsfocit hozott, 2-1-es hazai vezetésnél, a 82. percben Benzema egyenlített, de pár perccel a vége előtt Messi belőtte a győzelmet és a kupagyőzelmet érő gólt. Aztán egy brutális Marcelo-belépő után elszabadult a pokol, ami nem csak az óriási feszültségnek volt köszönhető, hanem annak is, hogy az eset pont a kispadoknál történt. A Vilanova elleni döfésért Mourinhót el is tiltották.

„Szerintem ennek a meccsnek nem lesz túl nagy hatása a szezonra. Ha válaszhatnék, a tavalyi forgatókönyvet választanám, amikor elveszítettük a Szuperkupát, de a bajnokságot megnyertük" - mondta Mourinho.

Összességében ez lesz a 220. Clásico, a Real 87-86-ra vezet. A mostani meccs visszavágóját jövő szerdán, Madridban rendezik. A Real célja mindenképpen a góllövés kell, hogy legyen, egyes vélemények szerint lehet, hogy nekirontanak majd Xaviéknak, de sokkal valószínűbb, hogy ésszel játszanak majd. Bármennyire is presztizs, egy Barcelonában elért döntetlen jó eredmény a visszavágóra.

Rovatok